Πρόγραμμα-πλαίσιο για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις (AGIS)

1) ΣΤΟΧΟΣ

Καθιέρωση ενός ενιαίου προγράμματος-πλαισίου για τη συγχρηματοδότηση σχεδίων που υποβάλλονται από τους φορείς των κρατών μελών και τις υποψήφιες χώρες στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, που θα επιτρέπει συντονισμένη και πολυτομεακή προσέγγιση των διαφόρων δραστηριοτήτων σχετικά με τη δημιουργία του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης καθώς και την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2) ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2002/630/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2002, για την καθιέρωση προγράμματος πλαισίου για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις (AGIS) - Επίσημη Εφημερίδα L 203 E της 1.8.2002].

3) ΣΥΝΟΨΗ

Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και να εντείνουν τη συνεργασία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Τα προγράμματα Grotius II Penal (es de en fr), Oisin II (es de en fr), Stop II (es de en fr), Hippokrates (es de en fr) και Falcone (es de en fr) λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2002 και η Επιτροπή προτείνει νέο πρόγραμμα πλαίσιο από την 1η Ιανουαρίου 2003 έως την 31η Δεκεμβρίου 2007 (το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σύμφωνα με το σχέδιο δράσης 2000-2004).

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων:

Τα σχέδια πρέπει να αφορούν ορισμένους ειδικούς τομείς όπως η γενική και ποινική δικαστική συνεργασία, η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών καταστολής και άλλων οργανισμών που εμπλέκονται στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η παροχή βοήθειας στα θύματα εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Τα σχέδια, ανώτατης διάρκειας δύο ετών, στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τρία κράτη μέλη (ή δύο κράτη μέλη και μία υποψήφια χώρα) μπορούν να υποβάλλονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, από μη κυβερνητικές οργανώσεις, από ινστιτούτα έρευνας, από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και από τις ενώσεις.

Η παρούσα πρόταση απευθύνεται:

Οι κατηγορίες δράσεων που μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση, τα προγράμματα ανταλλαγών και πρακτικών ασκήσεων, οι μελέτες και η έρευνα, η διάδοση των αποτελεσμάτων, η ενίσχυση για τη δημιουργία δικτύων, οι διασκέψεις και τα σεμινάρια.

Η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και τη θέση σε εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και την επιλογή των προγραμμάτων βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: τη συμφωνία με τους στόχους του προγράμματος, την ευρωπαϊκή διάσταση, το άνοιγμα προς τις υποψήφιες χώρες, τη συμβατότητα με τις εργασίες στο πλαίσιο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της γενικής και ποινικής συνεργασίας, τη συμπληρωματικότητα με άλλα σχέδια συνεργασίας και την ποιότητα του σχεδίου όσον αφορά τη σύλληψη και την παρουσίαση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Την Επιτροπή θα βοηθά επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τη διαδικασία διαβούλευσης και διαχείρισης. Η Επιτροπή προεδρεύει της επιτροπής και μπορεί να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψήφιων για προσχώρηση χωρών να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις ενημέρωσης μεταγενέστερες των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Το αργότερο στις 30 Ιουνίου του 2005, η Επιτροπή υποβάλλει στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενδιάμεση έκθεση για τη θέση σε εφαρμογή του προγράμματος.

Το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2006, θα υποβάλει ανακοίνωση για τη σκοπιμότητα να ακολουθηθεί το παρόν πρόγραμμα. Η τελική έκθεση αξιολόγησης θα υποβληθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2008.

Πράξη

Ημερομηνία θέσεως σε ισχύ

Προθεσμία μεταφοράς στα κράτη μέλη

Απόφαση 2002/630/ΔΕΥ

01.08.2002

-

4) μετρα εφαρμογης

5) μεταγενεστερες εργασιες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.09.2005