
COMMISSION v SPAIN 

OPINION OF ADVOCATE GENERAL 
GULMANN 

delivered on 12 May 1992 * 

Mr President, 
Members of the Court, 

1. The Commission has applied for a decla­
ration under Article 169 of the EEC Treaty 
that the Kingdom of Spain has failed to fulfil 
its obligations under Article 6(4) of Council 
Directive 69/169/EEC on the harmonization 
of provisions laid down by law, regulation or 
administrative action relating to exemption 
from turnover tax and excise duty on 
imports in international travel. * 

The Commission claims that it is contrary to 
Article 6(4) of the directive for Spain to 
require production of a special invoice made 
out on a special standard form approved by 
the authorities as a condition for reimburse­
ment of value added tax 2 on exportation of 
goods carried in travellers' personal luggage. 

2. As is clear from the actual title of Direc­
tive 69/169/EEC, the key provisions of the 
directive concern exemption from turnover 
taxes for goods imported into Member States 

in the personal luggage of travellers arriving 
from third countries or from other Member 
States. The Court has already dealt with 
these rules in a number of cases and is there­
fore also aware that the tax exemption is 
subject to a series of conditions, including 
the provision that tax exemption may be 
given only in respect of goods the value of 
which does not exceed a specific fixed 
amount. 3 

Article 6 contains rules for the remission of 
tax on the exportation of goods carried in 
travellers' personal luggage, in the case of 
travel either to a third country or to another 
Member State. The primary purpose of the 
provision is the avoidance of 'double taxa­
tion', that is, a traveller being required to pay 
value added tax in both the country of 
exportation and the country of importation. 
In the case of exportation to other Member 
States, the remission of tax provided for in 
Article 6 is limited to cases in which the 
directive does not give entitlement to tax 
exemption on importation, see the second 
subparagraph of Article 6(3). 

The directive has been amended many times, 
and Article 6 three times. 4 

* Original language: Danish. 
1 — OJ, English Special Edition 1969 (I), p. 232. 
2 — The directive concerns both turnover tax and excise but 

Article 6(2), in fine, specifically excludes tax remission on 
export in the case of excise. 

3 — The Court interpreted the directive in, inter alia, its judg­
ment in Case C-278/82 REWE II [1984] ECR 721. 

4 — I consider some form of consolidation of the text of the 
directive would be desirable in the interest not only of 
greater legal certainty for citizens but also of effective imple­
mentation of the directive in the Member Sutes. 
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Article 6 at present provides: 

' 1 . Member States shall take appropriate 
measures to avoid remission of tax being 
granted for deliveries to travellers whose 
domicile, habitual residence or place of work 
is situated in a Member State and who bene­
fit from the arrangements provided for in 
this directive. 

2. Without prejudice to rules relating to 
sales made at airport shops under customs 
control and on board aircraft, Member States 
shall take the necessary steps with regard to 
sales at the retail stage to permit in the cases 
and under the conditions provided for in 
paragraphs 3 and 4 the remission of turnover 
tax on deliveries of goods carried in the per­
sonal luggage of travellers leaving a Member 
State. N o remission may be granted in 
respect of excise duty. 

3. As regards travellers whose domicile or 
habitual residence is situated outside the 
Community, each Member State may set 
limits and lay down conditions of applica­
tion in respect of tax remission. 

As regards travellers whose domicile, habit­
ual residence or place of work is situated in a 
Member State, there may be remission of tax 
only in respect of items the individual value 
of which, inclusive of tax, exceeds the 
amount specified in Article 2(1). 

Member States may exclude their residents 
from the benefit of this tax remission. 

4. Remission of tax shall be subject: 

(a) in the cases referred to in the first sub­
paragraph of paragraph 3, to production 
of a copy of the invoice or other docu­
ment in lieu thereof, endorsed by the cus­
toms of the exporting Member States to 
certify exportation of the goods; 

(b) in the cases referred to in the second sub­
paragraph of paragraph 3, to production 
of a copy of the invoice or other docu­
ment in lieu thereof, endorsed by the cus­
toms of the Member State where final 
importation takes place or by another 
authority of that Member State compe­
tent in matters of turnover tax proving 
that the turnover tax has been or will be 
applied. 

