Ασφάλεια στις θάλασσες της ΕΕ: κανόνες & πρότυπα για επιθεωρήσεις πλοίων και δραστηριότητες των ναυτικών αρχών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2009/15/EΚ σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Θεσπίζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ως κράτη σημαίας, μπορούν να εξουσιοδοτούν έναν αναγνωρισμένο οργανισμό* να εκτελεί θεσμοθετημένες επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις εκ μέρους της.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Εξουσιοδότηση αναγνωρισμένων οργανισμών

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αρχές τους εφαρμόζουν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις* για την επιθεώρηση και την πιστοποίηση των πλοίων που φέρουν τη σημαία τους.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξουσιοδοτούν οργανισμούς να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους σχετικά με την έκδοση ή την ανανέωση θεσμοθετημένων πιστοποιητικών* πλοίων. Τα καθήκοντα αυτά μπορούν να ανατεθούν μόνο σε αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Ωστόσο, τα καθήκοντα σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλείας ραδιοεπικοινωνιών φορτηγού πλοίου είναι δυνατόν να ανατίθενται σε αναγνωρισμένους ιδιωτικούς οργανισμούς με επαρκή ικανότητα και ειδικευμένο προσωπικό.

Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αρνούνται να εξουσιοδοτήσουν οποιονδήποτε από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς. Ωστόσο, μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τον αριθμό των οργανισμών που θα εξουσιοδοτήσουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς διακρίσεις.

Οι οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες μπορούν να αναγνωρίζονται σε επίπεδο ΕΕ και, στη συνέχεια, να εξουσιοδοτούνται από αρχές των χωρών της ΕΕ. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να ζητούνται ρυθμίσεις αμοιβαίας μεταχείρισης.

Σχέσεις συνεργασίας

Όταν μια χώρα της ΕΕ εξουσιοδοτεί έναν αναγνωρισμένο οργανισμό, δημιουργεί «σχέση συνεργασίας» με αυτόν. Η σχέση αυτή διέπεται από μια συμφωνία που περιλαμβάνει ρήτρες σχετικά με την οικονομική ευθύνη, τον περιοδικό έλεγχο των καθηκόντων, τις τυχαίες και λεπτομερείς επιθεωρήσεις των πλοίων και την υποχρεωτική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την κατάταξη των πλοίων σε κλάσεις (η «κλάση» ενός πλοίου είναι μια ομάδα πλοίων του ίδιου σχεδιασμού). Οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί μπορεί να υποχρεούνται να διατηρούν τοπική αντιπροσωπεία στην οικεία χώρα.

Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αναστείλουν ή να ανακαλέσουν την εξουσιοδότηση ενός αναγνωρισμένου οργανισμού αν θεωρούν ότι ο οργανισμός δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων του.

Παρακολούθηση

Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί που ενεργούν για λογαριασμό τους εκτελούν πράγματι τα καθήκοντά τους. Πρέπει να τους παρακολουθούν ανά 2 έτη και να ενημερώνουν τις άλλες χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης.

Κατά την παρακολούθηση πλοίων ως κράτος λιμένα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αν:

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναφέρουν μόνο περιπτώσεις πλοίων που συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και το περιβάλλον ή όταν υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ιδιαιτέρως πλημμελή συμπεριφορά εκ μέρους του αναγνωρισμένου οργανισμού. Οι οργανισμοί πρέπει να διατηρούνται ενήμεροι σχετικά για να μπορούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 17 Ιουνίου 2009 και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως τις 17 Ιουνίου 2011.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η παρούσα οδηγία εκδόθηκε παράλληλα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 391/2009 σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων. Οι εν λόγω νομοθετικές πράξεις καταργούν την οδηγία 94/57/ΕΚ. Ο κανονισμός θεσπίζει σύστημα αδειοδότησης σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξουσιοδότηση οποιουδήποτε οργανισμού από χώρα της ΕΕ στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/15/ΕΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αναγνωρισμένος οργανισμός: οργανισμός που έχει αναγνωρισθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 391/2009 σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων (βλέπε πλαίσιο).
Διεθνείς συμβάσεις: η Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, της 1ης Νοεμβρίου 1974 (SOLAS 74), εξαιρουμένου του κεφαλαίου XI-2 του παραρτήματος της· η Διεθνής Σύμβαση περί Γραμμών Φορτώσεως Πλοίων της 5ης Απριλίου 1966· η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία της 2ας Νοεμβρίου 1973 (MARPOL) καθώς και τα πρωτόκολλα και οι τροποποιήσεις των συμβάσεων αυτών, και οι συναφείς κώδικες που έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τις παραγράφους 16.1, 18.1 και 19 του 2ου τμήματος του Κώδικα Εφαρμογής των Πράξεων του ΙΜΟ και των ενοτήτων 1.1, 1.3, 3.9.3.1, 3.9.3.2 και 3.9.3.3 του 2ου τμήματος του Κώδικα του ΙΜΟ για τους αναγνωρισμένους οργανισμούς, στην πιο επικαιροποιημένη τους απόδοση.
Θεσμοθετημένο πιστοποιητικό: πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί από κράτος σημαίας ή για λογαριασμό του σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
Πιστοποιητικό κλάσης: πιστοποιητικό της καταλληλότητας ενός πλοίου για συγκεκριμένη χρήση ή υπηρεσία, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες του αναγνωρισμένου οργανισμού.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2009/15/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών (ΕΕ L 131 της 28.5.2009, σ. 47–56)

Διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/15/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 391/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και ελέγχου πλοίων (EE L 131 της 28.5.2009, σ. 11–23)

Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 19.02.2021