Στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ

1) ΣΤΟΧΟΣ

Να υπενθυμισθεί ο χαρακτήρας υψηλής προτεραιότητας των δράσεων επικοινωνίας και πληροφόρησης ενόψει της προετοιμασίας όλων των πολιτών για τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα και της παροχής βοήθειας στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προετοιμασία και εφαρμογή των απαραίτητων μηχανισμών μετάβασης στο ευρώ.

2) ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 6ης Φεβρουαρίου 1998, σχετικά με τη στρατηγική πληροφόρησης για το ευρώ[COM (98) 39 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

3) ΣΥΝΟΨΗ

Η επιτυχία της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται ταυτοχρόνως από:

Μία στρατηγική επικοινωνίας για το ευρώ θα πρέπει να δώσει έμφαση στις δύο αυτές πτυχές.

Σημαντικές δράσεις επικοινωνίας έχουν ήδη αναλάβει οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές καθώς και οι κοινωνικοοικονομικοί φορείς.

Όσον αφορά τις κοινοτικές δράσεις, ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν:

Πολλά κράτη μέλη ανέλαβαν επίσης δράσεις επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας μέσω της τηλεόρασης και της μαζικής διανομής πληροφοριακού υλικού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι μεγάλες επαγγελματικές οργανώσεις και πολυάριθμες τράπεζες διένειμαν στους πελάτες τους λεπτομερή ενημερωτικά έντυπα για τη μετάβαση στο ευρώ.

Το πρώτο αυτό στάδιο επικοινωνίας κατέστησε δυνατή την επίτευξη τριών βασικών στόχων:

Από το πρώτο αυτό στάδιο μπορεί να εξαχθεί ένα βασικό συμπέρασμα: για να είναι πλήρως αποτελεσματική, μια δράση πληροφόρησης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα κέντρα επικοινωνίας και να δώσει έμφαση στην συγκεκριμένη και εκ του σύνεγγυς παρεχόμενη ενημέρωση.

Η στρατηγική επικοινωνίας για το ευρώ θα πρέπει στο εξής να διαρθρωθεί γύρω από τρία κύρια χρονικά σημεία:

Η επικοινωνιακή εκστρατεία για το ευρώ θα πρέπει να βασιστεί στην αρχή της επικουρικότητας (ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να ζητήσουν επιτόπου πληροφορίες που θα ανταποκρίνονται στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους) και η διαχείρισή της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας:

Οι δράσεις της Επιτροπής θα διαρθρωθούν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Μέχρι σήμερα, οι δράσεις πληροφόρησης επικεντρώθηκαν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις εθνικές διοικήσεις. Όλοι αυτοί οι φορείς προετοιμάζονται ενεργά. Η επικοινωνιακή προσπάθεια θα πρέπει στο εξής να προσανατολιστεί προς νέους στόχους προτεραιότητας: το ευρύ κοινό, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκλεγμένους εκπροσώπους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τις τρίτες χώρες.

Όλα τα διαθέσιμα μέτρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ενεργά:

Από την εμπειρία προέκυψε ότι είναι δύσκολο να καθοριστούν μέσα ή μηνύματα για το ευρώ που να έχουν την ίδια επίδραση σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλες τις κατηγορίες ευρέος κοινού. Η επικοινωνιακή στρατηγική για το ευρώ θα πρέπει να καθοδηγείται από ορισμένες βασικές αρχές: τη διάδοση πρακτικών και συγκεκριμένων πληροφοριών, τη συμβολή στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την κατανόηση και την εξοικείωση του ευρέος κοινού με το ευρώ και την αξιολόγηση της επίπτωσης των αναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών στην κοινή γνώμη.

4) μετρα εφαρμογης

5) μεταγενεστερες εργασιες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.12.2002