Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης (2008-2010)

Οι κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε η Επιτροπή οφείλουν να κατευθύνουν το συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς το στόχο της απασχόλησης και της αειφόρου μεγέθυνσης.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2008/618/ΕΚ του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2008 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.

ΣΥΝΟΨΗ

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση συνιστούν τον έναν από τους τρεις πυλώνες των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την περίοδο 2008-2010. Συμπληρώνουν τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών 2008-2010 (ΓΠΟΠ), οι οποίοι πλαισιώνουν τις μακροοικονομικές πολιτικές και τις εθνικές μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετούν πολιτικές που επιτρέπουν την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 17). Ακολουθώντας αυτές τις προτεραιότητες έως το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να έχει επιτύχει συνολικό ποσοστό απασχόλησης 70 %, ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες τουλάχιστον 60% και ποσοστό απασχόλησης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους (από 55 μέχρι 64 ετών) 50%.

Η Επιτροπή προτείνει τρεις τομείς δράσης κατά προτεραιότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση:

Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι πολιτικές απασχόλησης θα πρέπει να προσαρμόζονται καλύτερα στα διάφορα στάδια του κύκλου της ζωής (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 18). Οι δράσεις θα πρέπει να ευνοούν την παράταση της επαγγελματικής δραστηριότητας και του ενεργού επαγγελματικού βίου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδότησης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης). Κατάλληλες πολιτικές θα πρέπει επίσης να επιτρέψουν να μειωθεί η ανεργία των νέων, σύμφωνα με τους στόχους του συμφώνου για τη νεολαία Και να αυξηθεί η δραστηριότητα των γυναικών, εξασφαλίζοντας ισότητα μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων. Οι πολιτικές θα πρέπει να επιτρέψουν τον καλύτερο συντονισμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής χάρη στην ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και δυνατοτήτων φροντίδας άλλων εξαρτώμενων ατόμων.

Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θα πρέπει να ευνοεί την ένταξη και να ενισχύει την ελκυστικότητα των θέσεων απασχόλησης, ιδιαιτέρως για όσους αναζητούν εργασία. Θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα κοινωνικής ένταξης (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 19). Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ενεργούς ένταξης, κατά τρόπο έγκαιρο και εξατομικευμένο. Καθώς και κίνητρα και αντικίνητρα που συνδέονται με φορολογικές εισφορές και κοινωνικές παροχές. Θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες θέσεις απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών για τα άτομα και τις επιχειρήσεις.

Η αντιστοίχιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 20), μπορεί να βελτιωθεί χάρη στον εκσυγχρονισμό των εθνικών δομών της αγοράς εργασίας, κυρίως καθιστώντας πιο διαφανή τη διάδοση των δυνατοτήτων απασχόλησης και κατάρτισης, μέσω καλύτερης πρόβλεψης των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνεται η ενδο-ευρωπαϊκή κινητικότητα, και να γίνεται καλύτερη χρήση της προσφοράς εργατικού δυναμικού μεταναστών.

Για να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, η αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και πιο ομοιογενής, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφάλεια των θέσεων απασχόλησης (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 21). Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τους στόχους αυτούς στις εθνικές τους νομοθεσίες, και να προωθήσουν τις καινοτόμες μορφές οργάνωσης της εργασίας. Θα πρέπει να προβλέπουν οικονομικές αλλαγές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος τους και να διευκολυνθούν οι επαγγελματικές αλλαγές των εργαζομένων.

Η εξέλιξη του κόστους εργασίας και η θέσπιση μηχανισμών καθορισμού των μισθών θα πρέπει να ευνοούν την απασχόληση (κατευθυντήρια γραμμή αριθμ. 22). Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να καθορίσουν πλαίσια για μισθολογικές διαπραγματεύσεις που θα επιτρέπουν να λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι της παραγωγικότητας και της αγοράς εργασίας. Ενώ θα πρέπει να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους πιο χαμηλούς μισθούς.

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 23) πρέπει να αυξηθούν. Κι αυτό μέσα από πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους, οι οποίες να υλοποιούνται σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Καθώς και με τη μείωση του αριθμού όσων εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Θα πρέπει να υιοθετηθούν στρατηγικές όσον αφορά τη δια βίου μάθηση, οι οποίες μπορούν ιδίως να στηριχθούν με μέτρα οικονομικών κινήτρων.

Τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα πρέπει να προσαρμοστούν καλύτερα στις νέες απαιτήσεις ως προς τις δεξιότητες (κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 24). Θα πρέπει να διασφαλιστεί η δεκτικότητα και η ποιότητα των συστημάτων αυτών καθώς και η διαφοροποίηση των προσφορών κατάρτισης και των δυνατοτήτων κινητικότητας. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση θα πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, κυρίως μέσω της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, του επαγγελματικού προσανατολισμού και του επιμερισμού του κόστους. Η άτυπη και ανεπίσημη μάθηση θα πρέπει να αναγνωριστούν περισσότερο και να επικυρωθούν.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία μεταφοράς στα κράτη μέλη

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2008/618/ΕΚ

-

-

Επίσημη Εφημερίδα L 198, 26.7.2008

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Σύσταση 2009/531/E του Συμβουλίουτης 25ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την επικαιροποίηση το 2009 των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Κοινότητας και με την εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών [EE L 183, 15.7.2009].

Οι παρούσες συστάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση (κύκλος 2008-2010). Αφορούν τον προσανατολισμό των οικονομικών πολιτικών αλλά παράλληλα και των πολιτικών απασχόλησης.

Οι παρούσες συστάσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας και λαμβάνουν υπόψη τις επιβραδύνσεις που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Συνεπώς, τα κράτη μέλη πρέπει να τροποποιήσουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση των δράσεων τους στις ετήσιες εκθέσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Απόφαση 2009/536/ΕΚ του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης, ως εγκρίθηκαν από την απόφαση 2008/618/ΕΚ της 15ης Ιουλίου 2008, διατηρούνται για το 2009.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2009