Απολογισμός των ενεργειών εισαγωγής του ευρώ σε φυσική μορφή

Με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή προβαίνει σε λεπτομερή απολογισμό των ενεργειών υλικής εισαγωγής των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ. Προχωρεί σε σύνθεση των αποτελεσμάτων των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις την αλλαγή του νομίσματος.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «Απολογισμός των ενεργειών εισαγωγής του ευρώ σε φυσική μορφή» [COM(2002) 124 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η φυσική εισαγωγή του ευρώ υπήρξε η μεγαλύτερη αλλαγή νομίσματος στην ιστορία. Περισσότερα από 15 δισ. χαρτονομίσματα και 51 δισ. κέρματα παρήχθησαν και ανταλλάγησαν με τα 9 δισ. χαρτονομισμάτων και 107 δισ. κερμάτων των εθνικών νομισμάτων που ήταν σε κυκλοφορία. Η ενέργεια αυτή, η οποία ουσιαστικά έλαβε χώρα μεταξύ της αρχής του Σεπτεμβρίου του 2001 και του τέλους του Φεβρουαρίου 2002, δεν παρουσίασε προβλήματα και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί ως εξαιρετικά επιτυχής.

Η εν λόγω μεγάλη επιτυχία οφείλεται εν μέρει στον τέλειο συντονισμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις συστάσεις και προτάσεις της προώθησε σημαντικά και συντόνισε τις δράσεις των συμμετεχόντων κρατών μελών. Η Επιτροπή οργάνωσε δίκτυα με τους επικεφαλής των ειδικών ομάδων εργασίας εθνικών διοικήσεων και τους διευθυντές επικοινωνίας των υπουργείων οικονομικών. Η Επιτροπή έπαιξε επίσης το ρόλο του σημείου πληροφόρησης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την πλευρά της, συντόνισε αποτελεσματικά τη δράση των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Για την απρόσκοπτη εισαγωγή του ευρώ έπρεπε να κινητοποιηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα εμπορικά καταστήματα, οι δυνάμεις της τάξης, οι υπηρεσίες μεταφορών και, κυρίως, οι ευρωπαίοι πολίτες, των οποίων η συνεργασία ήταν απαραίτητη για την καλή διεξαγωγή του εγχειρήματος εισαγωγής. Προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες, η Επιτροπή, τα υπουργεία, οι τράπεζες και οι επαγγελματικές ενώσεις δαπάνησαν, στην περίοδο 1996-2001, περισσότερο από μισό δισ. ευρώ για τις εκστρατείες ενημέρωσης.

Η εισαγωγή των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων καθώς και η απόσυρση των εθνικών νομισμάτων πραγματοποιήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί χάρη στην καλή οργάνωση. Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι περισσότερες πληρωμές σε ρευστό γίνονταν ήδη σε ευρώ και μετά τη δεύτερη εβδομάδα υπήρχαν υπολείμματα μόνο των εθνικών νομισμάτων σε κυκλοφορία.

Η εξέλιξη των ενεργειών

Απολογισμός των πράξεων προεφοδιασμού και υπό-προεφοδιασμού. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2001, οι τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα είχαν λάβει τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα μέσω των πράξεων προεφοδιασμού και υπό-προεφοδιασμού. Τα κράτη μέλη ήταν ελεύθερα να επιλέξουν την ημερομηνία έναρξης της εισαγωγής. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 132,1 δισ. ευρώ, ήτοι 21 % της συνολικής παραγωγής των χαρτονομισμάτων, είχαν διανεμηθεί στις τράπεζες. Όσον αφορά τα νομίσματα, άνω του 73 % της συνολικής παραγωγής είχε διανεμηθεί στις τράπεζες μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αν και σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε κράτος μέλος. Όλες οι ενέργειες διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.

Ο υπο-προεφοδιασμός. Ο υπο-προεφοδιασμός των εμπορικών καταστημάτων με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα άρχισε τον Σεπτέμβριο στις περισσότερες χώρες. Η δυνατότητα που προσφέρθηκε στις επιχειρήσεις να εφοδιασθούν με μικρές ποσότητες με σκοπό την εκπαίδευση του ταμειακού προσωπικού, είχε περιορισμένα αποτελέσματα. Συνολικά, τα 2,8 εκατ. εμπορικών καταστημάτων της ζώνης ευρώ συμμετείχαν κατά τρόπο πολύ άνισο στις πράξεις υπο-προεφοδιασμού: μολονότι περίπου το σύνολο των ιρλανδικών εμπορικών καταστημάτων είχαν προεφοδιασθεί, αυτό συνέβη μόνο με λιγότερο του 10 % των ιταλικών εμπορικών καταστημάτων. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες υποδιένειμαν μόνο το 9 % (σε αξία) των χαρτονομισμάτων που έλαβαν. Η κατάσταση για τα κέρματα ήταν ελαφρά καλύτερη. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη τα οποία προσέφεραν κίνητρα ή κατήργησαν υλικοτεχνικούς περιορισμούς (η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία) επέτυχαν τα πλέον υψηλά αποτελέσματα.

