Ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική

Η πρόοδος στον τομέα του διαστήματος εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί στην Ευρώπη πολυάριθμους στόχους και πολιτικές, όπως οι μεταφορές και η κινητικότητα, η κοινωνία της πληροφορίας και η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, η γεωργία και η αλιεία, η προστασία των πολιτών κ.λπ. Στόχος είναι να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μια κοινωνία βασισμένη στις πιο προηγμένες παγκοσμίως γνώσεις.

ΠΡΑΞΗ

Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής, της 21ης Ιανουαρίου 2003, με τίτλο «Η ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική» [COM(2003) 17 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Το έργο Galileo (μη στρατιωτικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης) και η πρωτοβουλία GMES (es de en fr) (παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας) δείχνουν τη νέα προσέγγιση και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο η ΕΕ στη διαστημική πολιτική. (ΕΝ)

Στόχος της Πράσινης Βίβλου είναι να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας ως προς τη στρατηγική σημασία που έχουν για την ΕΕ το διάστημα και η διαστημική πολιτική, και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την πρόσβαση, τη χρηματοδότηση και τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

Η Πράσινη Βίβλος είναι το αποτέλεσμα στενής και τελέσφορης συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) (ΕΝ).

Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με τον πύραυλο Ariane και το διαστημικό κέντρο της Γουϊάνας, η Ευρώπη διαθέτει, από το 1980, ανεξάρτητη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διάστημα, που της εξασφαλίζει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στην εκπλήρωση των διαστημικών φιλοδοξιών της. Εντούτοις, η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στο διάστημα εξαρτάται από τις νέες τεχνικές εξελίξεις και από την ανανέωση του τρόπου δημόσιας ενίσχυσης για την εκμετάλλευσή του.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της διαστημικής βιομηχανίας είναι σήμερα της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Εξάλλου, οι άμεσα απασχολούμενοι στον τομέα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχονται σε 30.000, κατανεμημένοι σε περίπου 2.000 εταιρείες.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον:

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η εκμετάλλευση του τεχνικού δυναμικού της διαστημικής κοινότητας πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική κοινωνία της γνώσης που να εξασφαλίζει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και μάλιστα σε όσους έχουν ειδικές ανάγκες, πρόσβαση στις προηγμένες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Πέρα από την ευρύτατη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων για την ανταλλαγή πληροφοριών (τηλεφωνία, τηλεόραση και μετάδοση ψηφιακών δεδομένων), η θέση ευρωπαϊκών πυραύλων σε τροχιά προσφέρει στις επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες και στους πολίτες ευρύ φάσμα υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων διαρκή κινητικότητα, μετεωρολογικές προβλέψεις, παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών, μέσα ταχύτερης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κ.λπ.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΩΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ

Η ESA, που ιδρύθηκε το 1975, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον αρχικό στόχο που ήταν να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι και αρμοδιότητες στην εκπόνηση ολοκληρωμένου διαστημικού προγράμματος, επικουρούμενη από τους αντίστοιχους εθνικούς οργανισμούς ορισμένων κρατών μελών, επιχειρησιακούς φορείς και πρωτοβουλίες σχετικές με το διάστημα.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον:

Γενικό πλαίσιο

Με τη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου ξεκίνησε περίοδος επίσημων διαβουλεύσεων που περατώθηκε στις 30 Μαΐου 2003. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη στα ερωτήματα που τέθηκαν, κατέστη δυνατόν να εκπονηθεί στη συνέχεια ένα σχέδιο δράσης (Λευκή Βίβλος της 11ης Νοεμβρίου 2003) για να τεθεί σε εφαρμογή η διαστημική πολιτική της Ευρώπης. Η ανακοίνωση της Επιτροπής τον Μάιο του 2005 έθεσε τις βάσεις για νέο διαστημικό πρόγραμμα στην Ευρώπη εντός του νέου θεσμικού και τεχνολογικού πλαισίου της ΕΕ (ανάπτυξη Galileo και GMES).

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος - Ημερομηνία εκπνοής

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

COM(2003) 17 τελικό

-

-

-

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 23ης Μάιου 2005, «Ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική - προκαταρκτικά στοιχεία» [COM (2005) 208 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Απόφαση 2004/578/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος [Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ L 261 της 06.08.2004].

Λευκή Βίβλος της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2003, «Διάστημα: ένα νέο ευρωπαϊκό σύνορο για μια επεκτεινόμενη Ένωση - Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή Ευρωπαϊκής πολιτικής» [COM (2003) 673 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Αυτή η Λευκή Βίβλος εκπονήθηκε μετά την περίοδο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε με την Πράσινη Βίβλο τον Ιανουάριο του 2003. Προτείνεται σχέδιο δράσης για ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη της ΕΕ. Τα προγράμματα Galileo και GMES αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα των διαστημικών τεχνολογιών που υπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς της ΕΕ.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών: «Ένα πλαίσιο συνοχής για την αεροδιαστημική - Απάντηση στην έκθεση STAR 21» [COM (2003) 600 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η Ευρώπη και το διάστημα: ένα νέο κεφάλαιο» [COM (2000) 597 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η στρατηγική προβλέπει την πολιτική υποστήριξη των πρωτοβουλιών των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων ώστε να διαμορφωθεί πολιτική και κοινοτική προοπτική για το διάστημα. Στην ανακοίνωση προτείνονται τα στοιχεία και οι κατευθυντήριες γραμμές διαστημικής στρατηγικής η οποία θα αρθρώνεται γύρω από τρεις στόχους:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 18.07.2006