Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (2000-2004)

Στοχεύοντας σε μια στενότερη συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεσπίστηκε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τοξικομανίας και της λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Μέσω του εν λόγω σχεδίου δράσης, η Επιτροπή καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης της Ένωσης στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 26ης Μαΐου 1999, σχετικά με σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (2000-2004) [COM(1999) 239 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Τα κράτη μέλη εντατικοποίησαν τη συνεργασία τους όσον αφορά την καταπολέμηση της τοξικομανίας και της λαθρεμπορίας ναρκωτικών από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά. Από το 1990, εγκρίθηκαν διάφορα σχέδια και προγράμματα δράσης κατά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, με σκοπό τη σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου. Μετά τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Κάρντιφ (Ιούνιος 1998) και της Βιέννης (Δεκέμβριος 1998), το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα νέο σχέδιο σφαιρικής στρατηγικής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υπάρχον για την περίοδο 1995-1999 (es de en fr). Η ανακοίνωση της Επιτροπής ανταποκρίνεται σε αυτό το αίτημα μέσω της παρουσίασης των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά τη χρήση και τη λαθρεμπορία ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της Ένωσης κατά των ναρκωτικών τα πέντε προσεχή έτη.

Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της μονάδας ναρκωτικών της Europol (es de en fr) (η οποία αντικαταστάθηκε από 1ης Ιουλίου 1999 από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία - Europol) επέτρεψαν μια καλύτερη γνώση του φαινομένου των ναρκωτικών, καθώς και τη διευκόλυνση της συνεργασίας των κρατών μελών όσον αφορά τη συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Χάρη στα στοιχεία που παρέσχον οι δύο αυτές δομές το 1998, κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός των τάσεων όσον αφορά τη χρήση και τη λαθρεμπορία. Παρατηρείται στασιμότητα όσον αφορά την κατανάλωση κάνναβης, που παραμένει το πλέον διαδεδομένο ναρκωτικό στην ΕΕ, ενώ έχει αυξηθεί η χρήση αμφεταμινών και η κατάχρηση φαρμάκων. Όσον αφορά τη λαθρεμπορία, οι οδοί που ακολουθούν τα διάφορα ναρκωτικά είναι γνωστές, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως και τα Βαλκάνια αποτελούν συχνά σταυροδρόμι (για την ηρωίνη, την κοκαΐνη, την κάνναβη). Εξάλλου, η ΕΕ αποτελεί σημαντικό παραγωγό συνθετικών ναρκωτικών.

Το σχέδιο δράσης που προτείνει η Επιτροπή προβλέπει μια σφαιρική αντιμετώπιση, διεπιστημονική και ολοκληρωμένη, της καταπολέμησης των ναρκωτικών ώστε να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότητα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών περιλαμβάνει κοινωνικές και υγειονομικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και οι δεσμοί μεταξύ της χρήσης των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και του εγκλήματος. Απαραίτητη πλέον μια ισόρροπη αντιμετώπιση της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς. Επιπλέον, η μείωση της παραγωγής ναρκωτικών συνεπάγεται εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να στηριχθεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών παραγωγής.

Η Επιτροπή επιθυμεί η αξιολόγηση, από μέρους ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των ενεργειών, πολιτικών και στρατηγικών που εφαρμόζει η ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών να είναι περισσότερο συστηματική. Θα πραγματοποιήσει ενδιάμεση αξιολόγηση του μελλοντικού σχεδίου δράσης. Εξάλλου, τα στοιχεία που παρέχουν το ΕΚΠΝΤ και η Europol σχετικά με τη χρήση και λαθρεμπορία θα παράσχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της κατάστασης και ενδεχομένως αναπροσαρμογής της δράσης της Ένωσης.

Το προβλεπόμενο σχέδιο για την περίοδο 2000-2004 καθορίζει ορισμένες προτεραιότητες:

Η συνθήκη του Άμστερνταμ παρέχει ένα νέο νομικό πλαίσιο για την επίτευξη των μεγαλόπνοων αυτών στόχων. Το άρθρο 152 της συνθήκης ΕΟΚ επιβάλλει την υποχρέωση να λαμβάνεται υπόψη το θέμα της υγείας σε όλες τις πολιτικές και ενέργειες της Κοινότητας. Επιπλέον, τα ναρκωτικά περιλαμβάνονται ως προτεραιότητα στην κοινοτική δράση για τη δημόσια υγεία. Αποτελούν επίσης προτεραιότητα για τη συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων (τίτλος VI της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όπου προβλέπονται τρεις μέθοδοι:

Όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, η καταπολέμηση των ναρκωτικών παραμένει σημαντικό θέμα, δεν έχει όμως προβλεφθεί κανένα νέο μέσο. Οι πολυμερείς και διμερείς ενέργειες συνεχίζονται.

Γι' αυτό το σχέδιο δράσης έχουν καθοριστεί πέντε γενικοί στόχοι:

Έχουν επίσης καθορισθεί πέντε ειδικοί στόχοι:

Επισυνάπτονται σε παράρτημα μια αξιολόγηση του σχεδίου δράσης 1995-1999, πίνακας των σύγχρονων τάσεων όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης, η εξέλιξη της νομοθεσίας και της πρακτικής καθώς και πίνακας των κονδυλίων του προϋπολογισμού βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι ενέργειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 22ας Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης (2000-2004) της ΕΕ για τα ναρκωτικά [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Το σχέδιο δράσης (2000-2004) της ΕΕ για τα ναρκωτικά προβλέπει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και μια τελική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης εκ μέρους της Επιτροπής. Η εν λόγω ανακοίνωση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης. Εξάλλου, θέτει τις βάσεις της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά βασιζόμενη στα διδάγματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της τρέχουσας πολιτικής.