Νομίσματα. Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν, ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου, συσκευασίες εξοικείωσης, διαφορετικής αξίας ανάλογα με το κράτος μέλος. Οι εν λόγω συσκευασίες εξοικείωσης γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και προκάλεσαν πραγματικό ενθουσιασμό, δεδομένου ότι οι πωλήσεις τους υπερέβησαν τα 150 εκατομμύρια αντίτυπα. Παρά τις ανησυχίες, οι πολίτες τήρησαν απόλυτα την απαγόρευση όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω κερμάτων πριν την 1η Ιανουαρίου. Καταγράφηκαν μόνο μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησης στα αυτόματα μηχανήματα.

Ο συνολικός απολογισμός του προεφοδιασμού ήταν 6 δισ. χαρτονομίσματα (40 % της παραγωγής) και 37,5 δισ. κέρματα (73,5 % της παραγωγής). Η επιτυχία του προεφοδιασμού συνεισέφερε αποτελεσματικά στην ταχεία έναρξη των πράξεων σε ευρώ στις αρχές του 2002.

Διανομή χαρτονομισμάτων και κερμάτων τον Ιανουάριο του 2002. Η διανομή των νέων κερμάτων και χαρτονομισμάτων πραγματοποιήθηκε κυρίως με την ανάληψη από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, τις θυρίδες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τα επιστρεφόμενα χρήματα (ρέστα) από τους εμπόρους. Την 1η Ιανουαρίου 2002, το 80 % κατά μέσο όρο των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών διένειμαν ευρώ. Στις 4 Ιανουαρίου, το σύνολο σχεδόν των εν λόγω μηχανημάτων είχε προσαρμοστεί. Από τεχνική άποψη, η ενέργεια διεξήχθη απρόσκοπτα, με εξαίρεση ορισμένα προβλήματα στην Ιταλία και στη Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, ο όγκος των αναλήψεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω του ενθουσιασμού και της περιέργειας των πολιτών, για να κατέβει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο μετά από δύο εβδομάδες. Δεν διαπιστώθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα επανεφοδιασμού των αυτόματων μηχανημάτων.

Ανταλλαγή των παλαιών εθνικών νομισμάτων. Κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων ημερών του Ιανουαρίου, μεγάλος αριθμός πολιτών προσήλθε στις θυρίδες των τραπεζών για την ανταλλαγή των παλαιών εθνικών νομισμάτων ή την ανάληψη ευρώ, προκαλώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ουρές. Σε ορισμένες χώρες, ο εν λόγω τρόπος διανομής ήταν σημαντικότερος από αυτόν μέσω των αυτόματων μηχανημάτων. Στη Γερμανία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, οι τράπεζες λειτούργησαν ακόμη και την 1η Ιανουαρίου.

Ο ρόλος των εμπόρων. Η επιστροφή χρημάτων από τους εμπόρους προϋπέθετε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, δεδομένου ότι ο έμπορος δεν μπορούσε να δώσει ρέστα στο παλαιό εθνικό νόμισμα. Τα εμπορικά καταστήματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τήρησαν τον εν λόγω κανόνα. Οι συνθήκες εφοδιασμού των εμπορικών καταστημάτων με χαρτονομίσματα και κέρματα ήταν τεταμένες την πρώτη εβδομάδα, λόγω του σημαντικού αριθμού καταναλωτών που χρησιμοποιούσαν μεγάλα χαρτονομίσματα για τις αγορές τους. Ήταν αναπόφευκτο να παρουσιαστούν ουρές αναμονής. Τα 7.585 φορτηγά χρηματαποστολής στη ζώνη ευρώ χρησιμοποιήθηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια των εν λόγω ημερών. Γενικά, μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις σημειώθηκε έλλειψη κερμάτων ή χαρτονομισμάτων ορισμένης αξίας. Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών παρείχαν αμοιβαία βοήθεια, όποτε παρέστη ανάγκη. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Γαλλίας η οποία έλαβε από την Ισπανία 100 εκατ. κέρματα αξίας 50 λεπτών ή της τράπεζας της Πορτογαλίας η οποία έλαβε από το ευρωσύστημα πολλά εκατομμύρια χαρτονομισμάτων διαφορετικών αξιών.

