Ίδρυση του Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας , η ίδρυση του Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποσκοπεί στη συμπλήρωση του μηχανισμού προστασίας που παρέχεται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ένωση. Η ίδρυση του Δικαστηρίου παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει τη συγκέντρωση των αμφισβητούμενων υποθέσεων και συνεπώς την αποτελεσματική επίλυση των διαφορών σε θέματα προσβολής και κύρους των κοινοτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Οι αποφάσεις που θα εκδίδει θα παράγουν αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα επιτρέπει την αποφυγή συγχύσεων που ενδέχεται να δημιουργούνται όταν καλούνται να αποφασίζουν τα διάφορα εθνικά δικαστήρια.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη χορήγηση αρμοδιότητας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προκειμένου να αποφαίνεται για διαφορές που αφορούν το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας· και

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την ίδρυση του Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και για τις αναιρέσεις που ασκούνται ενώπιον του Πρωτοδικείου.

ΣΥΝΟΨΗ

Πρόταση για τις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου

Η πρώτη πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή αποσκοπεί στη χορήγηση στο Δικαστήριο της αποκλειστικής αρμοδιότητας να αποφαίνεται για διαφορές που αφορούν το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Με βάση την πρόταση αυτή, το Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο όσον αφορά τα εξής:

Δεδομένου ότι το Δικαστήριο για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα λειτουργήσει μόνο μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου (το 2010 το αργότερο), η πρόταση περιλαμβάνει μια μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία τα εθνικά δικαστήρια θα παραμένουν αρμόδια κατά την περίοδο αυτή. Επίσης, η ανάθεση αρμοδιότητας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν θα επηρεάσει τις διαφορές των οποίων θα έχουν ήδη επιληφθεί τα εθνικά δικαστήρια κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Πρόταση για την ίδρυση Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την ίδρυση του Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (ΔΚΔΕ), υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου. Η αρμοδιότητα του ΔΚΔΕ βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου, η πρόταση του οποίου παρουσιάζεται παραπάνω, με βάση την οποία ανατίθεται στο Δικαστήριο η αρμοδιότητα να αποφαίνεται για τις διαφορές που αφορούν το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το ΔΚΔΕ θα είναι συνεπώς αρμόδιο, σε πρώτο βαθμό, στους τομείς που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση (βλέπε παραπάνω).

Το ΔΚΔΕ προτείνεται να απαρτίζεται από επτά δικαστές που θα διορίζονται για εξαετή περίοδο. Η επιλογή των δικαστών γίνεται από τους υποψηφίους που προτείνουν τα κράτη μέλη. Οι δικαστές διορίζονται από το Συμβούλιο Υπουργών με βάση τη νομική τους κατάρτιση σε θέματα που αφορούν το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αφού ζητηθεί η γνώμη συμβουλευτικής επιτροπής. Οι διοριζόμενοι δικαστές εκλέγουν για περίοδο τριών ετών τον πρόεδρο του ΔΚΔΕ, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να επανεκλεγεί.

Το ΔΚΔΕ συνεδριάζει σε τμήματα που απαρτίζονται από τρεις δικαστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεδριάσει ως τμήμα διευρυμένης σύνθεσης ή ως μονομελές.

Το ΔΚΔΕ μπορεί να διατάξει τη λήψη προσωρινών μέτρων πριν ακόμη κινηθεί αγωγή επί της ουσίας.

Η γλώσσα διαδικασίας είναι, κατά κανόνα, η επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η κατοικία του εναγομένου.

Αναίρεση κατά απόφασης του ΔΚΔΕ μπορεί να ασκηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου εντός δύο μηνών από την ημερομηνία επίδοσής της. Προτείνεται η δημιουργία ειδικού τμήματος στους κόλπους του Πρωτοδικείου που θα αποφαίνεται για τις αιτήσεις αναιρέσεως κατά αποφάσεων του Δικαστηρίου για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η αναίρεση μπορεί να αφορά νομικά θέματα (για παράδειγμα δικονομικές παρατυπίες) ή πραγματικά ζητήματα (για παράδειγμα, επανεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών ή των αποδείξεων).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδρυση του εν λόγω κοινοτικού Δικαστηρίου (ΔΚΔΕ) σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή εφόσον το Δικαστήριο θα μπορεί να αποφαίνεται για διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ, μέχρι σήμερα, το Δικαστήριο έχει ασχοληθεί με αυτό το είδος διαφορών μόνο στο πλαίσιο προδικαστικών ερωτημάτων.

Παραπομπες και διαδικασια

Πρόταση

Επίσημη εφημερίδα

Διαδικασία

COM (2003) 827

/

Συνεργασία CNS/2003/0326

COM (2003) 828

/

Συνεργασία CNS/2003/0324

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 06.12.2007