Συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας - βελτίωση της νομικής σαφήνειας

ΣΎΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΌΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΆΦΟΥ:

Οδηγία 2002/47/ΕΚ - συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας - βελτίωση της νομικής σαφήνειας

ΣΎΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Η ΠΑΡΟΎΣΑ ΟΔΗΓΊΑ;

Στόχος της οδηγίας είναι η δημιουργία σαφούς και ενιαίου νομικού πλαισίου της ΕΕ για τη χρήση τίτλων και μετρητών ως ασφάλειας* στις χρηματοοικονομικές πράξεις.

ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Η οδηγία εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε εποπτεία. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποκλείσουν ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μη μετοχικές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που δεν έχουν νομική μορφή εταιρείας.

Η οδηγία εφαρμόζεται στις χρηματοοικονομικές ασφάλειες, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών και των χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως οι μετοχές και οι ομολογίες. Οι χώρες της ΕΕ δύνανται να προβούν σε κάποιες εξαιρέσεις, π.χ. για τις χρηματοοικονομικές ασφάλειες που συνίστανται σε μετοχές του ίδιου του ασφαλειοδότη.

Η οδηγία καθορίζει ελάχιστες τυπικές απαιτήσεις για τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας, όπως, για παράδειγμα, ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να πιστοποιούνται εγγράφως ή με νομικά ισοδύναμο τρόπο.

Υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας από τον ασφαλειολήπτη, για παράδειγμα, με πώληση ή κτήση κυριότητας των χρηματοπιστωτικών μέσων.

Ο ασφαλειολήπτης έχει, βάσει σχετικής σύμβασης, δικαίωμα χρήσης της παρεχόμενης χρηματοοικονομικής ασφάλειας σαν να είχε την πλήρη κυριότητα. Στην περίπτωση που επιλέξει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, υποχρεούται να επιστρέψει το ισοδύναμο ποσό της ασφάλειας.

Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναγνωρίζουν τις συμφωνίες με ρήτρες συμψηφισμού*, ακόμα και αν ο ασφαλειολήπτης ή ο ασφαλειοδότης υπόκειται σε διαδικασίες αφερεγγυότητας ή εξυγίανσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να εφαρμόζουν το εθνικό πτωχευτικό τους δίκαιο στις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να κηρυχθούν άκυρες ή μη εκτελεστές, ώστε, για παράδειγμα, να ληφθούν υπόψη μεταβολές στην αγοραία αξία της ασφάλειας.

ΠΌΤΕ ΕΦΑΡΜΌΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΎΣΑ ΟΔΗΓΊΑ;

Από τις 27 Ιουνίου 2002.

ΠΛΑΊΣΙΟ

Δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοοικονομικές ασφάλειες

ΒΑΣΙΚΟΊ ΌΡΟΙ

* Χρηματοοικονομική ασφάλεια: το περιουσιακό στοιχείο (π.χ. τίτλοι) που παρέχεται από τον δανειολήπτη στον δανειστή για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου χρηματοοικονομικής ζημιάς του δανειστή, εάν ο δανειολήπτης αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ως προς αυτόν.

* Συμψηφισμός: νομικός μηχανισμός για τη μείωση των κινδύνων μεταξύ των δύο αντισυμβαλλόμενων. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής ενός εκ των δύο αντισυμβαλλόμενων, όλες οι μελλοντικές αξιώσεις και συμβατικές σχέσεις μεταξύ τους καθίστανται απαιτητές, υπολογίζονται, συμψηφίζονται και, στη συνέχεια, αντισταθμίζονται. Το υπόλοιπο προς καταβολή μπορεί να αποτελεί μικρό μόνο μέρος της αρχικής ακαθάριστης αξίωσης μεταξύ των 2 μερών.

ΠΡΆΞΗ

Οδηγία 2002/47/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουνίου 2002, για τις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οδηγία 2002/47/ΕΚ

27.6.2002

27.12.2003

ΕΕ L 168 της 27.06.2002, σ. 43-50

Πράξη(-εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οδηγία 2009/44/ΕΚ

30.6.2009

30.12.2010

ΕΕ L 146 της 10.6.2009, σ. 37-43

Οδηγία 2014/59/ΕΕ

2.7.2014

31.12.2014

ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 190-348

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Έκθεση αξιολόγησης της οδηγίας για τις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας (2002/47/ΕΚ) [COM(2006) 833 τελικό της 20.12.2006]

τελευταία ενημέρωση 07.10.2015