Κατά συνέπεια, ο απολογισμός είναι θετικός διότι ο συνδυασμός των εν λόγω τριών τρόπων διανομής επέτρεψε μια ταχεία διανομή του ενιαίου νομίσματος στα 300 εκατομμύρια των πολιτών της ζώνης ευρώ.

Η χρησιμοποίηση του ευρώ στις πληρωμές σε μετρητά. Τις πρώτες ημέρες, οι καταναλωτές δαπάνησαν κατ' αρχήν τα εθνικά τους νομίσματα πριν να χρησιμοποιήσουν το ευρώ. Το οικονομικό κύκλωμα απορρόφησε γρήγορα τα παλαιά νομίσματα, λόγω των ρέστων σε ευρώ από τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία έπαιξαν το ρόλο ενός «απορροφητήρα» των παλαιών νομισμάτων. Στις 2 Ιανουαρίου το ευρώ αντιπροσώπευε περίπου το 20 % των πληρωμών, στις 4 Ιανουαρίου το 55 % και στις 16 Ιανουαρίου το 95 %. Ο συνολικός όγκος των πληρωμών σε μετρητά ήταν αυξημένος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, για να καταστεί φυσιολογικός μόλις τα εθνικά νομίσματα αποσύρθηκαν από τον οικονομικό κύκλο. Όλες οι άλλες προσαρμογές, όπως η μετατροπή των λογαριασμών, των καρτών και των τερματικών ηλεκτρονικών πληρωμών ολοκληρώθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο. Η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες ήταν οι χώρες στις οποίες ταχύτερα οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε ευρώ, σχεδόν στο σύνολό τους ήδη μεταξύ της 8ης και της 10ης Ιανουαρίου. Οι άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία είχαν υπερβεί μετά δυσκολίας το όριο του 70 % κατά την ίδια περίοδο.

Η ανάκτηση των παλαιών εθνικών νομισμάτων μονάδων. Η ανάκτηση των παλαιών νομισμάτων πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων. Την 11η Ιανουαρίου, ένα τέταρτο των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν την 31η Δεκεμβρίου είχε ήδη αποσυρθεί και άνω του 75 % την 8η Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα, η κυκλοφορία των εθνικών νομισμάτων ήταν πολύ πιο περιορισμένη: η συμφόρηση των χαρτονομισμάτων στους χώρους ενδιάμεσης αποθήκευσης προκάλεσε κάποια καθυστέρηση στο μέτρημα των χαρτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η ανάκτηση των κερμάτων. Η ανάκτηση των κερμάτων ήταν ακόμη πιο αργή: στις 22 Φεβρουαρίου μόνο το 27,9 % των εθνικών κερμάτων (σε αξία) είχαν ανακτηθεί, λόγω της συγκέντρωσης των κερμάτων στους χώρους αποθήκευσης εν αναμονή της καταμέτρησής τους. Χάρη στις ενημερωτικές εκστρατείες, οι κεντρικές τράπεζες είχαν ήδη αποσύρει, κατά τη διάρκεια του 2001, περίπου το 9 % των κυκλοφορούντων κερμάτων. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι ένα μέρος των χαρτονομισμάτων και ιδίως ένα σημαντικό μέρος των κερμάτων δεν θα ανακτηθούν ποτέ, είτε επειδή έχουν χαθεί είτε επειδή φυλάσσονται από τους συλλέκτες. Στην πλειονότητα των κρατών μελών, έχει καθορισθεί προθεσμία για την ανταλλαγή των παλαιών νομισμάτων (πίνακας στο τέλος της σελίδας).

Άλλα θέματα που συνδέονται με την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή

Σταθερότητα των τιμών. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους καταναλωτές κατέδειξαν ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειονότητα, 67 %, κρίνουν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν συχνότερα προς τα πάνω κατά την αλλαγή, ενώ το 28 % κρίνει ότι μειώσεις και αυξήσεις αντισταθμίζονται. Μόνο το 1,9 % των πολιτών κρίνουν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα κάτω. Τα αριθμητικά στοιχεία του πληθωρισμού που δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat, δείχνουν πράγματι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 2 % σε 2,7 % μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, αλλά ότι το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που δεν σχετίζονται με το ευρώ, όπως η αύξηση ορισμένων φόρων και τελών, καθώς και η αύξηση των τιμών πετρελαίου και των οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τη Eurostat, η εισαγωγή του ευρώ ευθύνεται μόνο για το 0 μέχρι 0,16 % της ετήσιας εξέλιξης των τιμών. Οι οικειοθελείς συμφωνίες σταθερότητας των τιμών σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν.

