Ανταπόκριση της ΕΕ στις ευαίσθητες καταστάσεις

Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει μια στρατηγική συνδυασμένης και συντονισμένης ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις ευαίσθητες καταστάσεις στις τρίτες χώρες. Η στρατηγική αυτή θεμελιώνεται στην καλύτερη χρησιμοποίηση των διαφόρων μέσων που διαθέτει η ΕΕ σε πολιτικό, διπλωματικό, ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ασφάλειας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών της 25ης Νοεμβρίου 2007 - Για την ανταπόκριση της ΕΕ σε ευαίσθητες καταστάσεις - δέσμευση σε περιβάλλοντα δυσμενή για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ειρήνη [COM(2007) 643 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι ευαίσθητες καταστάσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σταθερότητα της περιοχής και τη διεθνή ασφάλεια. Οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η διαρθρωτική αδυναμία της οικονομίας, ορισμένες ελλείψεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή η πρόσβαση στους φυσικούς πόρους. Στις καταστάσεις αυτές, το κράτος δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του από την άποψη της παροχής βασικών υπηρεσιών, της διαχείρισης των πόρων, του κράτους δικαίου, της ασφάλειας του πληθυσμού καθώς και της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Λόγω της θέσης της ως κύριου χορηγού ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας καθώς και του πρωταγωνιστικού ρόλου της σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας, η ΕΕ έχει ιδιαίτερες ευθύνες όσον αφορά την ανταπόκριση στις ευαίσθητες καταστάσεις.

Στον τομέα της πρόληψης της ευαίσθητης κατάστασης, υπάρχουν εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, ανάλυσης, παρακολούθησης και εκτίμησης. Η αναπτυξιακή συνεργασία και τα πολιτικά μέσα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Αφενός, η αναπτυξιακή συνεργασία καταπολεμά τις βαθύτερες αιτίες της ανασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, τα έγγραφα στρατηγικής ανά χώρα (ΕΣΧ) αποτελούν ένα δυναμικό που θα πρέπει να ενισχυθεί. Αφετέρου, ο πολιτικός διάλογος, ουσιαστικό σημείο κάθε συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών, μπορεί να βοηθήσει στη χάραξη εθνικών στρατηγικών που αποσκοπούν σε μια μονιμότερη έξοδο από την ευαίσθητη κατάσταση.

Η ανταπόκριση στην ευαίσθητη κατάσταση διασφαλίζεται κατ' αρχάς με τη συνεργασία για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ιδίως μέσω των ΕΣΧ. Στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι πλέον δυνατό, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, η ΕΕ χρησιμοποιεί μέσα πολιτικού και διπλωματικού χαρακτήρα. Τέλος, όταν οι ευαίσθητες καταστάσεις εκφυλίζονται και οδηγούν σε κρίσεις με επιπτώσεις ανθρωπιστικής φύσεως, χορηγείται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ανταπόκριση στην ευαίσθητη κατάσταση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας, με άξονα τη στρατηγική μακροπρόθεσμης ανταπόκρισης, καθώς και την αρχική ανταπόκριση που στοχεύει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων του. Εξάλλου, είναι σημαντικό να αποφεύγεται να δημιουργούνται «ορφανές από βοήθεια χώρες», επιδιώκοντας τη συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων χάρη στον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ και, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη μέθοδο εντοπισμού των ξεχασμένων κρίσεων. Επίσης, είναι απαραίτητο ένα αυξημένο επίπεδο συντονισμού εντός της ΕΕ.

Η διαχείριση της μετά την κρίση φάσης διασφαλίζεται από το στρατηγικό πλαίσιο «σύνδεση αρωγής, αποκατάστασης και ανάπτυξης» (esdeenfr) (ΣΑΑΑ), που αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ της απόσυρσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της μετάβασης προς αναπτυξιακές δραστηριότητες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα βελτίωσης αυτού του πλαισίου, ιδίως με την καλύτερη ενσωμάτωση της διακυβέρνησης, της εθνικής ανάπτυξης και της ασφάλειας.

Στην ανταπόκρισή της στις ευαίσθητες καταστάσεις, η ΕΕ οφείλει να συνδυάσει καλύτερα τα μέσα που διαθέτει, δηλ. τα κοινοτικά μέσα, τους μηχανισμούς κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΕΠΑΑ), καθώς και τη διμερή βοήθεια των κρατών μελών. Η Επιτροπή πρέπει κυρίως να ευνοήσει την αυξημένη συνέργεια ανάμεσα στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα, δηλ.:

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει μία σειρά δράσεων, ιδίως:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ανταπόκριση της ΕΕ στις ευαίσθητες καταστάσεις. Γενικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις του Συμβουλίου - 19 Νοεμβρίου 2007 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα] [PDF (ES) (DE) (EN) (FR)].

Το Συμβούλιο εγκρίνει, μεταξύ άλλων, εξ ονόματος της ΕΕ, τις «αρχές για τη διεθνή δέσμευση στα ευάλωτα κράτη και τις ευαίσθητες καταστάσεις» και ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει, για το 2009, σχέδιο εφαρμογής που βασίζεται στα συμπεράσματά του.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 31.01.2008