5. For the purposes of this article 

"domicile or habitual residence" means ... 

"item" means ...' 

The original version of the directive con­
tained only the provision which is now para­
graph 1. Paragraphs 2 to 5 were added under 
the Second Council Directive 72/230/EEC 
of 12 June 1972. 5 Subsequently certain pro­
visions of paragraphs 2 and 3 were amended 
by the Third Council Directive 
78/1032/EEC of 19 December 1978 6 inter 

5 — OJ, English Special Edition 1972 (II), p. 565. 
6 — OJ 1985 L 366, p. 28. 
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alia to the effect that Member States were 
obliged to give remission of turnover tax 
provided the conditions set out in para­
graphs 3 and 4 were fulfilled. Finally, Coun­
cil Directive 85/348/EEC of 8 July 
1985 made a minor addition to paragraph 
4(b). ? 

3. It is not in dispute that the Spanish Gov­
ernment has introduced a system whereby 
tax remission may be obtained only with the 
use of a special form — described by the 
Spanish Government as a 'special invoice' — 
which may be obtained on application to the 
Spanish tax authorities and on payment of 
PTA 25 per copy. 

4. The Spanish Government contends that 
the use of the special invoice ensures that the 
tax authorities have at the time of granting 
the remission all relevant information on 
which to base it, and that the compulsory 
requirement to use the form can therefore 
only be of benefit to the traveller applying 
for tax remission inasmuch as its use ensures 
that the tax may be repaid without any diffi­
culty. 

5. The Commission does not dispute that 
the form concerned does not require any 
information other than that appropriate to 
ensure that the remission may be paid. On 
the other hand, the Commission claims that 
it is contrary to Article 6(4) for the use of 
the form to be compulsory under Spanish 
law and thus for the form to be the sole evi­
dence which may be used by a traveller 
applying for tax remission. The Commission 
claims that it follows from Article 6(4) that 

an ordinary invoice, provided that it com­
plies with the conditions óf the Sixth Coun­
cil Directive 77/388/EEC of 17 May 1977« 
and the general national value added tax leg­
islation with regard to invoices, must also be 
acceptable as the basis for repayment of the 
tax. 

6. The issue is therefore a simple one requir­
ing an interpretation of Article 6(4). Under 
that provision, tax remission in the case of 
export to a third country requires an 
endorsement from the customs authorities of 
the exporting State that the goods have been 
exported and in the case of exportation to 
another Member State endorsement by 
authorities in the State of importation that 
importation has taken place. In both cases, 
incidentally, tax remission requires 'produc­
tion of a copy of the invoice or other docu­
ment in lieu thereof'. 

7. The Spanish Government contends that it 
follows from the provisions of Article 
22(3)(c), taken in conjunction with Article 
22(8) of the Sixth Council Directive, that it is 
possible for Member States to lay down spe­
cial requirements for invoices to be used in 
connection with the operation of the value 
added tax system. The Spanish Government 
refers in this context to the Court judgment 
in Joined Cases 123 and 330/87 Jeunehom-
me, 9 where the Court ruled that the above-
mentioned provisions in the Council's Sixth 
Value Added Tax Directive gave the Member 
States power to require that the invoices to 
be used for the exercise of the right to 
deduction should contain particulars other 

7 — OJ 1985 L 183, p. 24. 

8 — On the harmonization of the laws of the Member States 
relating to turnover taxes — Common system of value added 
tax: uniform basis of assessment, OJ 1977 L 145, p. 1, here­
inafter 'the Sixth Council Directive'. 

9 — [1988] ECR 4517. 
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than those referred to in Article 22(3)(b) of 
the directive. The Spanish Government takes 
the view that that power may also be used 
by the Member States to lay down special 
requirements for the invoices to be used in 
connection with tax remission under Direc­
tive 69/169. The use of special invoices for 
tax remission is justified not only because 
the special invoice makes it easier in practice 
for the traveller's tax remission to be effected 
but also because it simplifies the authorities' 
treatment of such cases and helps to prevent 
misuse of the remission system. 

8. I intend first to assess briefly whether the 
Commission is correct in stating that the dis­
puted rules have such an effect that they may 
be said to be obviously at variance with Arti­
cle 6(4) when interpreted in the light of the 
purpose of the provision. I shall then inves­
tigate whether it is possible to uphold the 
Spanish Government's contention that the 
disputed rules are in accordance with the 
abovementioned provisions of the Sixth 
Council Directive. 

