Διαγνωστικός έλεγχος της μεταρρυθμισμένης ΚΓΠ

Για να προσανατολιστεί η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) προς μια ισόρροπη εξέλιξη με σεβασμό για το περιβάλλον, εξετάζονται τα διάφορα συστατικά της στοιχεία. Η ανάλυση αυτή αφορά τα τρία μεγάλα θέματα που βρίσκονται στη βάση της ευρείας αναθεώρησης της ΚΓΠ και αποτελεί προπαρασκευαστική δράση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2008/2009.

ΠΡΑΞΗ

Κοινοποίηση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 20ής Νοεμβρίου 2007 σχετικά με την προετοιμασία για το check up της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ [COM(2007) 722 τελικό - Δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η παρούσα κοινοποίηση εξετάζει τις προσεγγίσεις τις οποίες η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα πρέπει να ακολουθήσει για να συνεχιστεί η διαδικασία μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2003 με τη θέσπιση του καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΚΕΕ). Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εξέλιξη της ΚΓΠ κατά τα τελευταία έτη, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος ενίσχυσης που συνέβαλε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Με σκοπό την ανασκόπηση της πραγματοποιηθείσας προόδου καθώς και την τροφοδότηση των συζητήσεων σχετικά με τις προσεχείς εξελίξεις της ΚΓΠ, η παρούσα κοινοποίηση επικεντρώνεται σε τρία μεγάλα θέματα:

Απλούστευση του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης

Σύμφωνα με τον διαγνωστικό έλεγχο της ΚΓΠ, η εξέλιξη του συστήματος ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να ακολουθήσει τις εξής κατευθύνσεις:

Εξέλιξη της αγοράς

Με σκοπό την ενθάρρυνση του πραγματικού ανταγωνισμού στις γεωργικές αγορές, η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει ορισμένα μέσα διαχείρισης της ΚΓΠ τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις των αγορών, ιδίως τα μέτρα που αφορούν τον τομέα των σιτηρών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όσον αφορά την αγορά των σιτηρών, οι κοινοτικές παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αύξηση της ζήτησης σιτηρών, καθώς και τον ολοένα μεγαλύτερο ρόλο των βιοενεργειών.

Εξετάζονται επίσης μέτρα για την προετοιμασία της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη λήξη του καθεστώτος των ποσοστώσεων, στις 31 Μαρτίου 2015. Σήμερα, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά, παρατηρούνται αύξηση της ζήτησης προϊόντων υψηλής αξίας (ιδίως, τα τυριά και τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα), υψηλές τιμές και, ως εκ τούτου, μείωση της παρέμβασης ως μέσου διάθεσης του βουτύρου και του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη. Η σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος θα μπορούσε επομένως να αποτρέψει τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την αλλαγή αυτή. Προς το σκοπό αυτό, θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα μέτρα, με ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες περιοχές, και ιδίως στις ορεινές περιοχές.

Νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει νέες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να συμβάλει η ΚΓΠ: αλλαγή του κλίματος, βιοενέργειες, διαχείριση των υδάτων, καθώς και άλλες προκλήσεις όπως η βιοποικιλότητα.

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία. Ο τομέας αυτός έχει ήδη συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των βιοενεργειών, της διαχείρισης των υδάτων και της βιοποικιλότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τη βοήθεια των υφιστάμενων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, της προσεκτικής διαχείρισης της πολλαπλής συμμόρφωσης και της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας.

Στην ανακοίνωση εξετάζεται επίσης η διαχείριση των κινδύνων. Ο δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ θεωρείται ως το πλέον πρόσφορο μέσο για τη διαχείριση των κρίσεων στη γεωργία. Ωστόσο μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλων μέσων. Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθεί, επειδή πρόκειται για βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των σύνθετων αυτών θεμάτων. Προς το σκοπό αυτό, πρέπει να αυξηθούν οι δραστηριότητές της και οι πόροι που διατίθενται γι' αυτή μέσω της υποχρεωτικής διαφοροποίησης *.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.02.2008