Προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα ζώα πρέπει να προφυλάσσονται από κάθε είδους πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί κατά τη θανάτωση. Οι υπεύθυνοι επιχείρησης, όπως οι υπεύθυνοι σφαγείων, πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ζώα:

Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις σε όλες τις εποχές του έτους.

Μέθοδοι ακινητοποίησης και αναισθητοποίησης

Ο κανονισμός ορίζει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την ακινητοποίηση και την αναισθητοποίηση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των υπευθύνων και της ορθής συντήρησης του εξοπλισμού. Καλύπτει την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων για διαφορετικά ζώα. Ειδικότερα, τα αναισθητοποιημένα ζώα πρέπει να παραμένουν αναίσθητα μέχρι τον θάνατο, εκτός εάν υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, και η σφαγή πρέπει να διενεργείται σε σφαγείο.

Πιστοποιητικό ικανότητας

Η θανάτωση και οι σχετικές εργασίες μπορούν να εκτελούνται μόνο από άτομα που διαθέτουν το επίπεδο ικανότητας για να τις εκτελέσουν χωρίς να προκαλούν στα ζώα κάθε είδους πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί. Ορισμένες εργασίες απαιτούν ατομικά πιστοποιητικά ικανότητας, για παράδειγμα:

Το υγειονομικό πιστοποιητικό που συνοδεύει κρέας από χώρα εκτός της ΕΕ πρέπει να πιστοποιεί ότι πληρούνται οι ισοδύναμες απαιτήσεις.

Σφαγεία

Προβλέπονται λεπτομερείς κανόνες για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των σφαγείων. Οι διαδικασίες πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς από τους υπεύθυνους των σφαγείων, οι οποίοι πρέπει επίσης να διορίσουν έναν υπεύθυνο για την καλή μεταχείριση των ζώων που θα βοηθά στη διασφάλιση της συμμόρφωσης. Οι ακόλουθες μέθοδοι ακινητοποίησης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που απαγορεύονται:

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται η ανεστραμμένη θέση όπως στην περίπτωση των πουλερικών ή στο πλαίσιο της σφαγής για λατρευτικούς τύπους.

Αποπληθυσμός* και θανάτωση έκτακτης ανάγκης

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας αποπληθυσμού, πρέπει να εφαρμόζεται σχέδιο δράσης προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό. Επιπλέον, οι εργασίες αποπληθυσμού πρέπει να αναφέρονται κάθε έτος. Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει, ιδίως τα εξής:

Όταν τα ζώα αντιμετωπίζουν έντονο πόνο ή ταλαιπωρία, ο κάτοχος των συγκεκριμένων ζώων πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη θανάτωσή τους.

Μη συμμόρφωση και κυρώσεις

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται οι κανόνες και ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία:

Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισε την αναγνώριση ότι τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα*.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Σφαγή και αναισθητοποίηση».

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Αποπληθυσμός: η διαδικασία θανάτωσης ζώων για λόγους δημόσιας υγείας, υγείας των ζώων, καλής μεταχείρισης των ζώων ή για περιβαλλοντικούς λόγους υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών.

* Ευαίσθητο ον: ένα πλάσμα που έχει την ικανότητα να βιώσει σωματικό και ψυχολογικό πόνο και ταλαιπωρία.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2009,για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους (ΕΕ L 303 της 18.11.2009, σ. 1-30)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τα συστήματα ακινητοποίησης των βοοειδών με αντιστροφή ή οποιαδήποτε άλλη μη φυσιολογική θέση [COM(2016) 48 final της 8.2.2016]

τελευταία ενημέρωση 23.05.2016