Καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά

Η παρούσα ανακοίνωση αναγγέλλει, υπό μορφή σχεδίου δράσης, τα διάφορα μέτρα και πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για τη βελτίωση και ενίσχυση της καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά. Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής, του Οκτωβρίου 1998, η οποία δρομολόγησε τις γενικές διαβουλεύσεις επί του θέματος.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 30ής Νοεμβρίου 2000, για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην Πράσινη Βίβλο σχετικά με την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά [COM(2000) 789 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Πλαίσιο

Η παραποίηση/απομίμηση και η πειρατεία έχουν καταστεί φαινόμενα με διεθνή διάσταση, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν επίσης την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς καθώς και την προστασία των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται παρέκκλιση από την κανονική πορεία διακίνησης των αγαθών και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης των παραγόντων της εσωτερικής αγοράς και τη μείωση των επενδύσεων.

Εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες αυτές αντιπροσωπεύουν μεταξύ 5 και 7 % του παγκόσμιου εμπορίου και επιφέρουν συνολική απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας ετησίως. Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο έχουν απώλειες της τάξεως των 400 και 800 εκατ. ευρώ στην εσωτερική αγορά και 2.000 εκατ. ευρώ εκτός της Ένωσης. Ιδιαιτέρως πλήττεται ο τομέας της πληροφορικής.

Απαντήσεις στην Πράσινη Βίβλο

Οι απαντήσεις στην Πράσινη Βίβλο επιβεβαίωσαν το μέγεθος του προβλήματος και τις επιζήμιες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι ενδιαφερόμενοι αναφέρθηκαν σε διάφορους παράγοντες που διευκολύνουν μια τέτοια κατάσταση, κυρίως στις διαφορές που υπάρχουν στα καθεστώτα επιβολής κυρώσεων και στα λοιπά μέσα επιβολής του σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, επιθυμούν την προσέγγιση του συγκεκριμένου προβλήματος σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, οι απαντήσεις στην Πράσινη Βίβλο καταδεικνύουν την ύπαρξη συναίνεσης όσον αφορά την ανάγκη βελτίωσης της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι, μολονότι θα επιθυμούσε να διαδραματίσει εν προκειμένω σημαντικό ρόλο, δίνεται προτεραιότητα, στον εν λόγω τομέα, στους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας οι οποίοι θα πρέπει οι ίδιοι να επαγρυπνούν.

Σχέδιο δράσης

Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης όπου παρουσιάζονται:

Οι δράσεις αυτές πρέπει να ενσωματωθούν στις πρωτοβουλίες οριζόντιου χαρακτήρα, στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Επείγουσες δράσεις

Οι επείγουσες δράσεις συνίστανται στα ακόλουθα μέτρα:

Μεσοπρόθεσμες δράσεις

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή θα εξετάσει:

Άλλες πρωτοβουλίες:

Η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην καλύτερη χρήση των υφιστάμενων συστημάτων πληροφόρησης και την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των δημόσιων αρχών. Πρόκειται ιδίως για:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 11ης Οκτωβρίου 2005, προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με την αντίδραση των τελωνειακών αρχών στις πλέον πρόσφατες τάσεις όσον αφορά τις πρακτικές παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας [COM(2005) 479 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η εν λόγω ανακοίνωση προτείνει ένα σύνολο μέτρων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της προστασίας της ΕΕ από την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία στον τελωνειακό τομέα. Τα μέτρα αυτά συνίστανται κυρίως στη βελτίωση της νομοθεσίας, την ενίσχυση της σύμπραξης μεταξύ τελωνείων και οικονομικών παραγόντων, καθώς και την ενισχυμένη διεθνή συνεργασία.

Οδηγία 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας [Επίσημη Εφημερίδα L 195 της 02.06.2004]. Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί να καθιερώσει ίσους όρους κατά την εφαρμογή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα κράτη μέλη, ευθυγραμμίζοντας τα εκτελεστικά μέτρα σε ολόκληρη την Ένωση. Η οδηγία εναρμονίζει επίσης τις νομοθεσίες των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσει ένα ισοδύναμο επίπεδο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.05.2006