Προώθηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας

Η Επιτροπή προτείνει ένα πλαίσιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει εθνικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020 και μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας της παραγόμενης ενέργειας.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιανουαρίου 2008, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

ΣΥΝΟΨΗ

Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% μέχρι το 2020, όπως υποδεικνύεται στον Χάρτη Πορείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στόχοι παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Η πρόταση επιδιώκει να επιβάλει στα κράτη μέλη να επιτύχουν έως το 2020 κάποιους στόχους όσον αφορά τα ποσοστά της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και ψύξης, και των μεταφορών. Τα επιδιωκόμενα ποσοστά αντιπροσωπεύουν, για τα κράτη μέλη που προσχώρησαν πριν από το 2004, αύξηση της τάξης του 6-13% σε σχέση με τα αντίστοιχα εθνικά ποσοστά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2005 και, για τα κράτη μέλη που προσχώρησαν το 2004 ή αργότερα, αύξηση της τάξης του 5-10% σε σχέση με τα αντίστοιχα εθνικά ποσοστά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2005. Η πρόταση καθορίζει επίσης ενδιάμεσα στόχους ανά χώρα. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση καυσίμων στο 10% τουλάχιστον έως το 2020.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν και να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, πριν από τις 31 Μαρτίου 2010, εθνικά σχέδια δράσης στα οποία θα περιγράφουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για να επιτύχουν τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους. Σε περίπτωση μη επίτευξης των εκάστοτε ενδιάμεσων στόχων, τα σχέδια αυτά θα μπορούν να αναθεωρούνται.

Εγγύηση προέλευσης

Τα κράτη μέλη οφείλουν να εγγυώνται την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας θέρμανσης ή ψύξης που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε εργοστάσια με ισχύ τουλάχιστον 5 MWth, διασφαλίζοντας την έκδοση εγγύησης προέλευσης ως ανταπόκριση σε αίτημα του παραγωγού ενέργειας. Οι εγγυήσεις προέλευσης διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, φέρουν ενιαίο αριθμό αναγνώρισης και πρέπει να προσδιορίζουν ιδίως την πηγή από την οποία παρήχθη η ενέργεια, τον τύπο της ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια ή θέρμανση ή/και ψύξη) και τη χώρα έκδοσης. Οιαδήποτε άρνηση αναγνώρισης εγγύησης προέλευσης εκδοθείσας από άλλο κράτος μέλος πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν ένα φορέα αρμόδιο για την έκδοση και ακύρωση εγγυήσεων προέλευσης και για την τήρηση εθνικού μητρώου εγγυήσεων προέλευσης. Η εγγύηση προέλευσης πρέπει να ακυρώνεται όταν η παραγωγή ενέργειας την οποία αφορά η εγγύηση λαμβάνει στήριξη υπό μορφή ενισχύσεων, διευκολύνσεων, φοροαπαλλαγών ή πληρωμών, ή όταν η παραχθείσα ενέργεια λαμβάνεται υπόψη για την εκτίμηση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή ακόμη όταν ένα προμηθευτής ενέργειας ή ένας καταναλωτής ενέργειας αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την εγγύηση προέλευσης με σκοπό να αποδείξει το ποσοστό ή την ποσότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιλαμβάνει το ενεργειακό του μείγμα.

Εγγυήσεις προέλευσης που έχουν υποβληθεί για ακύρωση είναι δυνατόν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να μεταβιβαστούν από το κράτος μέλος που τις έχει εκδώσει σε άλλο κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή ακυρώνονται από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους που τις παραλαμβάνει. Επιπλέον, πρόσωπα εγκατεστημένα σε διαφορετικά κράτη μέλη μπορούν να διαβιβάζουν μεταξύ τους εγγυήσεις προέλευσης, εάν οι εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις άρχισαν να λειτουργούν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της προτεινόμενης οδηγίας. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθιερώσουν ένα σύστημα προηγούμενης έγκρισης για τη μεταβίβαση εγγυήσεων προέλευσης προς και από πρόσωπα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη.