Θέματα ασφάλειας. Παρά τον άνευ προηγουμένου αριθμό χρηματαποστολών καθώς και το διπλασιασμό των κερμάτων και χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία, ο αριθμός των περιστατικών ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλότερος του συνήθους. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου καταγγέλθηκαν μόνο 27 κλοπές χαρτονομισμάτων και 17 κλοπές κερμάτων. Η αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων ασφαλείας υπήρξε ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Ποιότητα της παραγωγής. Ο έλεγχος της ποιότητας των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Παρά το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ελαττωματικής παραγωγής, η πιθανότητα να τεθούν σε κυκλοφορία τα εν λόγω ελαττωματικά ευρώ είναι εξαιρετικά σπάνια. Μολονότι η παρουσία νικελίου στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ επικρίθηκε, οι δομικές που πραγματοποιήθηκαν κατέδειξαν ότι μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αλλεργιογόνου αντίδρασης.

Παραχάραξη. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρωπαϊκού νομίσματος προστατεύονται κατά της παραχάραξης καλύτερα από κάθε άλλο παλαιό εθνικό νόμισμα. Όσον αφορά τα χαρτονομίσματα, εντοπίστηκαν μόνο περίπου 50 περιπτώσεις παραχάραξης τον Ιανουάριο, δηλαδή ένας εξαιρετικά χαμηλός αριθμός, και μόνο δύο αντίγραφα κερμάτων κακής ποιότητας.

Η προσαρμογή των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης. Η προσαρμογή των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης εξελίχθηκε λιγότερο ικανοποιητικά. Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης υποεκτίμησαν την ταχύτητα αντικατάστασης των εθνικών νομισμάτων με το ευρώ και υπέστησαν απώλειες κύκλου εργασιών λόγω της μη προσαρμογής μέρους των αυτόματων μηχανημάτων τους. Η καθυστέρηση δεν μπόρεσε να καλυφθεί σύντομα λόγω ης ανεπάρκειας ειδικευμένου προσωπικού. Όσον αφορά την αποδοχή των κερμάτων που έχουν παραχθεί σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ, αναφέρθηκαν μόνο μερικές περιπτώσεις απόρριψης, λόγω της εσφαλμένης ρύθμισης των συσκευών.

Η εισαγωγή του ευρώ στις τρίτες χώρες. Το Δεκέμβριο του 2001, οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός της ζώνης ευρώ είχαν προεφοδιαστεί με 4 δισ. περίπου ευρώ, προκειμένου τα χαρτονομίσματα ευρώ να είναι διαθέσιμα ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Μεγάλος αριθμός εθνικών χαρτονομισμάτων, ιδίως το γερμανικό μάρκο, χρησιμοποιήθηκαν ή αποταμιεύτηκαν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η επιστροφή των εν λόγω χαρτονομισμάτων είχε αρχίσει ήδη το 2001.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Η εκτίμηση των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προπαρασκευαστικής φάσης είναι σε γενικές γραμμές θετική: κατά μέσο όρο, τα τρία τέταρτα των πολιτών εκτιμούν ότι ήταν καλά ή πολύ καλά προετοιμασμένοι την 1η Ιανουαρίου 2002. Η πλειονότητα έκρινε ότι η εκ των προτέρων μετατροπή σε ευρώ των τραπεζικών λογαριασμών συνέβαλε στην καλή προετοιμασία. Όσον αφορά την καθημερινή επαφή με το ευρώ, ένας πολίτης στους πέντε δήλωσε, στα τέλη Ιανουαρίου, ότι είχε ακόμη δυσκολίες (μόνο ένας στους 35 θεωρεί ότι έχει μεγάλες δυσκολίες). Σε οκτώ χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία), η πλειονότητα των πολιτών δήλωσε ότι δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία. Η πλειονότητα των πολιτών δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα όσον αφορά την αναγνώριση ή τη χρήση των διαφορετικών κερμάτων. Μόνο η Ιρλανδία αποτελεί εξαίρεση.

