EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Maanteiden EU:n tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevat yhteiset säännöt

Maanteiden EU:n tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevat yhteiset säännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1072/2009 kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä

ASETUKSEN TARKOITUS

Vaikka kansainväliset tieliikennekuljetukset* on täysin vapautettu EU:ssa, kabotaasia*, eli muuhun kuin kyseessä olevaan EU:n jäsenvaltioon sijoittautuneiden liikenteenharjoittajien harjoittamaa kansallista liikennettä on kuitenkin rajoitettu.

Sen vuoksi asetuksessa (EY) N:o 1072/2009 säädetään

  • yhteiset säännöt, jotka koskevat maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen* markkinoille pääsyä EU:ssa
  • edellytyksistä, joilla muut kuin kyseisestä jäsenvaltiosta olevat liikenteenharjoittajat voivat harjoittaa kansallista maanteiden tavaraliikennettä jäsenvaltiossa.

Muutosasetuksella (EU) N:o 2020/1055 pyritään

  • päivittämään maantieliikenteen harjoittajia koskevat säännöt postilaatikkoyritysten* ja epäreilun kilpailun torjumiseksi
  • laajentamaan asetuksen (EY) N:o 1072/2009 kabotaasiliikennettä koskevia sääntöjä niiden väärinkäytön estämiseksi.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetus (EY) N:o 1072/2009

Asetusta (EY) N:o 1072/2009 sovelletaan

  • toisen lukuun* harjoitettavaan maanteiden kansainväliseen tavaraliikenteeseen EU:n alueella toteutettuihin matkoihin
  • kansalliseen maanteiden tavaraliikenteeseen, jota muu kuin jäsenvaltiosta oleva liikenteenharjoittaja harjoittaa tilapäisesti
  • siihen osaan matkasta, joka tapahtuu minkä tahansa jäsenvaltion alueella, jonka kautta liikennöidään, kun kuljetus tapahtuu jäsenvaltion ja EU:n ulkopuolisen maan välillä – sitä ei sovelleta sen jäsenvaltion alueella tapahtuvaan matkan osaan, jossa kuormaus tai purkaminen tapahtuu

Maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen harjoittamiseksi liikenteenharjoittajalla on oltava yhteisön liikennelupa sekä kuljettajatodistus, jos kuljettaja ei ole EU:n kansalainen.

Yhteisön liikennelupa

Lupa

  • on sen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen toisen lukuun tavaraa maanteitse kuljettavalle liikenteenharjoittajalle myöntämä liikennelupa, johon liikenteenharjoittaja on sijoittautunut
  • myönnetään enintään kymmeneksi vuodeksi, ja se voidaan uusia
  • on henkilökohtainen, eikä sitä saa siirtää toiselle.

Kuljettajatodistus

Kuljettajatodistus

  • on sen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen myöntämä todistus, jossa liikenteenharjoittajalla on yhteisön liikennelupa, jos liikenteenharjoittaja käyttää tai työllistää kuljettajaa, joka ei ole EU:n kansalainen eikä EU:ssa pitkään asunut henkilö
  • on voimassa enintään viisi vuotta.

Jos edellytykset eivät täyty, samat toimivaltaiset viranomaiset voivat evätä yhteisön liikenneluvan myöntämisen tai uusimisen taikka kuljettajatodistuksen myöntämisen. Jos yhteisön liikenneluvan tai kuljettajatodistuksen haltija ei enää täytä edellytyksiä tai on antanut virheellisiä tietoja, yhteisön liikennelupa tai kuljettajatodistus perutaan.

Kabotaasiliikenne

Asetuksella (EY) N:o 1072/2009 rajoitetaan tiukasti kabotaasimatkoja:

  • Jokaisella toisen lukuun toimivalla maanteiden tavaraliikenteen harjoittajalla, jolla on yhteisön liikennelupa ja jonka kuljettajalla, jos hän on kolmannen maan kansalainen, on kuljettajatodistus, on oikeus harjoittaa kabotaasiliikennettä jäsenvaltiossa (muussa kuin sijoittautumismaassa) väliaikaisesti kansainvälisessä kuljetuksessa kyseiseen maahan.
  • Kun kansainvälisessä kuljetuksessa olevat tavarat on toimitettu, liikenteenharjoittajilla on seitsemän päivää aikaa toteuttaa enintään kolme peräkkäistä kabotaasimatkaa.
  • Kolme kabotaasimatkaa, jotka seuraavat kansainvälistä kuljetusta, voidaan suorittaa myös toisessa jäsenvaltiossa sillä rajoituksella, että yhdessä maassa voi suorittaa vain yhden kabotaasimatkan.

Edellä mainittuja määräyksiä sovelletaan vain, jos liikenteenharjoittaja voi esittää todisteet sekä kansainvälisestä tavaraliikenteestä kyseiseen jäsenvaltioon että jokaisesta peräkkäisestä kabotaasimatkasta.

