Επιτρεπόμενες αρωματικές ύλες

Οι αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα αναφέρονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των προϊόντων που τις περιέχουν. Οι αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και οι όροι χρήσης τους καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 88/388/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουνίου 1988, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών στον τομέα των αρωματικών υλών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα και των βασικών υλών από τα οποία παρασκευάζονται [Βλέπε πράξεις τροποποίησης].

ΣΥΝΟΨΗ

Η οδηγία εφαρμόζεται στις αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν οσμή ή/και γεύση στα τρόφιμα. Αφορά επίσης τις αρωματικές ύλες και τα τρόφιμα που εισάγονται στην Κοινότητα.

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις αναγκαίες διατάξεις ώστε να μην είναι δυνατή η διάθεση στο εμπόριο ή η χρήση αρωματικών υλών, εάν δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία, όπως τα κριτήρια καθαρότητας και οι μέγιστες περιεκτικότητες σε επικίνδυνα ή ανεπιθύμητα στοιχεία ή ουσίες.

Η οδηγία αυτή προβλέπει τη μελλοντική θέσπιση ειδικών οδηγιών που εφαρμόζονται σε ορισμένες κατηγορίες παραγόντων αρωματισμού, όπως π.χ. τις αρωματικές ουσίες χημικής σύνθεσης.

Η Επιτροπή σε συνεργασία με τη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων θεσπίζει τον κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών ή υλών, και τις μεθόδους ανάλυσης που είναι αναγκαίες για τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων περιεκτικοτήτων και άλλες λεπτομέρειες και κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν.

Η οδηγία ορίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος διαπιστώσει ότι μια από τις ουσίες του παραρτήματος ή μια αρωματική ύλη, ενώ ανταποκρίνεται στις διατάξεις της οδηγίας, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Καθορίζονται επίσης οι υποχρεωτικές ενδείξεις όσον αφορά την επισήμανση για τις αρωματικές ύλες που δεν προορίζονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή. Για παράδειγμα, όνομα και διεύθυνση του παρασκευαστή ή συσκευαστή, ονομασία πώλησης, ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν.

Γίνεται εξίσου λόγος για τις υποχρεωτικές ενδείξεις όσον αφορά την επισήμανση, για τις αρωματικές ύλες που προορίζονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή. Για παράδειγμα, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, ένδειξη της παρτίδας ή των συνθηκών διατήρησης και χρήσης. Οι υποχρεωτικές αυτές ενδείξεις πρέπει να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες, ανεξίτηλες και να αναγράφονται σε γλώσσα εύκολα κατανοητή από τους αγοραστές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γλώσσες της επισήμανσης, δείτε το ειδικό δελτίο SCADplus.

Επισήμανση των αρωματικών υλών

Η επισήμανση των αρωματικών υλών ακολουθεί τις ειδικές διατάξεις της γενικής νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση που θεσπίζονται με την οδηγία 2000/13/ΕΚ:

Οι όροι για την εμφάνιση στην επισήμανση του όρου «φυσικό» θα τροποποιηθούν με νέα νομοθετική πράξη η οποία θα καταργήσει την οδηγία 88/388/ΕΟΚ [βλ. πιο κάτω στις «Συναφείς πράξεις» την πρόταση κανονισμού COM(2006) 427 τελικό].

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 88/388/ΕΟΚ

30.06.1988

29.12.1990

ΕΕ L 184 της 15.07.1988

Πράξη (εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 91/71/ΕΟΚ

07.02.1991

01.01.1994 (απαγόρευση εμπορίας μη συμμορφούμενων προϊόντων)

ΕΕ L 42 της 15.02.1991

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 [έκδοση: συναπόφαση COD/2001/0314]

20.11.2003

-

ΕΕ L 284 της 31.10.2003

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αρτύματα και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρτυματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91 του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2232/96 και της οδηγίας 2000/13/ΕΚ [COM(2006) 427 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ο μελλοντικός κανονισμός επιφυλάσσει τον όρο «φυσικό» μόνο για τις ουσίες ή τα παρασκευάσματα που προέρχονται απευθείας από ζωική ή φυτική ύλη. Καταργεί την αναφορά σε παρόμοιες με φυσικές αρτυματικές ύλες που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα τροφίμων [COM(2006) 423 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Ο μελλοντικός κανονισμός θα θεσπίσει ενιαία διαδικασία για τις αρωματικές ύλες, τα πρόσθετα τροφίμων και τα ένζυμα τροφίμων. Η προτεινόμενη διαδικασία είναι απλούστερη από την τρέχουσα.

Όσον αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, επιτρέπει στους παρασκευαστές να υποβάλλουν απευθείας αίτηση χορήγησης άδειας στην Επιτροπή και ελαττώνει τον απαιτούμενο χρόνο για την έγκριση της άδειας. Προβλέπει, επίσης, την επικαιροποίηση του καταλόγου των εγκεκριμένων πρόσθετων τροφίμων.

Με τον μελλοντικό κανονισμό θα ισχύσει για τα πρόσθετα, τις αρωματικές ύλες και τα ένζυμα το πλαίσιο αξιολόγησης των κινδύνων που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2065/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Νοεμβρίου 2003, για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μέσα ή πάνω στα τρόφιμα [Επίσημη Εφημερίδα L 309 της 26.11.2003]. Τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 627/2006 [ΕΕ L 109 της 22.04.2006].

Οι αρωματικές ύλες για τα καπνιστά τρόφιμα παράγονται με συμπύκνωση καπνού σε νερό (συμπυκνώματα καπνού). Στη συνέχεια ο συμπυκνωμένος καπνός καθαρίζεται. Αυτές οι αρωματικές ύλες καπνού χρησιμοποιούνται συχνά αντί του φυσικού καπνού για να δώσουν γεύση καπνιστού σε τρόφιμα όπως είναι το κρέας, το ψάρι ή τα σνακ.

Ο κανονισμός θεσπίζει μια διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας και της χορήγησης άδειας των πρωτογενών συμπυκνωμάτων καπνού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως έχουν μέσα και πάνω στα τρόφιμα και/ή για την παραγωγή για την παραγωγή παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων.

Για το σκοπό αυτό, προβλέπει ότι τα πρωτογενή συμπυκνώματα καπνού που έχουν αξιολογηθεί θα περιλαμβάνονται σ' έναν θετικό κατάλογο επιτρεπόμενων προϊόντων αποκλείοντας έτσι όλα τα υπόλοιπα στην Κοινότητα. Ο κανονισμός περιορίζει την ισχύ των αδειών σε μια περίοδο δέκα ετών, μετά το πέρας της οποίας πρέπει να ανανεωθούν.

Η αίτηση χορήγησης άδειας για ένα πρωτογενές προϊόν πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής καθώς και σχετικά με τα μελλοντικά στάδια της παραγωγής παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων, τις προβλεπόμενες χρήσεις μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή σε κατηγορίες συγκεκριμένων τροφίμων, τις χημικές προδιαγραφές, τις τοξικολογικές μελέτες και τις επικυρωμένες μεθόδους δειγματοληψίας και ανίχνευσης του πρωτογενούς προϊόντος και των παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων.

Αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτήσεων χορήγησης άδειας είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και για την υποβολή πρότασης απόφασης σχετικά με τη λήψη μέτρων σε περίπτωση κινδύνου είναι η Επιτροπή.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2232/96 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Οκτωβρίου 1996, σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν εντός ή επί των τροφίμων.

Οδηγία 89/107/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1988, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα πρόσθετα που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή [Επίσημη Εφημερίδα L 40 της 11.02.1989].

See also

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των αρωματικών υλών ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών (EN).

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.02.2007