Εξαγωγές γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών σε τρίτες χώρες

ΣΎΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΌΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΆΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1946/2003 — διασυνοριακές διακινήσεις γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών

ΣΎΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ;

Ο κανονισμός επιδιώκει να εφαρμόσει ορισμένα σημεία του πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για την πρόληψη των βιοτεχνολογικών κινδύνων. Αυτοί προκύπτουν επειδή ορισμένοι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Για την εξασφάλιση επαρκούς επιπέδου προστασίας, ο κανονισμός δημιουργεί σύστημα κοινοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές ΓΤΟ σε τρίτες χώρες.

ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Ο παρών κανονισμός κάνει διάκριση μεταξύ ΓΤΟ που προορίζονται για σκόπιμη ελευθέρωση στο περιβάλλον (δηλ. σε πειραματικούς αγρούς ή για καλλιέργεια, εισαγωγή ή μεταποίηση ΓΤΟ σε βιομηχανικά προϊόντα) και ΓΤΟ που προορίζονται για άμεση χρήση ως τρόφιμο ή ζωοτροφή ή για μεταποίηση.

Οι εξαγωγείς γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών που προορίζονται για σκόπιμη απελευθέρωση στο περιβάλλον πρέπει να κοινοποιούν την τρίτη χώρα που εισάγει τους ΓΤΟ στην αρμόδια εθνική αρχή (και να της υποβάλλουν πάλι κοινοποίηση εάν δεν υπάρχει απάντηση). Η κοινοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα Ι αυτού του κανονισμού. Ο εξαγωγέας πρέπει να διατηρεί αυτή την κοινοποίηση και τη βεβαίωση παραλαβής για πέντε έτη, συν να αποστέλλει αντίγραφα στις αρχές της χώρας του και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η χώρα της ΕΕ που έλαβε την απόφαση πρέπει να κοινοποιήσει στον Οργανισμό Ελέγχου της Βιοασφάλειας (ΟΕΒ) κάθε απόφαση σχετικά με τη χρήση ΓΤΟ που προορίζονται για τρόφιμο ή μεταποίηση οι οποίοι μπορεί να μεταφερθούν διαμέσου διεθνών συνόρων. Η κοινοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού. Αυτοί οι ΓΤΟ δεν μπορούν να διασχίσουν σύνορα, εάν δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ.

Εάν μια χώρα της ΕΕ αντιληφθεί μη σκόπιμη εξαγωγή πιθανώς επικίνδυνων ΓΤΟ, πρέπει να ενημερώσει το κοινό, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πραγματοποιήσει διαβούλευση με την επηρεασθείσα χώρα ώστε να τους επιτρέψει να λάβουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για την εφαρμογή του κανονισμού ανά τριετία.

ΠΛΑΊΣΙΟ

Το 2000 η ΕΕ και οι χώρες της υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Καρταχένα, το οποίο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι διακινήσεις ΓΤΟ (ιδίως μεταξύ χωρών) δεν εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.

Έκτοτε, το 2011, η ΕΕ υπόγραψε το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Ναγκόγια - Κουάλα Λουμπούρ. Αυτό διευκρινίζει περαιτέρω τους διεθνείς κανόνες και διαδικασίες του πρωτοκόλλου της Καρταχένα όσον αφορά την αντιμετώπιση βλάβης που προκαλείται από ΓΤΟ που μεταφέρονται διαμέσου διεθνών συνόρων.

ΒΑΣΙΚΟΊ ΌΡΟΙ

* Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: οργανισμοί στους οποίους έχει εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία. Αυτή μπορεί να μεταβάλει τεχνητά τη γενετική σύνθεσή τους, προσδίδοντάς τους νέες ιδιότητες (π.χ. σε ένα φυτό ανθεκτικότητα στην ξηρασία, σε έντομα ή ασθένειες). Από τη στιγμή που οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ΓΤΟ στο περιβάλλον παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, η ΕΕ υιοθετεί την προληπτική προσέγγιση.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1946/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2003, για τις διασυνοριακές διακινήσεις γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΕΕ L 287 της 5.11.2003, σ. 1-10)

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Απόφαση 2002/628/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρωτοκόλλου της Καρταχένα για τη βιοασφάλεια (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 48-49)

Απόφαση 2013/86/ΕΕ του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2013, για την εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύναψη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Ναγκόγια - Κουάλα Λουμπούρ σχετικά με την ευθύνη και την αποζημίωση στο πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια (ΕΕ L 46 της 19.2.2013, σ. 1-3)

τελευταία ενημέρωση 24.11.2015