EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Energia

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Energia

JOHDANTO

Lissabonin sopimuksessa tunnustetaan energiapolitiikan merkitys omistamalla sille erillinen luku Euroopan unionin (EU) perustamissopimuksissa. EU:lla on nyt selkeästi määritetyt toimivaltuudet, jotta se voi vastata jäsenvaltioiden yhteisiin tavoitteisiin energiakysymyksissä.

Kansainvälinen tilanne ja energiakysymysten kehittyminen ovat osoittaneet yhteisen energiapolitiikan tärkeyden. Yhteinen energiapolitiikka on tehokkain tapa ratkaista erilaisia kysymyksiä, joita ovat esimerkiksi ympäristönsuojelu, energian toimitusvarmuus ja vuoropuhelu energian tuottajamaiden kanssa.

ENERGIAPOLITIIKAN UUSI OIKEUSPERUSTA EUROOPAN TASOLLA

Ennen Lissabonin sopimuksen voimaantuloa EU:n perustamissopimuksissa ei ollut erityismääräystä EU:n toiminnasta energia-alalla.

Lissabonin sopimuksella otetaan käyttöön energia‑alaa koskeva oikeusperusta EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 194 artiklassa. Tämä uudistus auttaa erittelemään ja selkeyttämään EU:n toimintaa energia-alalla.

EU voi toteuttaa toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on

  • varmistaa energiamarkkinoiden toimivuus
  • turvata energian toimitusvarmuus
  • edistää energiatehokkuutta
  • edistää energiaverkkojen yhteenliittämistä.

Neuvosto ja Euroopan parlamentti antavat säädökset tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen alueiden komiteaa ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan. Verotuksellisten toimenpiteiden hyväksymisestä neuvosto kuitenkin päättää yksimielisesti parlamenttia kuultuaan.

EU:N TOIMIVALLAN RAJAAMINEN ENERGIA-ASIOISSA

Energia-asiat kuuluvat EU:n ja jäsenvaltioiden kesken jaetun toimivallan piiriin, ja niihin sovelletaan toissijaisuusperiaatetta. EU voi näin ollen puuttua niihin ainoastaan, jos se voi toimia jäsenvaltioita tehokkaammin.

Lissabonin sopimuksessa tarkennetaan myös, että EU ei voi vaikuttaa jäsenvaltion eri energialähteiden välillä tekemiin valintoihin muutoin kuin yksimielisellä päätöksellä ympäristönsuojeluun liittyvin perustein (EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 192 artikla). Tämä rajoitus kattaa erityisesti taustalla olevan ydinenergiakysymyksen. Siihen liittyvät tilanteet ja mielipiteet vaihtelevat suuresti Euroopan maiden välillä.

Lissabonin sopimuksessa viitataan jäsenvaltioiden välisen "yhteisvastuun henkeen" unionin energiapolitiikan toteuttamisessa. Yhteisvastuun merkitys korostuu erityisesti kriisiaikoina: jos yhden tai useamman jäsenvaltion energiahuolto häiriintyy, ne voivat luottaa energiantoimitukseen muista jäsenvaltioista.

Viimeisin päivitys 19.04.2010

Top