Κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εγκαινιάζει κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία (ΚΤΠ) στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων. Το 2008, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατέληξε στη σύσταση μιας κοινής επιχείρησης (στο εξής «κοινή επιχείρηση ΠΚΦ») για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017. Η επιχείρηση αυτή έχει σκοπό να διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τη μεταβίβαση γνώσεων και τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας για την παρασκευή καινοτόμων φαρμάκων που θα είναι πιο αποτελεσματικά και πιο ασφαλή.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2008 Του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2007 για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα.

ΣΥΝΟΨΗ

Η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ υλοποιεί την κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία (ITC) για τα καινοτόμα φάρμακα με την προοπτική της ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού φαρμακευτικού κλάδου ο οποίος θα βασίζεται στην καινοτομία. Αυτή η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει στόχο την υποστήριξη των επενδύσεων στον εν λόγω τομέα.

Η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ είναι κοινοτικός οργανισμός, έχει νομική προσωπικότητα και έδρα τις Βρυξέλλες. Η επιχείρηση ιδρύεται για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ιδρυτικά μέλη της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).

Οποιαδήποτε νομική οντότητα υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε κράτος μέλος ή σε χώρα συνδεδεμένη με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο (7o ΠΠ) μπορεί να γίνει μέλος της κοινής επιχείρησης ΠΚΦ.

Στόχοι

Στόχος της κοινής επιχείρησης είναι να βελτιωθούν η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων, έτσι ώστε ο φαρμακευτικός κλάδος να παράγει πιο αποτελεσματικά και ασφαλή καινοτόμα φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό, στόχοι της κοινής επιχείρησης είναι να συμβάλει στην εφαρμογή του 7ου ΠΠ και να υποστηρίξει την φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο χώρες. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και η συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τον πανεπιστημιακό κόσμο.

Επιπλέον, η κοινή επιχείρηση σκοπεύει να εξασφαλίσει τη συμπληρωματικότητα με άλλες δραστηριότητες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και συνιστά σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σχέδια και δραστηριότητες

Η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες με προοπτική, με βάση σχέδια που επιλέγονται κατόπιν ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, ανεξάρτητης αξιολόγησης και σύναψης συμφωνιών επιχορήγησης και συμφωνιών έργου.

Οι εταιρείες φαρμακευτικής έρευνας που είναι μέλη της EFPIA δεν επιτρέπεται να δέχονται χρηματοδότηση από την κοινή επιχείρηση ΠΚΦ για καμία δραστηριότητα.

Λειτουργία

Τα όργανα της κοινής επιχείρησης ΠΚΦ είναι:

Η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ υποστηρίζεται από δύο εξωτερικά συμβουλευτικά όργανα:

Οι χρηματοδοτικοί πόροι της κοινής επιχείρησης περιλαμβάνουν τις χρηματοοικονομικές συνεισφορές των μελών, τα έσοδα που παράγει η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ και τις λοιπές χρηματοοικονομικές συνεισφορές, πόρους και έσοδα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνται με τη μορφή μη χρηματικών συνεισφορών πόρων από τις εταιρείες φαρμακευτικής έρευνας που είναι μέλη της EFPIA, με τις συνεισφορές των μελών και με χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας, η οποία καταβάλλεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Αυτή η χρηματοδοτική δέσμευση εκ μέρους της Κοινότητας έχει ως ανώτατο όριο τα 1.000 εκατομμύρια ευρώ.

Πλαίσιο

Στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ της κοινότητας, η ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό μορφή κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών Οι εν λόγω κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες απορρέουν από τις εργασίες στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες καθιερώθηκαν με το έκτο πρόγραμμα-πλαίσιο, και υλοποιούνται από κοινές επιχειρήσεις.

Μαζί με την πρωτοβουλία ΠΚΦ, προβλέπονται άλλες πέντε κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες στους τομείς των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών (ARTEMIS), των νανοτεχνολογιών (ENIAC), της αεροναυτικής και των αερομεταφορών (Clean Sky), του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου (FUEL CELL) και της παγκόσμιας παρακολούθησης για το περιβάλλον και την ασφάλεια (GMES).

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος - ημερομηνία λήξης της ισχύος

Προθεσμία μεταφοράς στο δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2008

7.2.2008- 31.12.2017

-

ΕΕ L 30, 4.2.2008

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.09.2011