EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjunta

Rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjunta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Päätös 2004/919/EY rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjunnasta

PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

Siinä vahvistetaan yhteinen EU:n laajuinen lähestymistapa useamman kuin yhden EU:n jäsenvaltion ajoneuvorikollisuuden torjumiseksi. Sen tavoitteena on parantaa EU:n jäsenvaltioiden ja niiden lainvalvontaviranomaisten välistä yhteistyötä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tämä päätös edellyttää, että EU:n jäsenvaltiot:

  • tehostavat toimivaltaisten kansallisten viranomaisten keskinäistä yhteistyötä;
  • helpottavat kansallisten viranomaisten takavarikoimien ajoneuvojen nopeaa palauttamista koskevia menettelyjä;
  • nimeävät yhteyspisteen, jonka avulla pyritään torjumaan rajatylittävää ajoneuvorikollisuutta;
  • ilmoittavat tiedot varastetuista ajoneuvoista Schengenin tietojärjestelmän (SIS) tietokantaan, joka sisältää ajoneuvojen rekisteröintitiedot, ja mahdollisuuksien mukaan myös Interpolin varastettuja moottoriajoneuvoja koskevaan tietokantaan.

Päätöksessä otetaan huomioon ajoneuvorikollisuuden merkittävä yhteys muuhun järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kuten huumausaine-, ampuma-ase- ja ihmiskauppaan.

Yhteistyö

EU:n jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet yhteistyön parantamiseksi:

  • kansallisten viranomaisten välillä rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjumiseksi;
  • toimivaltaisten viranomaisten ja yksityisen sektorin edustajien (kuten kadoksissa olevia ajoneuvoja koskevien yksityisten rekisterien haltijoiden, vakuutuksenantajien ja autokaupan harjoittajien) välillä tietojen ja toimien yhteensovittamiseksi alalla.

EU:n jäsenvaltioita pyydetään myös kiinnittämään erityistä huomiota vientivalvontaan ja virtaviivaistamaan löydettyjen varastettujen ajoneuvojen nopeaa palauttamista.

Tietojenvaihto

  • EU:n jäsenvaltioilla on velvollisuus perustaa kansallinen yhteyspiste ajoneuvorikollisuuden torjuntaa koskevien tietojen vaihtamiseksi, minkä seurauksena on perustettu kansallisten yhteyspisteiden verkosto (CARPOL).
  • Tietojenvaihto käsittää menetelmiä ja parhaita käytäntöjä ajoneuvorikollisuuden ehkäisemiseksi, mutta se ei koske henkilötietoja.
  • Varastetuista ajoneuvoista ja rekisteröintitodistuksista olisi annettava säännöllisesti kuulutuksia SIS:ssä ja mahdollisuuksien mukaan Interpolin varastettuja moottoriajoneuvoja koskevassa tietokannassa.
  • Kansallisia lainvalvontaviranomaisia pyydetään ilmoittamaan ajoneuvorikollisuuden harjoittajat Europolille.

Ajoneuvojen rekisteröintitodistukset

EU:n jäsenvaltioita pyydetään estämään ajoneuvojen rekisteröintitodistusten väärinkäyttö ja varkaudet. Lainvalvontaviranomaisten on siksi:

  • ilmoitettava kansallisille ajoneuvojen rekisteröintiviranomaisille, jos rekisteröitävänä oleva ajoneuvo tiedetään varastetuksi;
  • palautettava rekisteröintitodistus, jos ajoneuvo on vakavasti vaurioitunut (kokonaismenetys).

Neuvosto suosittelee myös, että:

  • rekisteröintitodistus tarkastetaan, jos ajoneuvon tunnistetietojen luotettavuudesta on epäilyksiä;
  • toimivaltaisille lainvalvontaviranomaisille järjestetään EU:n lainvalvontakoulutusviraston erityiskoulutusta ajoneuvorikollisuuden ehkäisemisen ja havaitsemisen alalla.

Arviointi

  • Päätöstä on tarkasteltu kaksi kertaa vuosina 2008 ja 2016. Viimeisimmässä tarkastelussa todettiin, että CARPOL lisäsi kansallisten yhteyspisteiden verkoston ammattimaisuutta ja vahvisti sen toimintaa ja että pitkällä aikavälillä CARPOL:n ylläpito on edelleen tarpeen.
  • Vuoden 2017 perusteellisessa arvioinnissa EU:n turvallisuuspolitiikasta todettiin, että päätöksessä asetetut tavoitteet ja mekanismit vastaavat edelleen nykyisiä tarpeita.
  • Arvioinnissa todetaan myös, että Europol tukee aktiivisesti CARPOL:ia esimerkiksi järjestämällä kokouksia ja tukemalla luksusautojen varkauksia ja huumekauppaa koskevia yhteisiä tutkintaryhmiä.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ ON SOVELLETTU?

Päätöstä on sovellettu 30. joulukuuta 2004 alkaen.

TAUSTAA

ASIAKIRJA

Neuvoston päätös 2004/919/EY, tehty 22 päivänä joulukuuta 2004, rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjunnasta (EUVL L 389, 30.12.2004, s. 28–30)

MUU ASIAAN LIITTYVÄ ASIAKIRJA

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja EU:n turvallisuuspolitiikan perusteellinen arviointi – Oheisasiakirja asiakirjaan komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle ja neuvostolle – Yhdeksäs seurantakertomus kohti toimivaa ja todellista turvallisuusunionia (SWD (2017) 278 final, 26.7.2017)

Viimeisin päivitys: 04.04.2019

Top