Νέο πλαίσιο για τις υπηρεσίες των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

1) ΣΤΟΧΟΣ

Nα επανεξεταστούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και να προταθούν τα κύρια στοιχεία ενός νέου πλαισίου για τις επικοινωνιακές υποδομές και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες.

2) ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 10ης Νοεμβρίου 1999. Προς ένα νέο πλαίσιο για την υποδομή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες. Ανασκόπηση για το 1999 του κανονιστικού πλαισίου των επικοινωνιών [COM (1999) 539 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα] .

3) ΣΥΝΟΨΗ

Η ελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών κορυφώθηκε την 1 Ιανουαρίου 1998, με την πλήρη ελευθέρωση όλων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η καινοτομία στην προσφορά υπηρεσιών, η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας, που επήλθαν με την εισαγωγή του ανταγωνισμού, αποτέλεσαν τη βάση για τη μετάβαση στην κοινωνία των πληροφοριών στην Ευρώπη. Η σύγκλιση των τομέων των τηλεπικοινωνιών, των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των τεχνολογιών των πληροφοριών αναδιαμορφώνει εις βάθος την αγορά των επικοινωνιών· πρόκειται, κυρίως, για σύγκλιση των σταθερών, κινητών, επίγειων και δορυφορικών επικοινωνιών, καθώς και για σύγκλιση των συστημάτων επικοινωνιών και εντοπισμού. Από την άποψη της επικοινωνιακής υποδομής και των σχετιζομένων υπηρεσιών, η σύγκλιση καθιστά τον παραδοσιακό διαχωρισμό των κανονιστικών λειτουργιών μεταξύ αυτών των τομέων ολοένα πιο παρωχημένο και απαιτεί συνεκτικό κανονιστικό καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα ανακοίνωση επιχειρεί να επανεξετάσει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο των ανακοινώσεων, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη περαιτέρω οριζόντιας προσέγγισης των ρυθμιστικών κανόνων που διέπουν τις επικοινωνιακές υποδομές, όπως προέκυψε από τη διαβούλευση σχετικά με τη σύγκλιση. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι βασικές ιδέες που προέκυψαν, για παράδειγμα, από τη διαβούλευση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, την έκθεση για την ανάπτυξη της αγοράς της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πέμπτη έκθεση σχετικά με την υλοποίηση της κανονιστικής δέσμης των τηλεπικοινωνιών.

Πέντε αρχές θα στηρίξουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο και θα καθοδηγήσουν την κανονιστική δράση σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτές, η μελλοντική κανονιστική ρύθμιση θα πρέπει:

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πέντε αρχές, η Επιτροπή προτίθεται να σχεδιάσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Παράλληλα, οι οδηγίες που απορρέουν από το άρθρο 86 της Συνθήκης θα απλοποιηθούν και θα ενοποιηθούν υπό τη μορφή ενός ενιαίου νομικού κανόνα.

Βάσει αυτών των γενικών αρχών, στην παρούσα ανακοίνωση διατυπώνονται οι προσωρινές θέσεις της Επιτροπής για καθέναν από τους διάφορους τομείς της κανονιστικής πολιτικής και ζητούνται οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τις θέσεις της, έως τις 15 Φεβρουαρίου. Υπό το πρίσμα των σχολίων που θα παραλάβει, η Επιτροπή θα επεξεργαστεί προτάσεις για την τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2000.

Όσον αφορά τη δεσμευτική νομοθεσία για το συγκεκριμένο τομέα, το μελλοντικό κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει την επεξεργασία νέας οδηγίας πλαισίου, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει:

Η οδηγία πλαίσιο θα συνοδεύεται από τέσσερις ειδικές οδηγίες που βασίζονται στο άρθρο 95 της Συνθήκης:

Όσον αφορά το δικαίωμα ανταγωνισμού, θα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία στον εν λόγω τομέα, έως ότου αντικαταστήσει το κύριο μέρος των κανονιστικών ρυθμίσεων των επιμέρους τομέων, μετά την οριστική καθιέρωση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Στην παρούσα ανακοίνωση προτείνονται επίσης ουσιαστικές τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση προβλημάτων στο πλαίσιο του νέου κανονιστικού πλαισίου.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής ζητήματα:

Γενικές και ειδικές άδειες

Η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να μειωθούν τα διοικητικά εμπόδια για την είσοδο στην αγορά, ώστε να προωθηθεί ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά για τις υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

Πρόσβαση και διασύνδεση

Στην κοινοτική νομοθεσία, η «πρόσβαση» αποτελεί γενική έννοια που καλύπτει όλες τις μορφές πρόσβασης σε δημόσια διαθέσιμα δίκτυα και υπηρεσίες, ενώ η διασύνδεση παραπέμπει στη φυσική και λογική σύνδεση των δικτύων. Οι κανόνες πρόσβασης και διασύνδεσης διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα και είναι απαραίτητες για την καθιέρωση του ανταγωνισμού. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τη θεμελιώδη σημασία που προσδίδεται στην παροχή υπηρεσιών πρόσβασης και διασύνδεσης και προτείνει τα εξής:

