Προς μια στρατηγική της ΕΕ παροχής βοήθειας για το εμπόριο

Η παρούσα ανακοίνωση στοχεύει να θέσει τις βάσεις μιας κοινής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με την παροχή βοήθειας στις εμπορικές συναλλαγές υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών. Η παροχή βοήθειας για το εμπόριο, για το οποίο η ΕΕ είναι ο βασικός χρηματοδότης σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ουσιαστική διάσταση της ατζέντας της Ντόχα για την ανάπτυξη (ΕΝ) και των συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ).

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών της 4ης Απριλίου 2007, με τίτλο «Προς μια στρατηγική της ΕΕ παροχής βοήθειας για το εμπόριο –η συνεισφορά της Επιτροπής» [COM(2007) 163 τελικό – δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, για να διασφαλισθεί η ένταξη των αναπτυσσόμενων χωρών στο διεθνές εμπόριο δεν αρκεί να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά και να ενισχυθούν οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες. Για να αξιοποιηθούν πλήρως τα πλεονεκτήματα που παρέχει το εμπόριο, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να καταργήσουν τα εμπόδια όσον αφορά την προσφορά και να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές τους αδυναμίες. Αυτό συνεπάγεται εσωτερικές μεταρρυθμίσεις των πολιτικών που συνδέονται με το εμπόριο, διευκόλυνση του εμπορίου, ενίσχυση των τελωνειακών ικανοτήτων, εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και δημιουργία εγχώριων και περιφερειακών αγορών. Απαιτούνται συμπληρωματικές προσπάθειες σε τομείς όπως η μακροοικονομική σταθερότητα, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η προώθηση των επενδύσεων, η εργασιακή πολιτική, οι ρυθμίσεις και οι θεσμοί για τις αγορές κεφαλαίων και προϊόντων, καθώς και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Η παροχή βοήθειας για το εμπόριο αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στο πλαίσιο αυτό. Αποσκοπεί στη δημιουργία ανάπτυξης, απασχόλησης και εισοδήματος, συμβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτό στην επίτευξη του πρώτου και του όγδοου στόχου της χιλιετίας (ΑΣΧ) για την ανάπτυξη, ήτοι: μείωση του ποσοστού ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και θέσπιση ενός ανοικτού, οργανωμένου και χωρίς διακρίσεις εμπορικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι στόχοι της βοήθειας για το εμπόριο είναι:

Μια στρατηγική της ΕΕ παροχής βοήθειας για το εμπόριο μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων, μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Αύξηση του όγκου της βοήθειας για το εμπόριο

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι προσδιορίστηκαν πέντε κατηγορίες βοήθειας για το εμπόριο από την Ομάδα Εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τη βοήθεια για το εμπόριο, ήτοι:

Οι δύο πρώτες κατηγορίες συνενώθηκαν με την ονομασία «βοήθεια που συνδέεται με το εμπόριο». Περιλαμβάνουν:

Το 2005, η ΕΕ δεσμεύτηκε να αυξήσει την ενίσχυσή της που συνδέεται με το εμπόριο σε ποσό ύψους 2 δις ευρώ ανά έτος έως το 2010, ενώ το μισό ποσό θα προέρχεται από την Επιτροπή και το υπόλοιπο από τα κράτη μέλη. Επί του παρόντος, η Επιτροπή παρέχει 840 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ τα κράτη μέλη παρέχουν 300 εκατομμύρια.

Για την αύξηση του όγκου της βοήθειας, η Επιτροπή συνιστά:

Εξάλλου, σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, απαιτείται να αναπτυχθούν αποτελεσματικές μέθοδοι αξιολόγησης των αναγκών σε περιφερειακό επίπεδο σε συνάρτηση με το εμπόριο και να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αυτές θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών των χωρών εταίρων. Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε να καταστεί αποτελεσματικό το ολοκληρωμένο πλαίσιο * που χρησιμοποιείται με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και να εφαρμοστεί αντίστοιχη προσέγγιση στις χώρες που δεν ανήκουν στις ΛΑΧ.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα βοήθειας για το εμπόριο, που να στοχεύει:

Βελτίωση της ποιότητας της βοήθειας για το εμπόριο

Για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της βοήθειας για το εμπόριο, η Επιτροπή συνιστά να επικεντρωθεί η στρατηγική της ΕΕ στα ακόλουθα ζητήματα:

Ειδικότερα, η στρατηγική της ΕΕ πρέπει να παρέχει προτεραιότητα στις περιφερειακές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ΣΟΕΣ.

Εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης και κοινοποίησης της βοήθειας

Για να υπάρξει πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, η παρακολούθηση και κοινοποίηση της βοήθειας είναι βασικής σημασίας, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Ειδικότερα, η παρακολούθηση και κοινοποίηση της σε διεθνές επίπεδο πρέπει να καλύπτουν την ποσοτική διάσταση της βοήθειας για το εμπόριο, και την ποιοτική διάσταση (που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης). Σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή συνιστά την αξιολόγηση σε ετήσια βάση από το Συμβούλιο, της προόδου στην εφαρμογή της στρατηγικής όσον αφορά τη βοήθεια για το εμπόριο της ΕΕ.

Τέλος, οι τρεις κατηγορίες μέτρων που προαναφέρθηκαν πρέπει να συνοδεύονται από την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων στις οργανώσεις χορηγούς. Σχετικά με αυτό, η Επιτροπή συνιστά να γίνει απολογισμός της υπάρχουσας ικανότητας και ειδικής εμπειρίας της ΕΕ, καθώς και να αναληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Πλαίσιο

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής σε μια ανανεωμένη στήριξη της ΕΕ όσον αφορά τη βοήθεια για το εμπόριο, ενόψει της έκδοσης, εκ μέρους του Συμβουλίου, μιας κοινής στρατηγικής της ΕΕ (βλέπε στο σημείο «Συναφείς πράξεις»). Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος ενός πακέτου μέτρων που εκδόθηκαν από την Επιτροπή και στοχεύουν να τονίσουν την τήρηση των δεσμεύσεων που λήφθηκαν σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ.

Όροι κλειδιά της πράξης

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Έκθεση της Επιτροπής της 15ης Σεπτεμβρίου 2008 «Οι κοινωνικές διατάξεις στις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών». Με την εισαγωγή διατάξεων περί απασχόλησης και αειφόρου ανάπτυξης στις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμβάλλει στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα των χωρών εταίρων. Η παρούσα έκθεση επισημαίνει τα διάφορα πρότυπα και τις πρακτικές στο θέμα αυτό.

Από το 1996, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει δεσμευτεί να τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου. Βάσει αυτών των αρχών, η Διεθνής Οργανωση Εργασίας (ΔΟΕ) υιοθέτησε το 2000 μία ατζέντα για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας. Η ατζέντα αυτή εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Η τελευταία δεσμεύεται να την περιλάβει στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της. Η ατζέντα αποτελεί επίσης ουσιαστική αναφορά για τις χάρτες και τους κώδικες κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών.

Ορισμένες διεθνείς συνθήκες που έχουν συναφθεί σε διμερές ή περιφερειακό επίπεδο περιλαμβάνουν διατάξεις περί εργατικού δικαίου. Πρόκειται ιδίως για αυτές που συνάφθηκαν από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κοινή Αγορά του Νότου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διατάξεις αφορούν ιδίως τους θεμελιώδεις κανόνες του εργατικού δικαίου (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, συλλογική διαπραγμάτευση, πραγματική κατάργηση της παιδικής εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής καταναγκαστικής ή επιβεβλημένης εργασίας, εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο εργασίας). Οι κοινωνικές διατάξεις των συνθηκών μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, ιδίως οι συνθήκες εργασίας, ο ελάχιστος μισθός, οι ώρες εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας και η αειφόρος ανάπτυξη. Οι συνθήκες που σχετίζονται με το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων προβλέπουν ρήτρες σχετικά με την εργασία, καθώς και τη δυνατότητα θετικών ή αρνητικών κυρώσεων. Μετά το αμοιβαίο εμπορικό άνοιγμά τους, η ΕΕ και οι εταίροι της θα πρέπει να προβούν σε σύσφιξη των σχέσεών τους με την ανάπτυξη ελάχιστων προτύπων και με την έγκριση διατάξεων σε άλλους τομείς, όπως το θεμιτό εμπόριο, οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, η υπεράσπιση των καθολικών αξιών.

Στόχος της ενσωμάτωσης τέτοιων διατάξεων είναι η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της ελευθέρωσης του εμπορίου. Ωστόσο η έκθεση τονίζει ότι η μη τήρηση των αρχών εργατικού δικαίου ενεργεί ανασταλτικά όσον αφορά την κοινωνική ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση.

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών της 4ης Απριλίου 2007, με τίτλο: «Από το Μοντερέυ στην ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη: η τήρηση των υποχρεώσεων μας» [COM(2007) 158 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η παρούσα πολιτική ανακοίνωση εισάγει τις δύο ειδικές ανακοινώσεις «Τήρηση των υποχρεώσεων της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης» και «Προς μια στρατηγική της ΕΕ παροχής βοήθειας για το εμπόριο – η συνεισφορά της Επιτροπής».

Ετήσια έκθεση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή Περιφερειών της 4ης Απριλίου 2007 «Τηρώντας τις υποσχέσεις μας όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης» [COM(2007) 164 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.08.2009