EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sopimus Sveitsin valaliiton kanssa: henkilöiden vapaa liikkuvuus

Sopimus Sveitsin valaliiton kanssa: henkilöiden vapaa liikkuvuus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Sveitsin sopimus henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta

Päätös seitsemän sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton kanssa

SOPIMUKSEN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

Sopimuksessa vahvistetaan henkilöiden vapaan liikkuvuuden periaate Euroopan yhteisön (nykyään EU) ja Sveitsin alueiden välillä.

Päätöksessä hyväksytään seitsemän sopimusta Euroopan yhteisön ja Sveitsin välillä, muun muassa henkilöiden vapaata liikkuvuutta koskeva sopimus.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU:n ja Sveitsin kansalaisilla on vastavuoroiset oikeudet maahantuloon ja oleskeluun sekä oikeus ryhtyä harjoittamaan palkkatyötä, toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana ja jäädä toistensa alueelle työsuhteen päätyttyä.

Maahantulo- ja oleskeluoikeus koskee kaikkia, myös niitä, jotka eivät harjoita vastaanottavassa valtiossa taloudellista toimintaa.

Vastaanottavan maan on myönnettävä toisen maan kansalaisille samat elin-, palvelus- ja työolot kuin omille kansalaisilleen. Sopimus suojelee kansalaisuuteen perustuvalta syrjinnältä.

Muut henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen liittyvät oikeudet koskevat

  • oikeutta ammatilliseen ja maantieteelliseen liikkuvuuteen;
  • perheenjäsenten kansalaisuudesta riippumatonta oleskeluoikeutta ja oikeutta harjoittaa taloudellista toimintaa;
  • oikeutta hankkia kiinteää omaisuutta, erityisesti ensi- tai toissijaisen asuinpaikan hankkimiseksi vastaanottavasta maasta;
  • oikeutta palata vastaanottavaan maahan taloudellisen toiminnan tai oleskelun päättymisen jälkeen.

Sopimuksessa määrätään myös sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta yhdenvertaisen kohtelun periaatteen mukaisesti sekä ammattipätevyyksien vastavuoroisesta tunnustamisesta.

Palvelujen tarjoaminen

Palveluntarjoajat, myös yritykset, voivat väliaikaisesti tarjota palvelua toisen sopimuspuolen alueella samoin edellytyksin kuin kyseisen valtion omat kansalaiset. Tämä oikeus ei koske palveluita, jotka suoritetaan yhden sopimuspuolen alueella palvelujen vastaanottajille, jotka ovat sijoittautuneet toisen sopimuspuolen alueelle.

Tähän palveluun saa liittyä enintään 90 päivää työskentelyä kalenterivuoden aikana. Tämän jälkeen palveluntarjoajan on haettava oleskelulupaa palvelun tarjoamisen ajaksi.

Palvelun vastaanottajilla on maahantulo- ja oleskeluoikeus toisen sopimuspuolen alueella. He eivät tarvitse oleskelulupaa enintään kolmen kuukauden pituista oleskelua varten. Tämän jälkeen toimivaltaisten viranomaisten on myönnettävä oleskelulupa palvelun tarjoamisen ajaksi.

Sekakomitean hoitama hallinnointi

Sopimuksen noudattamisen ja soveltamisen varmistaa sopimuspuolten edustajista koostuva EU:n ja Sveitsin sekakomitea. Komitea päättää mahdollisesti tarvittavista muutoksista, jotka koskevat sopimuksen tiettyjä liitteitä. Se on vastuussa mahdollisten sopimuksen noudattamiseen liittyvien riitojen ratkaisemisesta.

EU:n laajentuminen

Koska EU:hun on liittynyt lisää maita, on sovittu lisäpöytäkirjoista uusista EU-maista tulevien henkilöiden vapaan liikkuvuuden ottamiseksi käyttöön vaiheittain.

Viimeisimmässä EU:n ja Sveitsin välisessä pöytäkirjassa otetaan huomioon Kroatian osallistuminen sopimuspuolena sen liityttyä EU:hun1. heinäkuuta 2013. Näin Sveitsi voi seitsemän vuoden ajan pöytäkirjan voimaantulosta rajoittaa Kroatian kansalaisten pääsyä työmarkkinoilleen (kiintiöt, paikallisten työntekijöiden ensisijaisuus, työolojen ja palkkojen tarkastaminen). Tämän siirtymäkauden kahden viimeisen vuoden aikana Sveitsin ja EU:n sekakomitean on hyväksyttävä näiden rajoitusten jatkaminen.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ JA SOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Päätöstä on sovellettu 4. huhtikuuta 2002 alkaen, ja sopimus tuli voimaan 1. kesäkuuta 2002.

Citizens of:

  • Alkuperäisten 15 EU-maan, Kyproksen ja Maltan kansalaisilla on ollut oikeus vapaaseen liikkumiseen 1. kesäkuuta 2007 alkaen.
  • Tšekin, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin, Puolan, Slovenian ja Slovakian kansalaisilla on ollut oikeus vapaaseen liikkumiseen 1. toukokuuta 2011 alkaen.
  • Bulgarian ja Romanian kansalaisilla on ollut samat oikeudet kokeiluluontoisesti 1. kesäkuuta 2015 alkaen, ja heihin sovelletaan kiintiöitä 1. kesäkuuta 2019 saakka.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Sveitsin valaliiton sopimus henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta - Päätösasiakirja - Yhteiset julistukset - Ilmoitus, joka koskee Sveitsin kanssa seuraavilla aloilla tehtävien seitsemän sopimuksen voimaan tuloa: henkilöiden vapaa liikkuvuus, lento- ja maantieliikenne, julkiset hankinnat, tieteellinen ja teknologinen yhteistyö, vaatimustenmukaisuuden arvioinnin vastavuoroinen tunnustaminen sekä maataloustuotteiden kauppa (EYVL L 114, 30.4.2002, s 6–72)

Sopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston ja, tiede- ja teknologiayhteistyötä koskevan sopimuksen osalta, komission päätös 2002/309/EY, Euratom, tehty 4. huhtikuuta 2002, seitsemän sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton kanssa (EYVL L 114, 30.4.2002, s. 1–5)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös (EU) 2017/192, annettu 8 päivänä marraskuuta 2016, Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Sveitsin valaliiton väliseen henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta tehtyyn sopimukseen liitettävän, Kroatian tasavallan osallistumista sopimuspuolena kyseiseen sopimukseen sen Euroopan unioniin liittymisen vuoksi koskevan pöytäkirjan tekemisestä (EUVL L 31, 4.2.2017, s. 1–2)

Viimeisin päivitys: 10.09.2018

Top