Εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Μια νέα ώθηση για ευρωπαϊκή συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την υποστήριξη της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» [COM(2010) 296 τελικό της 9ης Ιουνίου 2010]

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) ώστε να ενισχύσει την ελκυστικότητα και τον ρόλο της στη συνολική ατζέντα της ΕΕ για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

Η ανακοίνωση προτείνει την επανεκκίνηση της συνεργασίας στον τομέα της ΕΕΚ σε όλη την ΕΕ, καθώς αυτή συμβάλλει στους στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τις βασικές, στον τομέα της ΕΕΚ, προτεραιότητες του στρατηγικού πλαισίου για τη συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Διά βίου μάθηση*

Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης την επείγουσα ανάγκη για διακρατική κινητικότητα στον τομέα της ΕΕΚ.

Βελτίωση της ΕΕΚ

Η ΕΕΚ καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και προωθεί την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Οι εκπαιδευόμενοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση μπορούν να επωφελούνται περισσότερο από μάθηση, εκτός τάξεων, με βάση την εργασία, η οποία είναι κατάλληλη προς την αγορά εργασίας.

Επίσης, η ανακοίνωση καλεί για την προαγωγή της δημιουργικότητας και του επιχειρηματικού πνεύματος.

Επακόλουθες εξελίξεις

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) δημοσίευσε μια έκθεση παρακολούθησης το 2015 για την πρόοδο στην ΕΕΚ την περίοδο 2010-2014.

Υποστηρίζει ότι τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις της ΕΕΚ, ιδίως σε σχέση με τις βασικές δεξιότητες, τη μάθηση με βάση την εργασία, με ισχυρότερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους φορείς παροχής ΕΕΚ και τα ενδιαφερόμενα μέρη του τομέα της απασχόλησης.

Ωστόσο, είναι αναγκαία μεγαλύτερη πρόοδος σε τομείς όπως

Το 2015 οι υπουργοί της ΕΕ συνέταξαν τα συμπεράσματα της Ρίγας. Τα εν λόγω συμπεράσματα προτείνουν νέες μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες για την ΕΕΚ. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

Επίσης, η σημασία της ΕΕΚ επισημάνθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Ανασχεδιασμός της Εκπαίδευσης» και τη σύσταση «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» του Συμβουλίου, του 2013.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ανακοίνωση είναι ουσιαστικής σημασίας για τη Διαδικασία της Κοπεγχάγης του 2002, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων, της ποιότητας και της ελκυστικότητας της ΕΕΚ στην ΕΕ. Αργότερα, το 2010, την ανακοίνωση ακολούθησε το ανακοινωθέν της Μπριζ, το οποίο περιελάμβανε σειρά βραχυπρόθεσμων προτάσεων για την ΕΕΚ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Διά βίου μάθηση: μάθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου για τη βελτίωση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, γνώσεων και επαγγελματικών προσόντων.

* Μη τυπική μάθηση: η μάθηση σε «μη τυπικές» περιστάσεις (όπως σε αθλητικούς συλλόγους ή συλλόγους νέων) σε αντιπαράθεση με την «επίσημη τυπική μάθηση» (σχολείο, πανεπιστήμιο, κ.λπ.).

τελευταία ενημέρωση 14.10.2015