Διαδικασίες πληροφόρησης: πρότυπα, τεχνικοί κανονισμοί και κανόνες των υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών

Η παρούσα οδηγία έχει στόχο την εξάλειψη ή περιορισμό των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, τα οποία είναι δυνατόν να προκύψουν λόγω της θέσπισης διαφορετικών εθνικών κανονισμών, με την ενίσχυση της διαφάνειας των εθνικών πρωτοβουλιών έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης και των άλλων κρατών μελών.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 98/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 1998 για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών [Βλέπε πράξεις τροποποίησης].

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η οδηγία 98/34/ΕΚ κωδικοποιεί και, στο πλαίσιο αυτό, καταργεί την οδηγία 83/189/ΕΟΚ. Προβλέπει δύο διαδικασίες πληροφόρησης, μία στον τομέα των προτύπων (εκούσιες τεχνικές προδιαγραφές) και μία στον τομέα των τεχνικών κανονισμών (υποχρεωτικές τεχνικές προδιαγραφές) σχετικά με τα βιομηχανικά, γεωργικά και αλιευτικά προϊόντα.

Διαδικασία πληροφόρησης στον τομέα των προτύπων

Κάθε εθνικός οργανισμός τυποποίησης πληροφορεί την Επιτροπή και όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης, που αναφέρονται στα παραρτήματα της οδηγίας, για τα σχέδια προτύπων του ή για τα σχέδια τροποποίησης υφιστάμενων προτύπων. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει να της κοινοποιηθούν επίσης τα εθνικά προγράμματα τυποποίησης, τα οποία θα τεθούν έτσι στη διάθεση των άλλων κρατών μελών.

Η Επιτροπή και οι άλλοι οργανισμοί τυποποίησης θα μπορούν να διατυπώνουν παρατηρήσεις σχετικά με τα σχέδια προτύπων. Στην περίπτωση αυτή, θα ενημερώνονται για τη συνέχεια που δίνεται στις παρατηρήσεις τους. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης να συμμετέχουν στις εργασίες τυποποίησης που διεξάγονται στα άλλα κράτη μέλη.

Η διαδικασία πληροφόρησης δεν ισχύει για τα σχέδια εθνικών προτύπων που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο διεθνή ή ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαδικασία πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών κανόνων

5.Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τα σχέδια τεχνικών κανόνων του ή τα σχέδια τροποποίησης τεχνικών κανόνων, τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η θέσπισή τους, και, κατά περίπτωση, το κείμενο των βασικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που αφορά το σχέδιο κανονισμού. Σε περίπτωση που το σχέδιο περιορίζει την εμπορία ή τη χρήση χημικής ουσίας για λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας των καταναλωτών ή του περιβάλλοντος, πρέπει να παρέχονται επίσης ακριβή στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις του προϊόντος, καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει στη συνέχεια όλα τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με το κοινοποιηθέν σχέδιο. Οι παρατηρήσεις τους θα ληφθούν κατά το δυνατόν υπόψη στο οριστικό κείμενο του τεχνικού κανόνα.

Για να επιτραπεί στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη να αντιδράσουν, τα κράτη μέλη οφείλουν να αναμείνουν τρεις μήνες, από την ημερομηνία κοινοποίησης του σχεδίου, προτού θεσπίσουν τον τεχνικό κανόνα. Η περίοδος status quo παρατείνεται σε 4 μήνες για σχέδια υπό μορφή εκούσιων συμφωνιών και σε 6 μήνες για τα άλλα σχέδια, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη και/ή η Επιτροπή διατυπώσουν αιτιολογημένη γνώμη σύμφωνα με την οποία το σχέδιο ενδέχεται να παρεμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Πέραν τούτου, αν η Επιτροπή επιθυμεί να προτείνει ή να θεσπίσει νομοθετική πράξη που εφαρμόζεται στον ίδιο τομέα, ή αν το σχέδιο αφορά θέμα που καλύπτεται ήδη από πρόταση της Επιτροπής, το οικείο κράτος μέλος οφείλει να αναβάλει την υιοθέτηση του σχεδίου για δώδεκα μήνες. Όταν, στο διάστημα αυτό, το Συμβούλιο υιοθετήσει κοινή θέση, η περίοδος του status quo παρατείνεται κατά έξι μήνες (δεκαοκτώ μήνες, συνολικά).

Η διαδικασία κοινοποίησης δεν εφαρμόζεται ούτε στους τεχνικούς κανόνες που μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο αυτούσιο ένα διεθνές ή ευρωπαϊκό πρότυπο - στην περίπτωση αυτή αρκεί μια απλή ενημέρωση της Επιτροπής - ούτε στους εθνικούς κανόνες που θεσπίζονται για τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές τεχνικές προδιαγραφές ή με άλλες διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.

Επιτροπές

Η οδηγία προβλέπει τη σύσταση μόνιμης επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των κρατών μελών της οποίας προεδρεύει εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η Επιτροπή συμβουλεύεται τη μόνιμη επιτροπή σχετικά με:

Πέραν τούτου, η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύεται τη μόνιμη επιτροπή για τα σχέδια τεχνικών κανόνων που της κοινοποιούν τα κράτη μέλη, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου της ή ενός κράτους μέλους, μπορεί να ζητηθεί η γνώμη της επιτροπής σχετικά με οιοδήποτε θέμα που αφορά την εφαρμογή της οδηγίας.

Οι εργασίες της Επιτροπής έχουν κατ' αρχήν εμπιστευτικό χαρακτήρα αλλά είναι δυνατόν, λαμβάνοντας τις αναγκαίες προφυλάξεις, να γίνει προσφυγή στην τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Μεταφορά στα κράτη μέλη

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 98/34/ΕΚ

10.8.1998

-

ΕΕ L 204 της 21.7.1998

Πράξη(-εις) τροποποίησης(-σεων)

Έναρξη ισχύος

Μεταφορά στα κράτη μέλη

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 98/48/ΕΚ

5.8.1998

5.8.1999

ΕΕ L 217 της 5.8.1998

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις και διορθώσεις της οδηγίας 98/34/ΕΚ του Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Η ενοποιημένη αυτή έκδοση έχει μόνον αξία τεκμηρίωσης.

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 01.07.2011