Μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη

1) ΣΤΟΧΟΣ

Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για επενδύσεις στις υποδομές των δικτύων και στη γνώση, τομείς με ισχυρή δυναμική ανάπτυξης.

2) ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2003 - Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη- Επενδύσεις στα δίκτυα και τη γνώση για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης - τελική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [COM(2003) 690 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

3) ΣΥΝΟΨΗ

Η παρούσα πρωτοβουλία θα συμβάλει στην προσπάθεια ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρουσιάζει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση της απαραίτητης χρηματοδότησης δημόσιας ή ιδιωτικής για επενδύσεις στα δίκτυα και στη γνώση. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2003 που καλούσε επίσης τα κράτη μέλη να διατηρήσουν υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το Δεκέμβριο του 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (DE) (EN) (FR) υιοθέτησε οριστικά την πρωτοβουλία αυτή.

Η ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων (ΔΕΔ) μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών καθώς και οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία είναι βασικές. Ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Συμβάλουν στη δημιουργία μιας διευρυμένης εσωτερικής αγοράς με την τήρηση των στόχων της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής (esdeenfr).

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καλύπτει 3 βασικά σημεία:

Έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα "ταχείας εκκίνησης"

Στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη, το πρόγραμμα "ταχείας εκκίνησης" καθιερώνει έναν κατάλογο 54 σχεδίων προτεραιότητας με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να αρχίσει εντός των τριών επόμενων ετών. Ο συνολικός όγκος των επενδύσεων πρέπει να φθάσει τα 62 δισεκατ. ευρώ μέχρι το 2010. Έχουν χρησιμοποιηθεί τέσσερα κριτήρια για τον καθορισμό των σχεδίων προτεραιότητας: η ωριμότητα, η διασυνοριακή διάσταση, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη και στην καινοτομία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος.

Τα 54 σχέδια προτεραιότητας καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

Ο πίνακας αυτός δεν περιέχει όλα τα σχέδια. Και άλλα σχέδια μπορούν να καταστούν επιλέξιμα εφόσον ικανοποιούν τα κριτήρια που αναφέρονται προηγουμένως.

Ποιοι είναι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπάρχοντες τρόποι χρηματοδότησης και οι καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα συμβάλουν πλήρως στην χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας. Οι διαθέσιμοι σήμερα πόροι και προβλεπόμενοι πόροι είναι οι ακόλουθοι:

Ο συντονισμός της διαθέσιμης χρηματοδότησης είναι ουσιαστικός για την επιτυχία της πρωτοβουλίας. Η σωστή συγκέντρωση θα συμβάλει στη σωστή παρέμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕ καθόρισαν τους πρακτικούς τρόπους για τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των ενεργειών της Τράπεζας, των Διαρθρωτικών Ταμείων και του 6ου ΠΠΕΤΑ. Στο πλαίσιο της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, αυτοί αποσκοπούν ιδίως στο να διευκολυνθεί ο κοινός προγραμματισμός των διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Αφορούν ιδίως την ενσωμάτωση των συνολικών δεσμεύσεων της ΕΤΕ στα έγγραφα προγραμματισμού των περιφερειών και την κατάλληλη προσαρμογή του ποσοστού παρέμβασης σε σχέση με το συνολικό κόστος της ενέργειας.

Η Επιτροπή και η ΕΤΕ μελετούν τις δυνατότητες αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Η προσοχή τους συγκεντρώνεται σε τέσσερις καινοτόμες τεχνικές χρηματοδότησης :

Είναι απαραίτητα μέτρα δημιουργίας κινήτρων, ρυθμιστικού και διοικητικού χαρακτήρα

Η εμπειρία δείχνει ότι οι μη χρηματοοικονομικοί παράγοντες συχνά αποδεικνύονται πιο ισχυρά εμπόδια για τη βιωσιμότητα και την προσέλκυση συγκεκριμένων σχεδίων από την ίδια την έλλειψη χρηματοδότησης.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να νομοθετήσουν στους ακόλουθους 5 τομείς:

Από την πλευρά της, η Επιτροπή επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στους ακόλουθους τομείς:

Ποια στατιστική αντιμετώπιση για τις κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα;

Πώς προσδιορίζεται η οικονομική ιδιοκτησία του βασικού περιουσιακού στοιχείου που προέρχεται από την κοινοπραξία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τις νομικές διατάξεις σχετικά με την ιδιοκτησία; αποτελεί περιουσιακό στοιχείου του κράτους ή του εταίρου; Η εφαρμογή της αρχής βάσει της οποίας η οικονομική ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου εξαρτάται από το ποιος φέρει τους κινδύνους και εισπράττει τις αμοιβές που συνδέονται με το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο θέτει πρόβλημα για τις ΚΔΙΤ. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη παρέχει μία διευκρίνιση στο ερώτημα αυτό και αναγγέλλει τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τις αρχές του 2004.

Αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί

Σε τακτικά διαστήματα, μία αξιολόγηση θα μελετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη. Θα αποτελεί από το 2005 τμήμα του ετήσιου κύκλου των εκθέσεων που συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της άνοιξης. Επιπλέον, πέντε χρόνια μετά την έναρξή της, η πρωτοβουλία θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας πιο εμπεριστατωμένης αξιολόγησης.

4) μετρα εφαρμογης

5) μεταγενεστερες εργασιες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.06.2006