Διασυνοριακή Συνεργασία (ΔΣΣ) 2007-2013

Η Διασυνοριακή Συνεργασία (ΔΣΣ) με τις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποσκοπεί στην προώθηση της συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης της περιφερειακής ανάπτυξης, της αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων, της εξασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα και της ενθάρρυνσης της τοπικής συνεργασίας. Το κείμενο στρατηγικής για την περίοδο 2007-2013 και το ενδεικτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2007-2010 αναφέρουν τις λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής (προγράμματα, δικαιούχοι, χρηματοδοτικοί πόροι).

ΠΡΑΞΗ

Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικών Σχέσεων - Διασυνοριακή Συνεργασία - Έγγραφο στρατηγικής 2007-2013, ενδεικτικό πρόγραμμα 2007-2010 [PDF (DE) (EN) (FR)].

ΣΥΝΟΨΗ

Η Διασυνοριακή Συνεργασία (ΔΣΣ) είναι μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) (DE) (EN) (FR) και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία. Απευθύνεται στα κράτη μέλη και στις συνοριακές δικαιούχες χώρες του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικών Σχέσεων (ΕΜΓΕ). Αφορά τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορα παρόλο που η γεωγραφική επιλεξιμότητα προσδιορίζεται από το ΕΜΓΕ.

Η ΕΠΓ αφορά επομένως την Ανατολική Ευρώπη, τον Νότιο Καύκασο και τη Νότια Μεσόγειο, ακριβέστερα μάλιστα, την Αλγερία, την Αρμενία, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, τη Μολδαβία, τη Συρία, την Τυνησία, την Ουκρανία καθώς και τη Ρωσία.

Στόχοι και προγράμματα

Παρά τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τις διαφορές τους, οι συνοριακές περιφέρειες αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές αποτελούν προτεραιότητες και στόχους-κλειδιά της ΕΠΓ, δηλαδή:

Η ΕΠΓ καλύπτει δύο κατηγορίες προγραμμάτων, δηλαδή τα προγράμματα που αφορούν:

Οι πρωτοβουλίες μπορούν να στηριχθούν σε υπάρχουσες υποδομές, όπως είναι οι διακυβερνητικές επιτροπές διασυνοριακής συνεργασίας (η Φινλανδία και η Ρωσία, ή η Πολωνία και η Ουκρανία διοργανώνουν τακτικά αυτό το είδος συσκέψεων), στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς περιφερειακής συνεργασίας [Συμβούλιο των κρατών της Βαλτικής Θάλασσας (EN), Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας (EN) κ.λπ.] ή σε άλλους συνδέσμους και δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί για να συμβάλουν στην περιφερειακή ή συνοριακή συνεργασία [Eurocities (EN), Euroregions (EN) κ.λπ.].

Λεπτομέρειες εφαρμογής

Οι εταίροι καταρτίζουν τα κοινά προγράμματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και τα προτείνουν στην Επιτροπή. Είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για τον αναλυτικό προγραμματισμό αλλά και για τη διαχείριση της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών. Η πολιτική και θεσμική βούληση επίτευξης των στόχων και η αυτοδιάθεση έχουν επομένως ουσιαστική σημασία για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της ΕΠΓ. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα προγράμματα αυτά έχουν επίσης θεμελιώδη σημασία.

Η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται, αφενός, από το ΕΜΓΕΣ για τις χώρες στις οποίες χορηγεί ενίσχυση και, αφετέρου, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για τα κράτη μέλη. Για την περίοδο 2007-2010, η προβλεπόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 583,28 εκατ. ευρώ (ΕΜΓΕΣ-ΕΤΠΑ). Για την περίοδο 2011-2013, ανέρχεται σε 535,15 εκατ. ευρώ. Η ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2010, θα επιτρέψει την προσαρμογή και την επαναξιολόγηση των πόρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι τριών ειδών:

Για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος, οι εταίροι προσδιορίζουν τους δείκτες κατά τη στιγμή της εκπόνησης των προγραμμάτων. Υπάρχουν ειδικοί δείκτες όσον αφορά τα προγράμματα, για καθέναν από τους στόχους τους σχετικούς με το περιφερειακό εμπόριο, την κοινωνική ανάπτυξη, τις συνοριακές δραστηριότητες και στατιστικές ή τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί. Αλλοι δείκτες είναι γενικότεροι όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εταιρικών σχέσεων, ο αριθμός σχεδίων ΔΣΣ που εφαρμόστηκαν με επιτυχία κ.λπ.

Πλαίσιο

Η ΔΣΣ επιδιώκει την εφαρμογή προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας που ξεκίνησαν στο πλαίσιο προηγουμένων προγραμμάτων (Tacis, MEDA, Phare, Interreg). Με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτά τα προγράμματα, η ΔΣΣ, στο πλαίσιο του ΕΜΓΕ, προσδίδει μεγαλύτερη ευθύνη στους συναλλασσόμενους φορείς αποκεντρώνοντας τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εφαρμογή. Έτσι, η ΔΣΣ συμπληρώνει την υλοποίηση των στόχων της ΕΠΓ σε διμερές επίπεδο.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 951/2007 της Επιτροπής της 9ης Αυγούστου 2007 για τον καθορισμό κανόνων εφαρμογής των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας τα οποία χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθορίζοντας τις γενικές διατάξεις βάσει των οποίων συστήνεται ένα ευρωπαϊκό μέσο γειτονίας και εταιρικών σχέσεων [Επίσημη Εφημερίδα L 210 της 10.8.2007].

Ο κανονισμός αναφέρει λεπτομέρειες για τα πεδία εφαρμογής, τα περιεχόμενα, τις υποδομές αλλά επίσης και για τη χρηματοοικονομική διαχείριση και τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.12.2007