Παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (μέχρι το 2021)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ορίζει νομικό πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα. Περιλαμβάνει τους βασικούς στόχους και τις γενικές αρχές για τη βιολογική γεωργία και διευκρινίζει τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή, την επισήμανση, τους ελέγχους και τις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Εναρμονίζοντας τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή, την επισήμανση και τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων, επιδιώκει να διασφαλίσει:

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 (βλέπε σύνοψη) από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων από τρίτες χώρες που εκκρεμούν.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Το πλαίσιο διέπει:

Στόχοι και αρχές

Οι στόχοι εστιάζουν στην αειφόρο γεωργία και την ποιότητα παραγωγής, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Οι γενικές αρχές αφορούν, για παράδειγμα, τις ειδικές μεθόδους παραγωγής, τη χρήση φυσικών πόρων και τους αυστηρούς περιορισμούς στις εισροές συνθετικών χημικών προϊόντων.

Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τις ειδικές αρχές που διέπουν τη γεωργία, τη μεταποίηση βιολογικών τροφίμων και τις βιολογικές ζωοτροφές.

Κανόνες παραγωγής

Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τη βιολογική παραγωγή, απαγορεύονται όλες οι μορφές γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Οι κανόνες σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων παρέχουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διασφαλίζουν την τήρηση αυτής της απαγόρευσης. Επιπλέον, απαγορεύεται η επεξεργασία με ιονίζουσα ακτινοβολία.

Όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν τόσο με τη βιολογική και μη βιολογική γεωργική παραγωγή πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ζώα και τα εδάφη για τους δύο αυτούς τύπους γεωργίας παραμένουν χωριστά.

Η βιολογική φυτική παραγωγή πρέπει να τηρεί ορισμένους κανόνες που αφορούν τα εξής:

Τα άγρια φυτά που συλλέγονται σε ορισμένες περιοχές ταξινομούνται επίσης ως βιολογικά προϊόντα, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με τη συγκομιδή και τον τόπο προέλευσής τους (π.χ. στον τόπο συλλογής τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μη εγκεκριμένα προϊόντα για τουλάχιστον 3 έτη). Τα θαλασσινά φύκια μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως βιολογικά προϊόντα, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις τόσο για τη ζώνη παραγωγής όσο και για τη ζώνη συλλογής τους.

Η βιολογική ζωική παραγωγή πρέπει να τηρεί ορισμένους κανόνες που αφορούν τα εξής:

Για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας εφαρμόζονται ανάλογοι ειδικοί κανόνες.

Η Επιτροπή επιτρέπει τη χρήση περιορισμένου αριθμού προϊόντων και ουσιών στη βιολογική γεωργία. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προορίζονται για τη φροντίδα των φυτών, τις ζωοτροφές και τον καθαρισμό των κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τη ζωική και φυτική παραγωγή. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να καθορίζει ορισμένα όρια και προϋποθέσεις για την εφαρμογή των εν λόγω προϊόντων.

Οι εκμεταλλεύσεις που ξεκινούν μια νέα δραστηριότητα βιολογικής παραγωγής οφείλουν να διέρχονται περίοδο μετατροπής — μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο πρέπει να τηρούνται οι βιολογικές πρακτικές. Ο κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες που διέπουν αυτήν την περίοδο μετατροπής.

Οι μεταποιημένες βιολογικές ζωοτροφές πρέπει να περιέχουν βιολογικές πρώτες ύλες και δεν επιτρέπεται να έχουν υποστεί μεταποίηση με χημικούς διαλύτες. Τα μεταποιημένα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατά κύριο λόγο συστατικά γεωργικής προέλευσης. Επιτρέπονται και άλλα συστατικά εφόσον έχει ζητηθεί η έγκριση της Επιτροπής. Οι βιολογικές ζύμες πρέπει να παράγονται από βιολογικά υποστρώματα και άλλα συστατικά για τα οποία έχει δοθεί άδεια.

