Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των δασών

Τα δάση συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας * για οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, καθώς και των στόχων του Γκέτεμποργκ * για διατήρηση των φυσικών πόρων. Προκειμένου να συνεχιστεί η συνεισφορά αυτή, είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η δασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EΕ) σε μια ολοένα πιο ανοικτή και παγκοσμιοποιημένη αγορά, καθώς και στις σημερινές πολιτικές συνθήκες. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει κοινοτικό σχέδιο δράσης για την αειφόρο και πολυσχιδή διαχείριση των δασικών πόρων της ΕΕ.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 10ης Μαρτίου 2005, με τον τίτλο "Έκθεση για την εφαρμογή της Δασικής Στρατηγικής της ΕΕ" [COM(2005) 84 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στη Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Στην ανακοίνωση αυτή η Επιτροπή αναλύει την πρόοδο που συντελέστηκε από την εκκίνηση της δασικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το 1998, καθώς και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δασικός τομέας. Χωρίς να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές που διατυπώθηκαν στη δασική στρατηγική του 1998, αλλά εκτιμώντας ότι οι συνθήκες έχουν εξελιχθεί σημαντικά από τότε, η Επιτροπή προτείνει νέες δράσεις για το μέλλον.

Ο δασικός τομέας της ΕΕ

Τα δάση και οι άλλες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το 35% του εδάφους της ΕΕ, δηλ. περίπου 160 εκατομμύρια εκτάρια. Συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του εδάφους και των υδάτων. Επιπλέον, η δασοκομία και οι συναφείς δραστηριότητες απασχολούν περίπου 3,4 εκατομμύρια άτομα, καθώς η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές δασικών προϊόντων παγκοσμίως.

Πολλοί παράγοντες πλήττουν τα δάση: η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι καταιγίδες, οι δασικές πυρκαγιές και τα προβλήματα που συνδέονται με τους βιοτικούς παράγοντες και τη βόσκηση.

Η δασική πολιτική της ΕΕ

Η δασική πολιτική υπάγεται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, πλην όμως η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην εφαρμογή της μέσω κοινών πολιτικών, βασιζόμενων στην αρχή της επικουρικότητας και στη συνυπευθυνότητα. Η αειφόρος διαχείριση των δασών στηρίζεται, επομένως, στον συντονισμό μεταξύ των πολιτικών των κρατών μελών και των κοινοτικών πολιτικών και πρωτοβουλιών.

Το εθνικό επίπεδο

Σε εθνικό επίπεδο, τα μέσα εφαρμογής της δασικής πολιτικής είναι τα Εθνικά Δασικά Προγράμματα (ΕΔΠ). Τα ΕΔΠ καλύπτουν πολλά ζητήματα, όπως η παραγωγική λειτουργία των δασών και η συμβολή τους στην αγροτική ανάπτυξη, ο ρόλος τους στην προστασία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα δάση και, τέλος, οι σχετικές κοινωνικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές πτυχές. Για να βελτιωθεί η διακλαδική συνεργασία, τα ΕΔΠ πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στις εθνικές στρατηγικές για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το κοινοτικό επίπεδο

Οι κοινοτικές δράσεις υπέρ της διαχείρισης των δασών καλύπτουν πολλούς τομείς, ειδικότερα δε:

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη και η ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (UNCED) * του 1992 και τις διασκέψεις που επακολούθησαν, καθώς και από τις Υπουργικές Διασκέψεις για την Προστασία των Δασών στην Ευρώπη (MCPFE) *.

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αειφόρο διαχείριση των δασών

Για να καταστρωθεί αποτελεσματική στρατηγική αειφόρου διαχείρισης των δασών, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαία:

Η κατάρτιση σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αειφόρο διαχείριση των δασών θα αποτελούσε το κατάλληλο πλαίσιο για να τεθούν οι βάσεις μιας δυναμικής δομής, συμβατής με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και με τις στρατηγικές της Λισσαβόνας και του Γκέτεμποργκ. Το σχέδιο αυτό θα συνιστούσε επίσης ένα συνεκτικό πλαίσιο για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τα δάση και θα εξασφάλιζε τον συντονισμό μεταξύ των κοινοτικών δράσεων και των δασικών πολιτικών των κρατών μελών. Οι δράσεις κοινοτικής κλίμακας που θα εγκριθούν θα πρέπει να καλύπτουν πολλά πεδία, εκτεινόμενα από τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα έως τα περιβαλλοντικά και τη χρήση του ξύλου ως πηγής ενέργειας. Το σχέδιο δράσης θα καλύπτει επίσης τα ζητήματα που συνδέονται με τη διακυβέρνηση, τις οριζόντιες δραστηριότητες και με τον συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει το εν λόγω σχέδιο δράσης το 2006.

Λέξεις- κλειδιά της πράξης

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 3ης Νοεμβρίου 1998, για τη δασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης [COM(1998) 649 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στη Επίσημη Εφημερίδα]

Στην ανακοίνωση αυτή, η Επιτροπή παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο δασικής στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕE), το ο οποίο έχει ως γενικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των δασών. Η προσέγγιση αυτή θα εξειδικευτεί και θα εφαρμοστεί μέσω δασικών προγραμμάτων εθνικής ή κατώτερης κλίμακας.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2005 σχετικά με σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δάση [Δεν έχει δημοσιευθεί στη Επίσημη Εφημερίδα]

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι το σχέδιο δράσης θα πρέπει να αντιμετωπίζει ισόρροπα τις οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της αειφόρου διαχείρισης των δασών εντός και του διεθνούς πλαισίου. Εκτιμά επίσης ότι το σχέδιο δράσης θα πρέπει να καλύπτει τόσο τις κοινοτικές δράσεις που αφορούν τα δάση όσο και τις αντίστοιχες δράσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δασικών προγραμμάτων.

See also

Συμπληρωματικές πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (ιστοσελίδες " Δασοκομικός τομέας ") της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 29.11.2005