Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕE) 2017/1001 για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Θεσπίζει κανόνες και προϋποθέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη χορήγηση σήματος της ΕΕ.

Ο κανονισμός κωδικοποιεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 207/2009 του Συμβουλίου και τις πολυάριθμες διαδοχικές τροποποιήσεις του.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Σήμα της ΕΕ

Κάθε πρόσωπο ή εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων δημοσίου δικαίου, δύναται να αποκτήσει σήμα της ΕΕ μέσω καταχώρισης.

Το σήμα μπορεί να αποτελείται από σημεία, ιδίως λέξεις (συμπεριλαμβανομένων ονομάτων προσώπων), σχέδια, γράμματα, αριθμούς και το σχήμα των προϊόντων ή της συσκευασίας τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Δικαιώματα κατόχου

Χορηγούνται αποκλειστικά δικαιώματα στον κάτοχο, τα οποία απαγορεύουν σε τρίτους να χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς τα εξής:

Ωστόσο, ο κάτοχος του σήματος της ΕΕ δεν δύναται να απαγορεύει σε τρίτους να χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς τα εξής:

Εφαρμογή

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγηση σήματος της ΕΕ στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Επιπλέον, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα τέλος αίτησης. Το τέλος αίτησης πρέπει να καταβάλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία κατάθεσης, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία τα έγγραφα κατατίθενται στο EUIPO.

Καταχώριση

Διάρκεια και ανανέωση

Παραίτηση, έκπτωση και ακυρότητα

Το σήμα της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο παραίτησης για το σύνολο ή μέρος των προϊόντων ή των υπηρεσιών για τις οποίες έχει καταχωρισθεί. Επιπλέον, ο κάτοχος μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος των δικαιωμάτων του στις εξής περιπτώσεις:

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης λόγους ακυρότητας του σήματος. Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αιτών ενήργησε κακόπιστα κατά την κατάθεση της αίτησης σήματος.

Συλλογικά σήματα της ΕΕ

Κατά την κατάθεση μιας αίτησης καταχώρισης, είναι δυνατός ο ορισμός ενός σήματος της ΕΕ ως συλλογικού. Η κατάθεση συλλογικών σημάτων της ΕΕ επιτρέπεται στις εξής ενώσεις:

Σήματα πιστοποίησης της ΕΕ

Επιπλέον, είναι δυνατός ο ορισμός ενός σήματος ως σήματος πιστοποίησης. Ο κάτοχος ενός τέτοιου σήματος πιστοποιεί το υλικό, τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών, την ποιότητα, την ακρίβεια ή άλλα χαρακτηριστικά (εξαιρέσει της γεωγραφικής προέλευσης) των πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1215/2012 εφαρμόζεται στις διαδικασίες που αφορούν τα σήματα της ΕΕ και τις αιτήσεις για σήματα της ΕΕ, καθώς και ταυτόχρονες και διαδοχικές αγωγές που ασκούνται με βάση σήματα της ΕΕ και εθνικά σήματα.

Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να ορίσουν «δικαστήρια σημάτων της ΕΕ». Αυτά τα δικαστήρια έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για όλες τις διαφορές σχετικά με την παραποίηση/απομίμηση και την εγκυρότητα των σημάτων της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2017.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το EUIPO αντικαθιστά το Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς από τις 23 Μαρτίου 2016 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2424 ο οποίος τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 207/2009, εκ των οποίων αμφότεροι αντικαταστάθηκαν από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ουσιαστική χρήση: αν μια εταιρεία καταχωρίσει ένα σήμα της ΕΕ, το χρησιμοποιήσει για ένα διάστημα και κατόπιν σταματήσει για να το χρησιμοποιεί επί 5 συνεχή έτη, η χορήγηση του σήματος μπορεί να ανακληθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ωφελεί να προστατεύονται σήματα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό η απαγόρευση της χρήσης του σήματος σε μια άλλη εταιρεία η οποία μπορεί να επιθυμεί νομίμως να το χρησιμοποιήσει.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕE) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 154 της 16.6.2017, σ. 1-99)

τελευταία ενημέρωση 13.02.2018