Η Επιτροπή μπορεί να προβλέπει παρεκκλίσεις από τις διατάξεις σχετικά με τους στόχους, τους κανόνες παραγωγής και την επισήμανση. Οι παρεκκλίσεις αυτές πρέπει να είναι περιορισμένες χρονικά και να αφορούν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις.

Επισήμανση

Στην επισήμανση, τη διαφήμιση ή τα εμπορικά έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιούνται όροι όπως «οικο» και «βιο» για την περιγραφή ενός βιολογικού προϊόντος, των συστατικών του ή των πρώτων υλών.

Η επισήμανση βιολογικού προϊόντος πρέπει να είναι ευχερώς ορατή στη συσκευασία και να περιέχει αναφορά στον οργανισμό ελέγχου που πιστοποιεί το υπόψη προϊόν.

Από την 1η Ιουλίου 2010, η χρήση του λογότυπου της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα διατροφής είναι υποχρεωτική, σε συνδυασμό με μια ένδειξη της προέλευσης των πρώτων υλών που συνιστούν το προϊόν. Η ένδειξη αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται στο ίδιο οπτικό πεδίο με το λογότυπο της ΕΕ

Έλεγχοι

Η τήρηση των διατάξεων που περιέχονται στον κανονισμό εξασφαλίζεται με σύστημα ελέγχων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και βάσει μέτρων πρόληψης και ελέγχου που καταρτίζονται από την Επιτροπή. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

Το είδος και η συχνότητα των ελέγχων προσδιορίζονται με εκτίμηση επικινδυνότητας των παραβάσεων. Οι έλεγχοι αυτοί διοργανώνονται από αρχές που ορίζονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπό ορισμένους όρους, οι αρχές αυτές μπορούν να αναθέτουν καθήκοντα ελέγχου σε διαπιστευμένους οργανισμούς, αλλά παραμένουν υπεύθυνες για την επιτήρηση των διενεργούμενων ελέγχων και τη χορήγηση των εξουσιοδοτήσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιούν κατά τακτά διαστήματα στην Επιτροπή τον κατάλογο των αρχών και των φορέων ελέγχου.

Οι αρχές πρέπει επίσης να ελέγχουν τις δραστηριότητες κάθε επιχείρησης που ασχολείται με την εμπορία βιολογικού προϊόντος πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.

Σε συνέχεια του ελέγχου αυτού, η επιχείρηση λαμβάνει πιστοποίηση ότι τηρεί τον εν λόγω κανονισμό. Εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες, η αρχή οφείλει να διασφαλίζει ότι η επισήμανση των υπόψη προϊόντων δεν περιέχει καμία αναφορά στον τρόπο βιολογικής παραγωγής.

Εμπόριο με τρίτες χώρες

Τα προϊόντα που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ μπορούν επίσης να πωλούνται στην αγορά της ΕΕ ως βιολογικά προϊόντα, στον βαθμό που τηρούν τον εν λόγω κανονισμό και εφόσον έχουν αποτελέσει το αντικείμενο ελέγχου. Ο έλεγχος είναι δυνατόν να διεξάγεται είτε από οργανισμό αναγνωρισμένο από την ΕΕ είτε από διαπιστευμένο οργανισμό ελέγχου.

Εμπορία και στατιστική επιτήρηση

Η εμπορία ενός βιολογικού προϊόντος δεν είναι δυνατόν να παρακωλύεται κατά κανέναν τρόπο από αρχή κάποιου κράτους μέλους πέρα από την αρχή του κράτους μέλους που έχει ελέγξει το προϊόν.

Η Επιτροπή εκτελεί δραστηριότητες στατιστικής επιτήρησης με βάση τα δεδομένα που δίνονται από τα κράτη μέλη. Η κανονιστική επιτροπή βιολογικής γεωργίας επικουρεί την Επιτροπή στη χάραξη πολιτικών για τη βιολογική γεωργία.

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕE) 2018/848 καταργεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 από την 1η Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων από τρίτες χώρες που ακόμα εκκρεμούν.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1-23).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1-92).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, της 5ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων (ΕΕ L 250 της 18.9.2008, σ. 1-84).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 07.11.2022