Γονική μέριμνα και προστασία των παιδιών (Σύμβαση της Χάγης)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Απόφαση 2003/93/ΕΚ όσον αφορά τη σύμβαση της Χάγης του 1996 σχετικά µε τις διεθνείς νομικές πτυχές σε θέματα γονικής µέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση της Χάγης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βασίζονται σε κοινούς νομικούς κανόνες όσον αφορά τις χώρες εκτός της ΕΕ που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση με σκοπό την προστασία των παιδιών που εμπλέκονται σε διεθνείς διενέξεις.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τι καλύπτεται;

Η σύμβαση επιδιώκει να παράσχει διεθνή προστασία για τα παιδιά έως 18 ετών, καθορίζοντας:

Τα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία ενός παιδιού αφορούν:

Ποια χώρα είναι αρμόδια;

Η χώρα που έχει δικαιοδοσία να παρέχει μέτρα προστασίας είναι εν γένει η χώρα όπου το παιδί συνήθως διαμένει.

Είναι η χώρα στην οποία βρίσκονται

Εξαίρεση

Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, αν μια άλλη χώρα φαίνεται να είναι καλύτερα σε θέση να αξιολογήσει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, τότε μπορεί να της επιτραπεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία.

Ποιο δίκαιο εφαρμόζεται;

Αναγνώριση & επιβολή

Συνεργασία

ΠΛΑΙΣΙΟ

Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών — πληροφορίες που αφορούν την ΕΕ

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2003/93/EΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2002, µε την οποία τα κράτη µέλη εξουσιοδοτούνται να υπογράψουν, προς το συμφέρον της Κοινότητας, τη σύμβαση της Χάγης του 1996 σχετικά µε τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρµοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών (ΕΕ L 48 της 21.2.2003, σ. 1-2)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση 2008/431/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2008, με την οποία εξουσιοδοτούνται ορισμένα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη σύμβαση της Χάγης του 1996 σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών ή να προσχωρήσουν σε αυτήν προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και με την οποία εξουσιοδοτούνται ορισμένα κράτη μέλη να προβούν σε δήλωση σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών εσωτερικών κανόνων του κοινοτικού δικαίου — Σύμβαση για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών (ΕΕ L 151 της 11.6.2008, σ. 36-48)

τελευταία ενημέρωση 26.07.2016