Ανταλλαγή πληροφοριών, αξιολόγηση των κινδύνων και έλεγχος των νέων ψυχοδραστικών ουσιών

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει ένα μηχανισμό ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, αξιολόγηση των κινδύνων από επιστημονική επιτροπή και μια διαδικασία ευρωπαϊκού επιπέδου για να τεθούν υπό έλεγχο οι κοινοποιηθείσες ουσίες. Αντικαθιστά την κοινή δράση του 1997 σχετικά με τα νέα συνθετικά ναρκωτικά.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2005 σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση των κινδύνων και τον έλεγχο των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

ΣΥΝΟΨΗ

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται ένας μηχανισμός ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Καταργείται η κοινή δράση 97/396/ΔΕΥ που αφορούσε αποκλειστικά τα νέα συνθετικά ναρκωτικά. Πράγματι, η αξιολόγηση από την Επιτροπή της κοινής δράσης του 1997 η οποία

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη πληροφορίες για πιθανολογούμενες παρενέργειες που πρέπει να αναφέρονται σύμφωνα με το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης που έχει θεσπιστεί με τον τίτλο ΙΧ της οδηγίας 2001/83/ΕΚ. Η παρούσα απόφαση προβλέπει επίσης την αξιολόγηση των κινδύνων που ενέχουν αυτές οι νέες ψυχοτρόποι ουσίες, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου.

Εφαρμόζεται στις ουσίες που δεν απαριθμούνται επί του παρόντος σε κανένα από τα παραρτήματα της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά του 1961, οι οποίες ενδέχεται να απειλούν τη δημόσια υγεία εξίσου σοβαρά με τις ουσίες που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ ή IV της εν λόγω σύμβασης και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971, οι οποίες ενδέχεται να απειλούν τη δημόσια υγεία εξίσου σοβαρά με τις ουσίες που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ ή IV της εν λόγω σύμβασης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεριμνούν ώστε οι εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ και οι εκπρόσωποί τους στο Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία (Reitox) να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, διακίνηση και χρήση νέων ψυχοτρόπων ουσιών και παρασκευασμάτων που περιέχουν νέες ψυχοτρόπους ουσίες.

Η Ευρωπόλ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) συλλέγουν τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη μέσω του εντύπου υποβολής εκθέσεων και τις διαβιβάζουν αμέσως μεταξύ τους καθώς και στις εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ και στους εκπροσώπους του δικτύου Reitox των κρατών μελών, στην Επιτροπή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Εφόσον είναι απαραίτητο, υπό το πρίσμα των στοιχείων που παρέχουν οι χώρες της ΕΕ, η Ευρωπόλ και το ΕΚΠΝΤ δύνανται να υποβάλλουν κοινή έκθεση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τη συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος στην παραγωγή ή στην παράνομη διακίνηση νέας ψυχοτρόπου ουσίας, μια πρώτη εκτίμηση της επικινδυνότητας της νέας ψυχοτρόπου ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία και την κοινωνία, καθώς και των χαρακτηριστικών των χρηστών, την ημερομηνία κοινοποίησης της νέας ψυχοτρόπου ουσίας στο ΕΚΠΝΤ ή στην Ευρωπόλ, κλπ.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει την Ευρωπόλ και το ΕΚΠΝΤ σχετικά με το κατά πόσον στην ΕΕ ή σε κάποια χώρα της:

Το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Ευρωπόλ και του ΕΚΠΝΤ, δύναται να ζητεί να αξιολογούνται οι κίνδυνοι για την υγεία και την κοινωνία, που συνεπάγονται η χρήση, η παραγωγή και η παράνομη διακίνηση νέας ψυχοτρόπου ουσίας, η συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος και οι πιθανές συνέπειες μέτρων ελέγχου.

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων αναφέρει περιγραφή των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών της νέας ψυχοτρόπου ουσίας, τους κινδύνους για την υγεία και για την κοινωνία που συνδέονται με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία και τις πρόδρομες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ουσίας, κλπ.

Δεν διεξάγεται αξιολόγηση κινδύνων για νέα ψυχοτρόπο ουσία όταν η Ευρωπόλ και το ΕΚΠΝΤ δεν έχουν εκπονήσει κοινή έκθεση, ή όταν η συγκεκριμένη νέα ψυχοτρόπος ουσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή όταν η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την τοξικομανία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχει δημοσιεύσει την κριτική της ανασκόπηση μαζί με γραπτή σύσταση. Δεν διεξάγεται αξιολόγηση κινδύνων όταν η νέα ψυχοτρόπος ουσία χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικού προϊόντος στο οποίο έχει χορηγηθεί άδεια εμπορίας ή για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση άδειας εμπορίας. Επίσης δεν διεξάγεται αξιολόγηση κινδύνων όταν η νέα ψυχοτρόπος ουσία χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικού προϊόντος, για το οποίο έχει ανασταλεί η άδεια εμπορίας.

Εντός έξι εβδομάδων από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αξιολόγησης των κινδύνων, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε το Συμβούλιο να υπαγάγει τη νέα ψυχοδραστική ουσία σε μέτρα ελέγχου. Εάν η Επιτροπή δεν κρίνει αναγκαίο να αναλάβει την πρωτοβουλία, αυτή μπορεί να υποβληθεί στο Συμβούλιο από μία ή περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει να υποβάλει μια νέα ψυχοδραστική ουσία σε μέτρα ελέγχου, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να θεσπίσουν τις αναγκαίες διατάξεις ώστε η νέα ψυχοτρόπος ουσία να υποβληθεί στα μέτρα ελέγχου και στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1971 για τις ψυχοτρόπους ουσίες και από την ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1961 για τα ναρκωτικά.

Το ΕΚΠΝΤ και η Europol απευθύνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και την Επιτροπή ετήσια έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα αποτελέσματα του συστήματος το οποίο θεσπίζεται με την παρούσα απόφαση.

Οι χώρες της ΕΕ και ο ΕΟΑΦΠ εξασφαλίζουν τη δέουσα ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του μηχανισμού που καθιερώνεται με την παρούσα απόφαση και των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης τα οποία καθορίζονται και θεσπίζονται στον τίτλο VII της οδηγίας 2001/82/EΚ και στον τίτλο IX της οδηγίας 2001/83/ΕΚ.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Θέση σε ισχύ

Μεταφορά στα κράτη μέλη

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2005/387/ΔΕΥ

10.5.2005

-

ΕΕ L 127 της 20.5.2005

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Εκτελεστική απόφαση 2013/496/EΕ σχετικά με την υπαγωγή του 5-(2-αμινοπροπυλ)ινδολίου σε μέτρα ελέγχου [ΕΕ L 272 της 12.10.2013].

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Νέες ψυχότροπες ουσίες [COM(2013) 619 final - 2013/0305 (COD)].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.04.2014