Kabotaasimatkoihin sovelletaan vastaanottavan jäsenvaltion kansallista lainsäädäntöä seuraavin osin:

  • kuljetussopimusta koskevat ehdot,
  • tieliikenteen ajoneuvojen painot ja mitat,
  • tiettyjen tavaralajien, erityisesti vaarallisten aineiden, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden ja elävien eläinten kuljetuksia koskevat vaatimukset,
  • ajo- ja lepoajat,
  • liikennepalveluja koskeva arvonlisävero.

Edellä mainittuja sääntöjä sovelletaan muusta kuin kyseisestä jäsenvaltiosta oleviin liikenteenharjoittajiin samoin edellytyksin kuin vastaanottavaan EU-maahan sijoittautuneisiin liikenteenharjoittajiin.

Rikkomukset

Jos liikenteenharjoittaja rikkoo EU:n tieliikennelainsäädäntöä:

  • Sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi antaa varoituksen tai määrätä hallinnollisia seuraamuksia, kuten peruuttaa yhteisön liikenneluvan.
  • Jos liikenteenharjoittaja on muusta kuin kyseisestä jäsenvaltiosta, se jäsenvaltio, jossa rikkomus on tapahtunut, ilmoittaa liikenteenharjoittajan sijoittautumismaan toimivaltaiselle viranomaiselle rikkomuksesta ja määrätyistä seuraamuksista.

Kaikki vakavat rikkomukset on merkittävä maantiekuljetusyrityksiä koskevaan kansalliseen sähköiseen rekisteriin.

Muutosasetus (EU) N:o 2020/1055.

Tärkeimmät muutosasetuksella (EU) 2020/1055 asetukseen (EY) N:o 1072/2009 tehdyt muutokset ovat seuraavat:

  • Ammatin harjoittamista koskevista vaatimuksista tulee pakollisia liikenteenharjoittajille, jotka käyttävät kansainvälisessä liikenteessä kevyitä hyötyajoneuvoja, eli
    • moottoriajoneuvoja tai ajoneuvoyhdistelmiä, jotka on tarkoitettu yksinomaan tavaroiden kuljettamiseen
    • ja joiden sallittu kokonaismassa on yli 2,5 tonnia mutta enintään 3,5 tonnia
  • Jäsenvaltioiden kansallisten viranomaisten on tehtävä tarkastuksia liikenteenharjoittajien toimipaikoissa. Viranomaisten on järjestettävä vähimmäismäärä kabotaasiliikenteeseen kohdistuvia tarkastuksia ja vähintään kaksi yhdistettyä tienvarsitarkastusta vuodessa.
  • Järjestelmällisen kabotaasiliikenteen estämiseksi käyttöön otetaan neljän päivän siirtymäkausi, jonka aikana ei saa harjoittaa uutta kabotaasiliikennettä samassa maassa ja samalla ajoneuvolla.
  • Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön säännöt lähettäjille, huolitsijoille, hankkijoille ja alihankkijoille sääntöjen noudattamatta jättämisestä määrättävistä seuraamuksista tilanteissa, joissa ne tiesivät tai niiden olisi kyseisissä olosuhteissa pitänyt tietää, että niiden tilaamiin kuljetuspalveluihin liittyi tämän asetuksen rikkomista.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Asetusta (EY) N:o 1072/2009 on sovellettu 4. joulukuuta 2011 lähtien lukuun ottamatta 8 ja 9 artiklaa (kabotaasiliikennettä koskevat säännöt), joita on sovellettu 14. toukokuuta 2010 lähtien.
  • Muutosasetusta (EU) 2020/1055 sovelletaan 21. helmikuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tieliikennekuljetus: tavaroiden matka maanteitse lopulliseen määränpäähänsä.
Kabotaasi: yhteen EU-maahan sijoittautunut liikenteenharjoittaja harjoittaa kansallista liikennettä toisessa EU-maassa.
Tavaraliikenne: tavaroiden kuljettaminen.
Postilaatikkoyritykset: yrityksiä, joiden perustamisen tarkoituksena on lainsäädännön porsaanreikien hyväksikäyttö ja jotka eivät itse tarjoa palveluja asiakkaille, vaan toimivat julkisivuna omistajiensa tarjoamille palveluille (Euroopan komissio COM(2013) 122 final).
Toisen lukuun: henkilöiden tai tavaroiden kuljetus maksua vastaan kolmannen osapuolen lukuun.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1072/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 72–87)

Asetukseen (EY) N:o 1072/2009 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/1055, annettu 15 päivänä heinäkuuta 2020, asetusten (EY) N:o 1071/2009, (EY) N:o 1072/2009 ja (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta niiden mukauttamiseksi maantieliikenteen alan kehitykseen (EUVL L 249, 31.7.2020, s. 17–32)

Viimeisin päivitys: 19.11.2020

Top