Σε περίπτωση ακύρωσης εγγύησης προέλευσης από κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο που την έχει εκδώσει, μια ισοδύναμη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αφαιρείται από τη συνολική ποσότητα που παρήχθη κατά τη διάρκεια του έτους από το κράτος που εξέδωσε την εγγύηση προέλευσης και προστίθεται στη συνολική ποσότητα που παρήχθη κατά τη διάρκεια του έτους από το κράτος που ακύρωσε την εγγύηση προέλευσης.

Κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και άλλα βιορευστά

Η πρόταση προβλέπει ότι τα βιοκαύσιμα και άλλα βιορευστά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς της παρούσας πρότασης, μόνο εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας: κατά 35% τουλάχιστον μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, υπολογιζόμενη σύμφωνα με την μέθοδο που περιγράφεται στην παρούσα πρόταση· πρώτες ύλες μη προερχόμενες από εκτάσεις με αναγνωρισμένη υψηλή αξία βιοποικιλότητας (δάση που δεν έχουν υποστεί σοβαρή διαταραχή λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, περιοχές των οποίων η φύση έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη, λειμώνες υψηλής βιοποικιλότητας) ή από εκτάσεις υψηλών αποθεμάτων άνθρακα (υγροτόπους, συνεχώς δασωμένες περιοχές)· και, στην περίπτωση της ευρωπαϊκής παραγωγής, τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων που εφαρμόζονται για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης ένα πλαίσιο για την επαλήθευση της τήρησης των κριτηρίων περιβαλλοντικής αειφορίας, το οποίο βασίζεται στη χρησιμοποίηση από τους οικονομικούς φορείς ενός συστήματος ισοζυγίου μάζας και στη διαβίβαση από τους φορείς αυτούς αξιόπιστων πληροφοριών στα κράτη μέλη που το ζητούν. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει ότι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τρίτων χωρών αποδεικνύουν την τήρηση των κριτηρίων περιβαλλοντικής αειφορίας.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι το κοινό θα ενημερώνεται για τη διαθεσιμότητα βιοκαυσίμων και την περιεκτικότητα των καυσίμων σε βιοκαύσιμο και ότι στα πρατήρια καυσίμων με περισσότερες από δύο αντλίες τα οποία πωλούν πετρέλαιο ντίζελ θα διατίθεται, έως τα τέλη του 2010 και έως τα τέλη του 2014, πετρέλαιο ντίζελ με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιοντίζελ σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στην παρούσα πρόταση.

Άλλες υποχρεώσεις

Η πρόταση παρέχει κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό την ελάφρυνση και τη βελτίωση της σαφήνειας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας των εθνικών διοικητικών διαδικασιών και κανονιστικών διατάξεων. Η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει επίσης να προβλέπεται κατά την ανακαίνιση ή την κατασκευή δημόσιων κτιρίων, αλλά και στους οικοδομικούς κανονισμούς, και να ενθαρρύνεται μέσω κατάλληλων πιστοποιητικών ή προτύπων. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλες πληροφορίες στους καταναλωτές, εργολάβους, εγκαταστάτες, αρχιτέκτονες και προμηθευτές.

Οι φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εγγυώνται τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, να της δίνουν προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να διευκολύνουν την πρόσβαση αυτή, μεταξύ άλλων δημοσιεύοντας τους κανόνες τους σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους των τεχνικών αναπροσαρμογών και αναλαμβάνοντας το σύνολο ή μέρος αυτού του κόστους. Επιπλέον, ο καταλογισμός των δαπανών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν πρέπει να δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος αυτού του τύπου ηλεκτρικής ενέργειας.

Έως το 2011, και στη συνέχεια ανά διετία, τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την προώθηση και τη χρήση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με βάση τις εκθέσεις των κρατών μελών η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση παρακολούθησης και ανάλυσης.

Πλαίσιο

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων σχετικά με την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του 2008.

Παραπομπες και διαδικασια

Πρόταση

Επίσημη Εφημερίδα

Διαδικασία

COM(2008) 19

ΕΕ C 118 της 15.5.2008

COD/2008/0016

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.04.2008