Η ανακοίνωση περιγράφει λεπτομερώς τα βασικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν με βάση το σχέδιο δράσης και προσδιορίζει τους τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Εξάλλου, η ανακοίνωση καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά τη μελλοντική στρατηγική για τα ναρκωτικά, η ανακοίνωση διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις:

Η Επιτροπή θα υποβάλει στις αρχές του 2005 μια πρόταση σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά (2005-2008). Εξάλλου, θα προβεί σε ετήσια εξέταση της εφαρμογής του σχεδίου αυτού και θα οργανώσει μια ανάλυση των αποτελεσμάτων το 2008, ώστε να προτείνει ένα δεύτερο σχέδιο δράσης για την περίοδο 2009-2012. Το 2012, προβλέπεται να οργανώσει μια σφαιρική αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης για τα ναρκωτικά στην ΕΕ.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 4ης Νοεμβρίου 2002, για την ενδιάμεση αξιολόγηση του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (2000-2004) [COM(2002) 599 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η αξιολόγηση καλύπτει τις πέντε βασικές πτυχές του σχεδίου δράσης: συντονισμός, ενημέρωση και αξιολόγηση, μείωση της ζήτησης και πρόληψη της κατανάλωσης ναρκωτικών καθώς και της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά, μείωση της προσφοράς και διεθνής συνεργασία. Η αξιολόγηση βασίζεται σε τέσσερις βασικές πηγές πληροφόρησης:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μετά τη λεπτομερή αξιολόγηση καθεμίας από τις πέντε βασικές πτυχές του σχεδίου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά τις σημαντικές προόδους παραμένουν να γίνουν πολλά, ιδίως στους ακόλουθους τομείς:

Για να μπορέσουν να υπάρξουν πρόοδοι στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών της ΕΕ, η Επιτροπή παρουσιάζει τις ακόλουθες προτάσεις:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, της 12ης Νοεμβρίου 2003, για το συντονισμό της καταπολέμησης των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση [COM(2003) 681 τελικό - Επίσημη Εφημερίδα C 96 της 21.4.2004]

Η Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να ενισχύσει το συντονισμό στον τομέα των ναρκωτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί τις κύριες προκλήσεις και τα διακυβευόμενα στο πλαίσιο του συντονισμού, υπενθυμίζει τα βασικά υπάρχοντα πρότυπα συντονισμού και υπογραμμίζει τα κύρια στοιχεία για έναν αποτελεσματικό συντονισμό. Συνιστά ιδίως ότι ο συντονισμός πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και υγειονομικών πτυχών, των κατασταλτικών μέτρων, καθώς και της πολιτικής που ακολουθείται όσον αφορά τη νεολαία), τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την εφαρμογή του νόμου καθώς επίσης και το συντονισμό μεταξύ τους καθώς και με τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες και τη συστηματική ανάπτυξη στρατηγικών και δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 8ης Ιουνίου 2001, για τη θέση σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών της ΕΕ (2000-2004) [COM(2001) 301 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Ο κύριος στόχος της ανακοίνωσης είναι να προταθούν μέτρα που θα διευκολύνουν να αξιολογηθεί το σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, να καταρτιστεί η μέθοδος που προτίθεται να ακολουθήσει η Επιτροπή για την αξιολόγηση και να παρουσιαστούν ορισμένες ενέργειες που ήδη έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε με τις συμβολές του ΕΚΠΝΤ και της Europol.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο μέσο, τον πίνακα παρακολούθησης, για να εξασφαλισθεί καλή αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων στο φαινόμενο των ναρκωτικών θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις πληροφορίες που παρέχει το ΕΚΠΝΤ και η Europol. Οι δύο οργανισμοί έχουν ήδη συστήσει δύο ομάδες εργασίας για τα «κριτήρια αξιολόγησης του αντικτύπου». Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι, ελλείψει αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων για τις επιδημιολογικές και ποινικές πλευρές, η ενδιάμεση αξιολόγηση (2002) του σχεδίου δράσης θα περιοριστεί στην αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των δραστηριοτήτων του σχεδίου δράσης.

Όσον αφορά τη διεύρυνση, η ενίσχυση της καταπολέμησης των ναρκωτικών στις υποψήφιες χώρες παραμένει προτεραιότητα. Η Κοινότητα ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες τα τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή των υποψήφιων χωρών στο δίκτυο REITOX του ΕΚΠΝΤ . Η Επιτροπή προτείνει επίσης να δημιουργηθεί βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια των κρατών μελών ή της Επιτροπής στις χώρες αυτές για να αποφευχθεί η διπλή απασχόληση.

Όσον αφορά την εξωτερική δράση, η ΕΕ συνεχίζει τις σημαντικές δραστηριότητές της. Θα δοθεί προτεραιότητα στα κύρια κυκλώματα διοχέτευσης ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ιδίως το κύκλωμα της κοκαΐνης και το δρόμο της ηρωίνης).

Ο συντονισμός των φορέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου δράσης, η Επιτροπή ανέλαβε τη διεξαγωγή μελέτης για τους μηχανισμούς συντονισμού στον τομέα αυτό. Η μελέτη θα υποβληθεί στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή θα υποβάλει, στην οριζόντια ομάδα «ναρκωτικά» (GHD) του Συμβουλίου, προτάσεις να θεσπιστούν πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 14.04.2005