Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της νομοθεσίας

Η απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος απαιτεί ισχυρή πολιτική δέσμευση εκ μέρους του συνόλου των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών καθ' όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας. Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει σειρά ενεργειών και εν καιρώ θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη μιας νέας νομοθετικής παιδείας με βάση την αρχή για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 5ης Ιουνίου 2002, Σχέδιο δράσης «Απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος» [COM(2002) 278 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η παρούσα ανακοίνωση αφορά τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Με τη λήξη των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ήταν απαραίτητη η βελτίωση της νομοθεσίας καθ' όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας από την κατάρτιση της πρότασης από την Επιτροπή έως την εφαρμογή από τα κράτη μέλη. Το παρόν σχέδιο δράσης τονίζει τις ευθύνες κάθε ενδιαφερόμενου φορέα κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας. Στοχεύει να δημιουργήσει τις συνθήκες για το σύνολο των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση της νομοθεσίας.

Ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή

Κατ' αρχάς, η Επιτροπή σκοπεύει να βελτιώσει την ποιότητα των νομοθετικών προτάσεων μέσω πολλών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

Στη συνέχεια, η Επιτροπή δεσμεύεται να παρακολουθήσει στενότερα τη θέσπιση και την εφαρμογή των νομοθετικών πράξεων με τις ακόλουθες ενέργειες:

Τέλος, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει τον γενικό συντονισμό και την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου δράσης, χάρη στην εφαρμογή του εσωτερικού δικτύου για την καλύτερη νομοθετική πρακτική. Το εν λόγω δίκτυο θα συγκεντρώνει το σύνολο των Γενικών Διευθύνσεων και θα συντονίζεται από τον γενικό γραμματέα. Τα καθήκοντά του θα είναι τα ακόλουθα:

Ενέργειες που προτείνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να δεσμευτούν σε σχέση με την πρωτοβουλία βελτίωσης της ποιότητας των ρυθμίσεων, π.χ. με τη σύναψη διοργανικής συμφωνίας πριν από τα τέλη του 2002. Αρχικά η Επιτροπή προτείνει στα θεσμικά όργανα να προσαρμόσουν καλύτερα τη χρήση των νομοθετικών μέσων. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί συγκεκριμένα με τις ακόλουθες ενέργειες:

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να συνταχθούν με την Επιτροπή όσον αφορά το σχέδιό της για απλούστευση και μείωση της κοινοτικής νομοθεσίας. Προς το σκοπό αυτό τα θεσμικά όργανα πρέπει να καθορίσουν από κοινού ένα πρόγραμμα απλούστευσης. Η Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να διαμορφώσουν δομές επιφορτισμένες ειδικά με τη νομοθετική απλούστευση. Η σύναψη μιας σχετικής διοργανικής συμφωνίας αποτελεί ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να υποστηρίξουν το πρόγραμμα κωδικοποίησης με την έγκριση κωδικοποιημένων νομοθετικών προτάσεων με ταχεία διαδικασία.

Τέλος, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδια για την ποιότητα της νομοθεσίας που εγκρίνεται. Ορισμένες τροποποιήσεις ενδέχεται να αλλοιώσουν την ποιότητα της νομοθετικής πράξης, λόγω της συντακτικής τους πολυπλοκότητας ή επειδή είναι υπερβολικά ή ανεπαρκώς ακριβείς. Η καθιέρωση προθεσμίας αναθεώρησης από τους γλωσσομαθείς νομικούς θα καταστήσει δυνατή τη βελτίωση της ποιότητας και της συνοχής της νομοθετικής πράξης πριν από την οριστική έγκριση. Η Επιτροπή προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να προβούν σε αξιολογήσεις των επιπτώσεων των ουσιαστικών τροποποιήσεων των εν λόγω θεσμικών οργάνων σε πρώτη ανάγνωση.

Ενέργειες που αφορούν τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να μεριμνήσουν για την απλούστευση και τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

Ανάπτυξη μιας κοινής νομοθετικής παιδείας στην Ένωση

Προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένο το παρόν σχέδιο δράσης, πρέπει να εντάξει στο πλαίσιό του το στόχο της βελτίωσης της νομοθεσίας σε ολόκληρο το νομοθετικό κύκλο, από την επεξεργασία της πρότασης μέχρι την εφαρμογή από τα κράτη μέλη, μετά την έγκριση από το νομοθέτη. Η ανάπτυξη μιας κοινής νομοθετικής παιδείας πρόκειται να ωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει τις ακόλουθες ενέργειες:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 6ης Ιουνίου 2002, «Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: Βελτίωση της νομοθεσίας» [COM(2002) 275 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η εν λόγω ανακοίνωση συμπληρώνει το σχέδιο δράσης «Απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος». Σκοπεύει να αναβαθμίσει την εκτελεστική λειτουργία της Ένωσης με πολλές πρωτοβουλίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

Τέλος, η εν λόγω ανακοίνωση τονίζει εκ νέου τη σημασία της κοινοτικής μεθόδου ως θεμελιώδους στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σιωπηρή επανάσταση στους τρόπους δράσης μας», οι μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης προϋποθέτουν ότι τα θεσμικά όργανα θα εδραιώσουν και θα διασαφηνίσουν την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους.

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 11ης Φεβρουαρίου 2003, «Ενημέρωση και απλούστευση του κοινοτικού κεκτημένου» [COM(2003) 71 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί μια από τις συνέχειες του σχεδίου δράσης «Απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος». Από την ίδρυση της Κοινότητας, το κοινοτικό κεκτημένο δεν αποτέλεσε ποτέ το αντικείμενο πλήρους ελέγχου. Η Επιτροπή προτείνει πλαίσιο δράσης με σκοπό την απλούστευση του κοινοτικού κεκτημένου και καθορίζει του έξι ακόλουθους στόχους:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 28.02.2007