Aνάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πράγματι, ο συνδυασμός των δυνατοτήτων και των κεφαλαίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Η Επιτροπή προσδιορίζει τα εμπόδια στη δημιουργία των συμπράξεων αυτών και τα μέσα προώθησής τους.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 19ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την κινητοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή: ανάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [COM(2009) 615 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Συμβάλλουν ιδιαίτερα: στη

ΣΔΙΤ εντός της ΕΕ

Οι εν λόγω συμπράξεις πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με:

Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση των ΣΔΙΤ. Οι εθνικοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από:

Η ΕΕ προτείνει, επίσης, τη χρήση μηχανισμών που σχετίζονται με την καινοτομία, όπως:

ΣΔΙΤ εκτός της ΕΕ

Οι ΣΔΙΤ μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης και των δράσεων εξωτερικής συνεργασίας. Η ΕΕ συνεισφέρει, επίσης, στο Παγκόσμιο Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μια διεθνή ΣΔΙΤ που απευθύνεται σε επενδυτές αναπτυσσόμενων χωρών.

Τέλος, η ΕΕ προωθεί τη βελτίωση της διαφάνειας και της λειτουργίας των ΣΔΙΤ στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών σχέσεών της.

Εμπόδια στην ανάπτυξη των ΣΔΙΤ

Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση λόγω:

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θέσπισε το Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η δημιουργία ΣΔΙΤ συχνά προϋποθέτει:

Οι ΣΔΙΤ στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η Επιτροπή πρέπει, λοιπόν, να καταρτίσει ένα ειδικό πλαίσιο για να:

Τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ

Η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και τα έργα που απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Γι’ αυτό το λόγο το 2010, στα πλαίσια του σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Επιτροπή προβλέπει την υλοποίηση πέντε ειδικών ενεργειών για να προωθήσει τη δημιουργία ΣΔΙΤ:

Η Επιτροπή οφείλει, επίσης, να αξιολογήσει μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων πριν το τέλος του 2011. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.04.2010