Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων: γενική εικόνα των δικαιωμάτων

Η παρούσα ανακοίνωση αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα δικαιώματά τους όταν επιθυμούν να εργαστούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η μεταχείρισή τους πρέπει να είναι η ίδια με αυτή των ημεδαπών εργαζομένων όσον αφορά την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας, τη φορολογία και τις κοινωνικές παροχές.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 13ης Ιουλίου 2010, με τίτλο: Επιβεβαίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων: δικαιώματα και σημαντικές εξελίξεις [COM(2010) 373 τελικό - δεν δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Από τότε που καθιερώθηκε η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) άρθηκε μεγάλος αριθμός εμποδίων κινητικότητας. Η Επιτροπή παρουσιάζει τις μείζονες νομοθετικές εξελίξεις που ενίσχυσαν τα δικαιώματα των διακινούμενων Ευρωπαίων εργαζομένων. Επιπλέον, η προαγωγή της κινητικότητας είναι μεταξύ των στόχων της νέας στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων

Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες των οποίων η διαμονή δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου, τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία. Ωστόσο, οι διακινούμενοι εργαζόμενοι απολαμβάνουν καλύτερων προϋποθέσεων σε σχέση με τους μη ενεργούς πολίτες.

Ουσιαστικά, η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων δίνει το δικαίωμα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να εργαστεί σε άλλη χώρα της ΕΕ (άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ - ΣΛΕΕ). Ορισμένες χώρες δύνανται να επιβάλουν υποχρεωτικές διατυπώσεις εγγραφής των εργαζομένων μετά την παρέλευση τριών μηνών, αλλά όχι άλλους όρους παραμονής.

Οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι (άρθρο 49 της ΣΛΕΕ) και οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, υπάγονται σε άλλες διατάξεις.

Ως διακινούμενοι εργαζόμενοι νοούνται όσοι έχουν:

Κι άλλες κατηγορίες πολιτών μπορούν να ωφεληθούν από την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, όταν η παραμονή τους υπερβαίνει τους τρεις μήνες:

Πρόσβαση στην απασχόληση

Οι διακινούμενοι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να ασκούν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους στις ίδιες συνθήκες με τους ημεδαπούς εργαζομένους. Δεν επιτρέπονται επομένως εις βάρος τους διακρίσεις όσον αφορά:

Τα πρόσωπα που αναζητούν εργασία έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και στις παροχές οικονομικής αρωγής που διευκολύνουν την πρόσβαση στην απασχόληση εντός της αγοράς εργασίας του κράτους μέλους υποδοχής.

Ίση μεταχείριση των εργαζομένων

Απαγορεύεται κάθε διάκριση ως προς την απασχόληση, την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας.

Οι διακινούμενοι εργαζόμενοι εξομοιώνονται προς τους ημεδαπούς εργαζομένους:

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της ανακοίνωσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την οδηγία 2014/54/ΕΕ τον Απρίλιο του 2014 για μέτρα που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.

Βασικά, η οδηγία αποσκοπεί:

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Οδηγία 2014/54/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 περί μέτρων που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.06.2014