9. To this extent I do not doubt that it may 
be helpful for the traveller applying for tax 
remission if the vendor of the taxable goods 

uses the prescribed special form when mak­
ing out the invoice. I am by contrast in no 
doubt at all that the Commission is correct 
in stating that the compulsory requirement 
to use exclusively such a special invoice may 
lead to a traveller's being unable to obtain 
tax remission in circumstances in which by 
means of an ordinary invoice they could 
substantiate that the material conditions for 
obtaining remission of tax have been satis­
fied. It seems obvious that in practice there 
may very well be cases where neither the 
purchaser nor the vendor is aware of the 
existence of the requirement to use the 
special invoice, or where the vendor for one 
reason or another is not in possession of the 
special form. I therefore do not doubt that 
the disputed requirement may constitute a 
hindrance to effecting the remission of value 
added tax to which the traveller is entitled 
under Article 6(2) and (3). The Spanish 
requirement might therefore lead to the trav­
eller's having to pay tax in both the State of 
exportation and the State of importation, 
which is incompatible with the purpose of 
the system of remission introduced by 
Directive 69/169/EEC. 

10. It is correct that it follows from the case-
law of the Court that Article 22(3)(c) of the 
Sixth Council Directive gives the Member 
States power to impose requirements addi­
tional to those directly referred to in Article 
22 in respect of the content of an invoice. I 
do not, however, consider that those powers, 
which incidentally the Spanish authorities 
have used to impose additional obligations 
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with regard to the content of ordinary 
invoices, can be extended to entitle Member 
States to go further and impose special 
requirements for the invoices to be used as 
evidence in relation to the reimbursement of 
value added tax in international travel. In the 
light of the purpose of the directive, the nat­
ural way to read Article 6(4) of Directive 
69/169/EEC is that travellers should also be 
able to prove their entitlement to remission 
of value added tax by means of the ordinary 
invoice. 

11. I cannot see that there is any need to 
examine more closely the differences in 
terms of content between an ordinary 
invoice and the special invoice. As noted 
above, it is clear that the form requires more 
information to be given than that contained 
in the ordinary invoice and that up to a point 
that additional information is appropriate 
when the tax is to be refunded. By contrast, 
the Spanish Government has not shown 
either that tax remission cannot in practice 
be based on an ordinary invoice, or the exist­

ence of any special need to use the special 
form in order to prevent abuse of the remis­
sion system. It must be regarded as proven 
that an ordinary invoice is appropriate and 
adequate evidence, particularly since, accord­
ing to the Commission, the other Member 
States accept an ordinary invoice as sufficient 
evidence under Article 6(4) of Directive 
69/169/EEC.10 

12. I conclude accordingly that the Kingdom 
of Spain is obliged to accept an ordinary 
invoice as evidence for the purposes of tax 
remission under Article 6 of Directive 
69/169/EEC. So far as I can see, there is 
nothing to prevent the Spanish authorities 
also making a special form available to trad­
ers and travellers so that if they choose to do 
so they may use this as an alternative basis 
for exercising the right to remission of tax. 
The Spanish requirement to produce a spe­
cial invoice is thus contrary to the directive 
only to the extent to which it precludes the 
possibility of the use of an ordinary invoice 
also as evidence. 

Opinion 

13. In the light of the foregoing considerations, I shall p ropose that the C o u r t 
uphold the Commiss ion ' s application and should: 

10 — Nothing in the case indicates that this situation is due to the 
fact that the other Member States impose stricter conditions 
for ordinary invoices than does Spain. 
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1. declare that the Kingdom of Spain has failed to fulfil its obligations under 
Council Directive 69/169/EEC by exclusively requiring presentation of a doc­
ument known as a 'special invoice' in an official standard form as a necessary 
conditions for travellers in international travel to obtain reimbursement of 
value added tax, so that travellers who are in possession of an ordinary invoice 
which duly complies with Spanish legislation and with the Sixth Council 
Directive 77/388/EEC cannot obtain reimbursement of tax; and 

2. order the Kingdom of Spain to pay the costs. 
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