Προς μία ενοποιημένη θαλάσσια επιτήρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τις κατευθυντήριες αρχές για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη θαλάσσια επιτήρηση. Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ένα κοινό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών για το θαλάσσιο τομέα μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων χρηστών, όπως οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη θαλάσσια ασφάλεια και προστασία, τον έλεγχο της αλιείας, τη θαλάσσια ρύπανση, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα τελωνεία, τον συνοριακό έλεγχο, την εφαρμογή της νομοθεσίας και την άμυνα.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 15ης Οκτωβρίου 2009, με τίτλο «Προς την ενοποίηση της θαλάσσιας επιτήρησης: Ένα κοινό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών για τον θαλάσσιο τομέα της ΕΕ» [COM(2009) 538 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κατά τομείς αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται την πλειονότητα των δεδομένων σχετικά με θέματα που αφορούν τη θάλασσα. Οι αρχές αυτές είναι αρμόδιες για την εποπτεία και τον έλεγχο των εν πλω δραστηριοτήτων στον τομέα για τον οποίο είναι υπεύθυνες, χωρίς απαραίτητα να ενημερώνουν τις ανάλογες αρχές που είναι αρμόδιες για άλλους τομείς. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μειονέκτημα, καθώς η ανταλλαγή των δεδομένων θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων της θαλάσσιας επιτήρησης.

Ωστόσο, η ανταλλαγή δεδομένων και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης δημιουργεί ορισμένα προβλήματα σε τεχνικό και νομικό επίπεδο, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Στην παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή εντοπίζει αυτά τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.

Εμπόδια στην ενοποίηση της θαλάσσιας επιτήρησης

Τα βασικά εμπόδια για τη δημιουργία ενός κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών είναι τα εξής:

Λύσεις για την ενοποίηση της θαλάσσιας επιτήρησης

Η δημιουργία κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών βασίζεται στην τήρηση των εξής τεσσάρων κατευθυντηρίων αρχών:

Αυτές οι τέσσερις κατευθυντήριες αρχές θα συμβάλουν στην εκκίνηση μιας διαδικασίας προβληματισμού σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων χρηστών. Μπορούν να αναθεωρηθούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα των τριών έργων, που στοχεύουν στην αξιολόγηση της ικανότητας χρηστών από διαφορετικά κράτη μέλη και διαφορετικές κοινότητες να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Πλαίσιο

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης ανακοίνωσης με τίτλο «Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να «[λάβει] μέτρα για την αύξηση της διαλειτουργικότητας του συστήματος επιτήρησης, για την προσέγγιση υφιστάμενων συστημάτων παρακολούθησης και ανίχνευσης τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θαλάσσια ασφάλεια και προστασία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τον έλεγχο της αλιείας, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και άλλες δραστηριότητες επιβολής του νόμου».

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.04.2010