Εταιρική κοινωνική ευθύνη: μια συνεισφορά των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η θέσπιση της παρούσας ευρωπαϊκής στρατηγικής οφείλει να ωφελήσει τις επιχειρήσεις, τους εμπλεκόμενους φορείς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πράγματι, η οικονομική επιτυχία των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνον από στρατηγικές μεγιστοποίησης των βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά από τον συνυπολογισμό κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων των καταναλωτών.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 2002, σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη: μια συνεισφορά των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη [COM(2002) 347 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Ορισμός της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων

Η Επιτροπή παρουσιάζει μία ευρωπαϊκή στρατηγική υπέρ της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ). Η ΕΚΕ συνίσταται στην ενσωμάτωση, σε εθελοντική βάση, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων καθώς και στις επαφές τους με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα ΕΚΕ συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επιπλέον, έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη:

Αρχές ευρωπαϊκής στρατηγικής

Η στρατηγική προώθησης της ΕΚΕ όπως προτείνεται από τη Επιτροπή βασίζεται σε μία σειρά αρχών:

Βασικές δράσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Κατ’ αρχάς, η Επιτροπή προωθεί τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της ΕΚΕ στις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, προτείνει την πραγματοποίηση μελετών, δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και διάδοσης πληροφοριών.

Πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται οι ανταλλαγές ορθών πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων και των κρατών μελών μέσω της δικτύωση και του συντονισμού των φορέων.

Οι δεξιότητες των επιχειρήσεων πρέπει να στηρίζονται, ιδίως με τη χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την κατάρτιση των εργαζομένων. Επιπλέον, οι αρχές της ΕΚΕ πρέπει να ενσωματωθούν στα προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Η δυνατότητα δράσης των ΜΜΕ πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και τους περιορισμένους πόρους τους. Συνεπώς, η Επιτροπή ενθαρρύνει τη διάδοση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, τις ενώσεις ΜΜΕ, τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και τις δράσεις ευαισθητοποίησης.

Πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια των πρακτικών και των εργαλείων της ΕΚΕ. Έτσι, η Επιτροπή ενθαρρύνει την υιοθέτηση:

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φόρουμ μπορεί να ωφελήσει το σύνολο των μερών που εμπλέκονται στις δράσεις ΕΚΕ. Πράγματι, θα πρέπει να αποτελεί χώρο ανταλλαγής εμπειριών, συνεργασίας και εντοπισμού των τομέων όπου απαιτείται ευρωπαϊκή δράση. Η Επιτροπή καλεί το φόρουμ να εξετάσει κατ’ αρχάς:

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει την ενσωμάτωση των στόχων της ΕΚΕ στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Πράγματι, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ΕΕ δεσμεύθηκε να ενσωματώσει στις πολιτικές και στις ενέργειές της οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Επιπλέον, οι αρχές της ΕΚΕ έχουν μεγάλη σημασία στις ευρωπαϊκές πολιτικές:

Πλαίσιο

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια του πράσινου βιβλίου για την ΕΚΕ που δημοσιεύθηκε το 2001.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.08.2011