Συνεργασία και διάλογος μεταξύ ΕΕ, Αφρικής και Κίνας

Μία τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Αφρικής και της Κίνας οφείλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων αναπτυξιακών προκλήσεων και να προσαρμόσει καλύτερα τις στρατηγικές συνεργασίας στις ανάγκες της Αφρικής.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών της 17ης Οκτωβρίου 2008 με τίτλο η ΕΕ, η Αφρική και η Κίνα: για ένα τριμερή διάλογο και για τη συνεργασία [COM(2008) 654 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η Επιτροπή προτείνει μια νέα τριμερή προσέγγιση με σκοπό να ενισχύσει τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Αφρικής και Κίνας. Η Επιτροπή αναγνωρίζει το κοινό συμφέρον στο να συμπληρώσει τις υφιστάμενες διμερείς εταιρικές σχέσεις προκειμένου να ευνοήσει τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική.

Η ΕΕ, η Αφρική και η Κίνα θα πρέπει να θεμελιώσουν τη συνεργασία αυτή σε κοινούς στόχους οι οποίοι θα διατυπώνονται σταδιακά και θα είναι συνεπείς με τις αναπτυξιακές στρατηγικές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να επιτρέψει να εγκύψουν από κοινού στα αναπτυξιακά ζητήματα και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της βοήθειας. Η από κοινού εξέταση εμπειριών και καλών πρακτικών θα πρέπει να συμβάλλει προς αυτόν το στόχο, κυρίως όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα, την αναπτυξιακή βοήθεια (ΕΑΒ) και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ).

Σε πρώτη φάση, η εταιρική σχέση θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε πέντε στόχους προτεραιότητας:

Η τριμερής εταιρική σχέση αποτελεί συνέχεια των διμερών πολιτικών διαλόγων που διεξάγονται ήδη μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), ΕΕ και Κίνας, καθώς και του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Η εταιρική σχέση θα στηρίζεται στη διεξαγωγή τακτικών στρατηγικών διαλόγων καθώς και σε ειδικές διαβουλεύσεις.

Η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανταλλαγών και πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εθνικών και περιφερειακών αρχών. Η διοργάνωση ετήσιας συνάντησης συντονισμού των αναπτυξιακών εταίρων θα πρέπει να συμβάλλει στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων συνεργασίας, ενσωματώνοντας τις πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών, των χορηγών βοηθείας και της κοινωνίας των πολιτών.

Πλαίσιο

Κατά τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα το 2007, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των αφρικανικών χωρών υιοθέτησαν μία νέα κοινή στρατηγική εταιρική σχέση. Η στρατηγική αυτή προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής και ένα σχέδιο δράσης για την περίοδο 2008-2010. Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) και ο πρώτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τής Αφρικής. Η εταιρική αυτή σχέση στοχεύει στο να δημιουργήσει συνέργιες και με άλλους εταίρους και διεθνείς χορηγούς βοήθειας.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής επικεντρώνεται κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τα έργα υποδομής, τη βοήθεια σε κοινωνικούς τομείς και την κατάρτιση. Η εταιρική σχέση αυτή ενισχύθηκε με την υιοθέτηση μίας νέας στρατηγικής το 2006 στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC).

Οι αντίστοιχοι μηχανισμοί συνεργασίας τους συνεισφέρουν στην υλοποίηση των στόχων τής αναπτυξιακής εταιρικής σχέσης (ΑΣΧ) και την ενσωμάτωση της Αφρικής στην παγκόσμια οικονομία.

See also

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τους ακόλουθους δικτυακούς τόπους:

- Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) (EN)

- Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC) (EN)

- Κοινή δήλωση της 10ης συνόδου κορυφής Κίνας-ΕΕ, στο Πεκίνο, την 28η Νοεμβρίου 2007 (PDF) (EN)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 20.02.2009