Ψυχολογική μετάβαση στο ευρώ. Η μετάβαση στο ευρώ δεν προκάλεσε καμία αλλαγή της αγοραστικής τους συμπεριφοράς για 77 % των πολιτών. Συχνά οι καταναλωτές δυσκολεύονται ακόμη να απομνημονεύσουν τις τιμές σε ευρώ, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν στην πλειονότητά τους να υπολογίζουν τις τιμές στο παλαιό εθνικό νόμισμά τους (45 %), σε σύγκριση με το 28 % που ήδη έχει πραγματοποιήσει το νοερό πέρασμα στο ευρώ. Ωστόσο, οι πολίτες προσφεύγουν σε περιορισμένο βαθμό σε υπολογιστές τσέπης και σε μετατροπείς ευρώ. Η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί να σταματήσει η διπλή αναγραφή των τιμών στο τέλος της περιόδου παράλληλης κυκλοφορίας. Ωστόσο, τα εν λόγω αποτελέσματα διαφέρουν αισθητά ανάλογα με τη χώρα.

Γενική ικανοποίηση. Γενικά, 60 % των πολιτών θεωρεί ότι η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Η άποψη αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των νέων κάτω των 24 ετών. Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι αισθάνονται περισσότερο ευρωπαίοι χάρη στο ευρώ. Τέσσερις στους πέντε πολίτες εκτιμούν ότι η μετάβαση στο ευρώ πραγματοποιήθηκε καλά ή πολύ καλά. Τέλος, περισσότερο από τα δύο τρίτα των πολιτών δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ευρώ κατέστη το νόμισμά τους και μόνο η Γερμανία, η Ελλάδα και η Αυστρία παρουσιάζουν μια υψηλότερη αναλογία δυσαρεστημένων.

Η προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Σε γενικές γραμμές, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανεπαρκούς προετοιμασίας των ΜΜΕ δεν επαληθεύτηκαν. Ακόμη και οι ΜΜΕ οι οποίες είχαν καθυστερήσει όσον αφορά την προετοιμασία τους, πέτυχαν τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα την τελευταία στιγμή. Κατά τη στιγμή της μετάβασης στο ευρώ, ήδη το 95 % των ΜΜΕ τηρούσαν τη λογιστική τους σε ευρώ. Οι περισσότερες από τις ΜΜΕ δηλώνουν ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την εν λόγω μετάβαση. Τα σπάνια προβλήματα που ανέκυψαν σχετίζονται με τα συστήματα μηχανογράφησης, τον καθορισμό ή την αναγραφή των τιμών ή την έκδοση τιμολογίων. Συνολικά, δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις, δεδομένου ότι 95 % των ΜΜΕ κρίνουν ότι η μετάβαση πραγματοποιήθηκε με βάση τις προβλέψεις ή ακόμη ευκολότερα. Μια επιχείρηση στις πέντε θεωρεί ότι το ευρώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.

Η μετάβαση σε αριθμούς: κύριες εθνικές διατάξεις

-

Ανταλλαγή των εθνικών νομισμάτων από τις τράπεζες μετά το τέλος της κυκλοφορίας τους ως νόμιμου χρήματος

Εξαγορά των εθνικών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες μετά το τέλος της κυκλοφορίας τους ως νόμιμου χρήματος

Bέλγιο

31/12/2002

Χαρτονομίσματα: χωρίς όριοΚέρματα: 31/12/2004

Γερμανία

28/02/2002

Χωρίς όριο

Ελλάδα

Καθορίζεται από κάθε τράπεζα χωριστά

Χαρτονομίσματα: 01/03/2012Κέρματα: 01/03/2004

Ισπανία

30/06/2002

Χωρίς όριο

Γαλλία

30/06/2002

Χαρτονομίσματα: 17/02/2012Κέρματα: 17/02/2005

Iρλανδία

Δεν έχει καθορισθεί

Χωρίς όριο

Iταλία

30/06/2002

01/03/2012

Λουξεμβούργο

30/06/2002

13/12/2004

Κάτω Χώρες

31/12/2002

Χαρτονομίσματα: 01/01/2032Κέρματα: 01/07/2007

Αυστρία

28/02/2002

Χωρίς όριο

Πορτογαλία

30/06/2002

Χαρτονομίσματα: 30/12/2022Κέρματα: 30/12/2002

Φινλανδία

Αποφασίζεται από κάθε τράπεζα χωριστά

29/02/2012

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 14.09.2005