Ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα 2007

Η ένατη αυτή ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλύπτει την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2006 ως 30 Ιουνίου 2007. Η έκθεση αυτή εξετάζει τις δραστηριότητες που η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή στις τρίτες χώρες στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΥΝΟΨΗ

Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα - 2007. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 18ης Οκτωβρίου 2008 [δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Δραστηριότητες στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων

Κατά τη σχεδίαση και διεξαγωγή των εργασιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ) άρχισαν να λαμβάνονται συστηματικά υπόψη θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών αντιπροσωπεύει ένα απαραίτητο στοιχείο των στρατηγικών στόχων των αποστολών ΕΠΑΑ.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές το πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποίησε την αποστολή παρακολούθησης της Aceh (ΑΜΜ), συνέχισε τις εν εξελίξει αποστολές (EUJUST LEX στο Ιράκ και EUPOL COPPS στα παλαιστινιακά εδάφη) και ανανέωσε τη στήριξή της στις αποστολές της Αφρικάνικης Ένωσης στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν (AMIS) και στη Σομαλία (AMISOM).

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), το πολιτικό κεφάλαιο των σχεδίων δράσης ΕΠΓ που θεσπίστηκαν με καθένα από τα κράτη της ζώνης γειτονίας περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διακυβέρνηση και τον εκδημοκρατισμό. Για ορισμένες χώρες εταίρους (όπως η Ιορδανία, το Μαρόκο και ο Λίβανος), η εφαρμογή αυτών των σχεδίων δράσης συνεχίστηκε από ειδικές υποεπιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ συνέχισε το διάλογό της στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία. Εξάλλου, άρχισε διαβουλεύσεις για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Όσον αφορά τις ρήτρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις συμφωνίες συνεργασίας που συνήφθησαν με τις τρίτες χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε, τον Απρίλιο του 2007, ψήφισμα όπου τονίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός μηχανισμού για τον έλεγχο εφαρμογής της ρήτρας και σχεδιασμού μεταρρύθμισης αυτής.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα άρχισε ανάλυση όλων των προγραμμάτων που διεξήχθησαν από το 2000. Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2007, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντικαταστάθηκε από ένα νέο ανεξάρτητο χρηματοδοτικό μέσο.

Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα έκθεση, η ΕΕ συνέχισε ενεργά τη δράση της για διάφορα θεματικά ζητήματα, όπως:

Όσον αφορά τις ενέργειες στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, η ΕΕ συνέβαλε ενεργά στις εργασίες του νέου Συμβουλίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αντικαθιστά την Επιτροπή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Ιούνιο του 2006.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τη δράση της ΕΕ προς ορισμένες χώρες. Συγκεκριμένα, συνέχισε να παρακολουθεί την πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στις υποψήφιες για ένταξη χώρες και σε αυτές που καλύπτονται από την ΕΠΓ. Στην Αφρική, μετά την έγκριση της νέας στρατηγικής το Δεκέμβριο του 2005, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου που διεξήχθη με κάθε μία αφρικανική χώρα. Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για την απουσία προόδου της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κεντρική Αμερική και παρακολούθησε την εξέλιξη της κατάστασης στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Κολομβία, στην Κούβα, στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, στο Περού και στη Βενεζουέλα. Στην Ασία, επικεντρώθηκε ιδίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Βιρμανία/Μιανμάρ, στην Καμπότζη, στην Κίνα, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Εξέλιξη της κατάστασης στην ΕΕ

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2007 άρχισε να λειτουργεί την 1η Μαρτίου 2007. Ο οργανισμός αυτός εξετάζει τα θέματα τα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ και στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η ομάδα η υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενισχύθηκε υπό την ώθηση του νέου προσωπικού εκπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η υποεπιτροπή «Ανθρώπινα δικαιώματα», στο πλαίσιο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ενέκρινε διάφορες μελέτες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες χώρες καθώς και για την εφαρμογή των διαφορετικών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.05.2008