Γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί — ιχνηλασιμότητα και επισήμανση

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από ΓΤΟ

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός θέτει σε εφαρμογή κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ* καθώς και τρόφιμα και ζωοτροφές που παράγονται από αυτά μπορούν να ιχνηλατηθούν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διανομής.

Οι κανόνες αφορούν την επισήμανση, την παρακολούθηση των κινδύνων για το περιβάλλον και την υγεία καθώς και τη δυνατότητα απόσυρσης προϊόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ιχνηλασιμότητα

Η ιχνηλασιμότητα (η δυνατότητα ιχνηλάτησης ΓΤΟ και προϊόντων που παράγονται από ΓΤΟ καθ’ όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διανομής) είναι καίριας σημασίας για την πληροφόρηση των καταναλωτών και του εμπορίου τροφίμων και την παροχή διασφαλίσεων για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από ΓΤΟ. Τους επιτρέπει να λαμβάνουν ενημερωμένη απόφαση με βάση την επακριβή επισήμανση.

Υπάρχουν 3 βασικές απαιτήσεις για τους πωλητές:

Οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και διανομής και να τηρούνται για περίοδο 5 ετών.

Επισήμανση

Η τελική συσκευασία καταναλωτή ή τα προσυσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ πρέπει να φέρουν την επισήμανση: «Το παρόν προϊόν περιέχει γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς [ή τα ονόματα των οργανισμών]».

Επιθεώρηση και έλεγχοι

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να διεξάγουν επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και δοκιμές προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι κανόνες για την επισήμανση ΓΤΟ.

Κάθε χώρα πρέπει επίσης να επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις για παραβάσεις. Τα προϊόντα μπορεί να ανακληθούν εάν έχουν απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή το περιβάλλον.

Οι εθνικές αρχές λαμβάνουν τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή τηρεί κεντρικό μητρώο του υλικού αναφοράς των ΓΤΟ, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ΓΤΟ εγκεκριμένων στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για μη εγκεκριμένους ΓΤΟ.

Εξαιρέσεις

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις7 Νοεμβρίου 2003.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα Ιχνηλασιμότητα και επισήμανση — κανόνες της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί: φυτά που έχουν καλλιεργηθεί ή ζώα που έχουν εκτραφεί για να έχουν καλύτερη απόδοση ή να είναι ανθεκτικά στην ασθένεια, μέσω της τροποποίησης της κυτταρικής και γενετικής τους σύνθεσης.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 24-28)

Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου — Δήλωση της Επιτροπής (ΕΕ L 106 της 17.4.2001, σ. 1-39). Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) [COM(2015) 176 final, της 22.4.2015]

τελευταία ενημέρωση 18.04.2016