Διαχείριση του ραδιοφάσματος

Η ύπαρξη σημαντικής ζήτησης για χρήση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων (es de en fr) σε διάφορους τομείς, όπως κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στις μεταφορές, τη δημόσια ασφάλεια, τις ρ/τ εκπομπές και την έρευνα και ανάπτυξη, απέδειξε την έλλειψη αποτελεσματικότητας των σημερινών μεθόδων εκχώρησης συχνοτήτων και αδειοδότησης. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ραδιοφάσματος για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και στο μέτρο που η διαθεσιμότητα του φάσματος είναι περιορισμένη, η Επιτροπή θεωρεί ότι:

Καθολική υπηρεσία

Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο απαιτεί από τις ΕΚΑ να επιβάλουν υποχρεώσεις στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων, δυνάμει των οποίων θα διατεθεί καθορισμένο ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών συγκεκριμένης ποιότητας σε όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση, σε οικονομικά ανεκτή τιμή. Η καθολική υπηρεσία, όπως ορίζεται σήμερα στην κοινοτική νομοθεσία, περιλαμβάνει την παροχή φωνητικής τηλεφωνίας, τηλεομοιοτυπίας και μετάδοσης δεδομένων μέσω διαποδιαμορφωτή/modem (ήτοι πρόσβαση στο Ίντερνετ).

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της καθολικής υπηρεσίας και προτείνει μεταξύ άλλων:

Τα συμφέροντα των χρηστών και των καταναλωτών

Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των χρηστών και των καταναλωτών γενικότερα. Επιπλέον, υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οριζόντιες οδηγίες προστασίας των καταναλωτών που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των τηλεπικοινωνιών. Στον τομέα αυτόν, η Επιτροπή προτείνει:

Αριθμοδότηση, ονοματοδοσία και διευθυνσιοδότηση

Η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία προσδιορίζει τα στοιχεία εναρμονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την αριθμοδότηση, την ονοματοδοσία και τη διευθυνσιοδότηση, και εξαίρει τη σημασία διασφάλισης πανευρωπαϊκής διατερματικής διασύνδεσης των χρηστών και διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα:

Ειδικά θέματα ανταγωνισμού

Οι ειδικοί τομεακοί κανόνες και η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού διευκολύνουν την είσοδο στην αγορά, σε περιπτώσεις που οι υφιστάμενοι φορείς συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρές θέσεις, και διασφαλίζουν τη δυνατότητα των νεοεισερχομένων να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, η επίτευξη σωστής ισορροπίας μεταξύ των κανονιστικών ρυθμίσεων σε συγκεκριμένους τομείς και των κανόνων ανταγωνισμού αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Ειδικότερα, είναι σκόπιμο οι κανονιστικές ρυθμίσεις συγκεκριμένων τομέων να χρησιμοποιούν περισσότερο νομικές έννοιες του ανταγωνισμού, όπως, για παράδειγμα, αυτήν της δεσπόζουσας θέσης που αναφέρεται στο άρθρο 82 της Συνθήκης, και των υποχρεώσεων κοστοστρέφειας και ισότιμης μεταχείρισης.

Θεσμικά ζητήματα

Το κανονιστικό μοντέλο που περιγράφεται στην παρούσα ανακοίνωση συνεπάγεται, προφανώς, αυξημένη εκχώρηση εξουσιών λήψης αποφάσεων στις ΕΚΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του εν λόγω πλαισίου όσο το δυνατόν εγγύτερα στην αγορά των κρατών μελών. Το μοντέλο αυτό επιβάλλει, ως εκ τούτου, μηχανισμό εξισορρόπησης υπό τη μορφή καλύτερου συντονισμού των αποφάσεων και των θέσεων των ΕΚΑ στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει:

4) μετρα εφαρμογης

Ανακοίνωση - COM(2000) 239 τελικό Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την επανεξέταση κατά το 1999 του πλαισίου του ανακοινώσεων και κατευθυντήριες γραμμές για το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Κατά τη διαβούλευση προέκυψαν ελαφρές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τις απόψεις για ορισμένες προτάσεις δράσεις και αποκλίσεις σχετικά με άλλες. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εμπλεκόμενοι διάκεινται θετικά προς τις εξής προτάσεις:

Ορισμένες διαφωνίες παρατηρήθηκαν για τα κάτωθι θέματα:

Βάσει των ως άνω στοιχείων, η Επιτροπή θα προτείνει πέντε οδηγίες, τον Ιούνιο του 2000, ήτοι οδηγία πλαίσιο καθώς και τέσσερις οδηγίες σχετικά με το καθεστώς χορήγησης γενικών και ειδικών αδειών, την πρόσβαση και τη διασύνδεση, τα δικαιώματα των καταναλωτών και των χρηστών όσον αφορά την καθολική υπηρεσία για την προστασία των δεδομένων. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις κάτωθι βασικές αρχές:

5) μεταγενεστερες εργασιες

Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) [Επίσημη Εφημερίδα L 201 της 31.7.2002]

Οδηγία 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία πλαίσιο) [Επίσημη Εφημερίδα L 108 της 24.4.2002]

Οδηγία 2002/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την αδειοδότηση) [Επίσημη Εφημερίδα L 108 της 24.4.2002]

Oδηγία 2002/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία καθολικής υπηρεσίας) [Επίσημη Εφημερίδα L 108 της 24.4.2002]

Οδηγία 2002/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με την πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συναφείς ευκολίες, καθώς και με τη διασύνδεσή τους (οδηγία για την πρόσβαση) [Επίσημη Εφημερίδα L 108 της 24.4.2002]

Απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση ραδιοφάσματος) [Επίσημη Εφημερίδα L 108 της 24.4.2002]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 02.12.2003