Γεωργικοί ή δασικοί ελκυστήρες: διαδικασία έγκρισης τύπου CE

Η κοινοτική διαδικασία έγκρισης τύπου CE των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων έχει υποστεί προσαρμογές και καθίσταται υποχρεωτική. Το πεδίο εφαρμογής της επεκτείνεται σε άλλες κατηγορίες γεωργικών ή δασικών οχημάτων, συγκεκριμένα στα ρυμουλκούμενα και στα εναλλάξιμα ρυμουλκούμενα μηχανήματα.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 2003/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 2003 σχετικά με την έγκριση τύπου γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων, των ρυμουλκούμενων και των εναλλάξιμων ρυμουλκούμενων μηχανημάτων τους, καθώς και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών ενοτήτων των οχημάτων αυτών και για την κατάργηση της οδηγίας 74/150/ΕΟΚ [Βλέπε πράξεις τροποποίησης].

ΣΥΝΟΨΗ

Η οδηγία 2003/37/EΚ επικαιροποιεί την κοινοτική διαδικασία έγκρισης τύπου CE για γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες, η οποία θεσπίστηκε από την οδηγία 74/150/ΕΟΚ. Το κοινοτικό σύστημα πλήρους έγκρισης τύπου καθίσταται υποχρεωτικό σε γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες κατηγορίας T1, T2 και T3, από την 1η Ιουλίου 2005 σε νέους τύπους οχημάτων, και από την 1η Ιουλίου 2009 σε όλα τα νέα οχήματα που έχουν τεθεί σε λειτουργία. Το σύστημα έγκρισης εφαρμόστηκε επίσης στην κατηγορία Τ4.3 γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων από την 29η Σεπτεμβρίου 2013 για νέους τύπους οχημάτων.

Για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων, από τη στιγμή που όλες οι επιμέρους οδηγίες για μία κατηγορία οχημάτων έχουν εγκριθεί, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την παρούσα οδηγία:

Κατόπιν αιτήματος των κατασκευαστών, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόσουν την παρούσα οδηγία σε νέους τύπους οχημάτων από την ημερομηνία έναρξης ισχύος όλων των σχετικών επιμέρους οδηγιών.

Πεδίο εφαρμογής

Τα οχήματα που εμπίπτουν στη διαδικασία έγκρισης τύπου CE είναι όλοι οι ελκυστήρες, με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από 40 km/h, όλα τα ρυμουλκούμενα και όλα τα εναλλάξιμα ρυμουλκούμενα μηχανήματα , ημιτελή ή πλήρη, που προορίζονται για χρήση στο γεωργικό ή στο δασικό τομέα.

Εν τούτοις, μπορούν να προβλεφθούν παρεκκλίσεις στην περίπτωση οχημάτων μη μαζικής παραγωγής, οχημάτων τέλους σειράς ή οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία που δεν καλύπτεται από καμία ειδική οδηγία.

Το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας επεκτείνεται, επομένως, σε νέες κατηγορίες γεωργικών οχημάτων. Αρχικά, η οδηγία 74/150/ΕΟΚ αφορούσε αποκλειστικά τους γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες.

Διαδικασία έγκρισης τύπου

Η διαδικασία έγκρισης τύπου CE εγγυάται το μόνιμο έλεγχο της συμμόρφωσης των οχημάτων προς τις κοινοτικές τεχνικές απαιτήσεις. Σε ένα πρώτο στάδιο, ένα κράτος μέλος πιστοποιεί ότι ένας τύπος οχήματος, ένα σύστημα, ένα κατασκευαστικό στοιχείο ή μια τεχνική ενότητα που υποβάλλεται από έναν κατασκευαστή πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που θεσπίζονται από την οδηγία 2003/37/EΚ. Στη συνέχεια, χορηγεί στον κατασκευαστή δελτίο έγκρισης τύπου CE. Ο κατασκευαστής συνοδεύει, στο εξής, με πιστοποιητικό συμμόρφωσης κάθε όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή τεχνική ενότητα που κατασκευάζει, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το προϊόν του είναι σύμφωνο προς τον εγκριθέντα τύπο.

Για τα οχήματα που συναρμολογούνται σε πολλά στάδια προβλέπεται διαδικασία έγκρισης τύπου σε πολλαπλά στάδια . Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, χορηγείται δελτίο έγκρισης τύπου CE σε όλους τους κατασκευαστές που συμμετείχαν στη διαδικασία κατασκευής του οχήματος, για το συγκεκριμένο στάδιο κατασκευής που αντιστοιχεί στον καθένα.

Ρήτρες διασφάλισης

Οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να κρίνει ότι, μολονότι ένα όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή τεχνική ενότητα πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις της οδηγίας 2003/37/EΚ ή συνοδεύεται ήδη από πιστοποιητικό συμμόρφωσης, παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, την ποιότητα του περιβάλλοντος ή την ασφάλεια κατά την εργασία. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση έγκρισης τύπου ή να αρνηθεί, κατ’ ανώτατο επί έξι μήνες, τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ή τη θέση των οχημάτων αυτών σε λειτουργία στο έδαφός του. Ενημερώνει αμέσως τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή σχετικά, δηλώνοντας τους λόγους που το οδήγησαν στην απόφασή του.

Πλαίσιο

Η οδηγία 2003/37/EΚ θεμελιώνεται στην αρχή της πλήρους εναρμόνισης. Η διαδικασία κοινοτικής έγκρισης τύπου των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων καθίσταται συνεπώς υποχρεωτική και αντικαθιστά την προαιρετική εναρμόνιση που ίσχυε από το 1990. Οι κατασκευαστές γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων μπορούσαν μέχρι τώρα να επιλέγουν μεταξύ πλήρους κοινοτικής έγκρισης τύπου σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, ή εθνικής έγκρισης τύπου με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που επιβάλλονται από ένα κράτος μέλος. Στο εξής, τα οχήματα με έγκριση τύπου από ένα μόνο κράτος μέλος θα επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά και να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση μόνο το πιστοποιητικό συμμόρφωσής τους.

Η οδηγία 2003/37/EΚ εξασφαλίζει, επομένως, την εναρμόνιση της διαδικασίας έγκρισης τύπου των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τη διαδικασία που ισχύει για τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα ρυμουλκούμενά τους, καθώς και για τα δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα με κινητήρα. Το κοινοτικό σύστημα πλήρους έγκρισης τύπου θα είναι υποχρεωτικό για τα εν λόγω οχήματα από τον Οκτώβριο 1998 και τον Ιούνιο 1999, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 2003/37/ΕΚ

9.7.2003

31.12.2004

ΕΕ L 171, 9.7.2003

Πράξη (εις) τροποποίησης

Θέση σε ισχύ

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1137/2008

11.12.2008

-

ΕΕ L 311, 21.11.2008

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις και διορθώσεις της οδηγίας 2003/37/ΕΚ του Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Η ενοποιημένη αυτή έκδοση έχει μόνον αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία 2008/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιανουαρίου 2008 σχετικά με το οπτικό πεδίο και τους υαλοκαθαριστήρες των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς [Επίσημη Εφημερίδα L 24, 29.1.2008].

Η οδηγία προβαίνει στην κωδικοποίηση της οδηγίας 74/347/CEE περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στο οπτικό πεδίο και στους υαλοκαθαριστήρες των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς, που είναι μία από τις επιμέρους οδηγίες του συστήματος έγκρισης τύπου CE. Η οδηγία 2008/2/ΕΚ αναφέρει ότι τα κράτη μέλη δύνανται να αρνηθούν την καταχώριση στα μητρώα ή να απαγορεύουν την πώληση, την έναρξη κυκλοφορίας ή τη χρήση των ελκυστήρων, των οποίων οι υαλοκαθαριστήρες δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θεσπίζει η παρούσα οδηγία. Ο ελκυστήρας πρέπει να έχει εξοπλιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο οδηγός να δύναται να έχει επαρκές οπτικό πεδίο σε όλες τις συνήθεις συνθήκες της οδικής κυκλοφορίας και της εργασίας στους αγρούς και τα δάση.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων [Επίσημη Εφημερίδα L 60 της 2.3.2013].

Ο κανονισμός καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τις διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις για την έγκριση τύπου γεωργικών και δασικών οχημάτων καθώς και την εποπτεία της αγοράς για αυτά τα οχήματα.

Η οδηγία 2003/37/ΕΚ, σε ένα πρώτο στάδιο, περιόρισε την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας έγκρισης τύπου ΕΚ για το σύνολο του οχήματος για τις κατηγορίες οχημάτων T1, T2 και T3 και δεν προέβλεπε όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης για έγκριση τύπου ΕΚ για το σύνολο του οχήματος σε εθελοντική βάση για τις άλλες κατηγορίες. Ο παρών κανονισμός, ως εκ τούτου, επιτρέπει στους κατασκευαστές να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση τύπου ΕΕ για το σύνολο του οχήματος για όλες τις κατηγορίες που καλύπτει ο παρών κανονισμός σε εθελοντική βάση, συγκεκριμένα:

Για τα ακόλουθα οχήματα, ο κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει είτε να υποβάλει αίτηση για έγκριση βάσει του παρόντος κανονισμού είτε να συμμορφωθεί με τις σχετικές εθνικές απαιτήσεις:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 06.02.2014