Μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Στην ανακοίνωση αυτή η Επιτροπή παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι η βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και των καταναλωτών. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμπληρώνουν εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της 2ας Ιουνίου 2010, με τίτλο «Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για διατηρήσιμη ανάπτυξη» [COM(2010) 301 – Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Στόχος των μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι η διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και πιο υπεύθυνου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να ευνοήσει την πρόοδο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι προτάσεις που υποβάλλονται με την παρούσα ανακοίνωση συμπληρώνουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κατόπιν των συνόδων κορυφής του G20. Οι εν λόγω προτάσεις έχουν τέσσερις βασικούς στόχους:

Ενίσχυση της διαφάνειας

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η έλλειψη διαφάνειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Συνεπώς, προτίθεται να βελτιώσει τη διαφάνεια όσον αφορά τις συναλλαγές, τα προϊόντα και τους συντελεστές των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Με αυτό τον τρόπο οι αρχές εποπτείας, οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους πιο αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές.

Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να βελτιώσει την αξιοπιστία και την ποιότητα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας πραγματοποιούνται από τους ειδικούς οργανισμούς αξιολόγησης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εκτίμηση του κινδύνου της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας. Επιπλέον, μετά την κρίση του 2008 είχε εγκριθεί ένας πρώτος κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Θέσπιση εποπτείας και αποτελεσματικών ελέγχων επιβολής

Η Επιτροπή προβλέπει τη σύσταση αρκετών οργανισμών χρηματοοικονομικής εποπτείας:

Επιπλέον, η Επιτροπή προτίθεται να πατάξει την υπέρμετρη και ανεύθυνη κερδοσκοπία με τη βοήθεια ενός συστήματος αποτελεσματικών κυρώσεων. Σκοπεύει ειδικότερα να εναρμονίσει τις πρακτικές των εθνικών χρηματοπιστωτικών αρχών, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Αύξηση της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η Επιτροπή προτίθεται να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Τα ίδια κεφάλαια αποτελούν το κεφάλαιο των τραπεζών και την εγγύηση της φερεγγυότητάς τους σε περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες. Είναι απαραίτητο να παρακινηθούν οι τράπεζες να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους κατά τις ευνοϊκές περιόδους, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις περιόδους κρίσης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των κρίσεων. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια σειρά προτάσεων σχετικά με τη θέσπιση εργαλείων για την πρόληψη της πτώχευσης και την εξυγίανση των τραπεζών.

Ενίσχυση της υπευθυνότητας των οικονομικών φορέων και βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών

Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για τοv σκοπό αυτό, τον Ιούλιο του 2010 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των ρυθμίσεων σχετικά με τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των καταθετών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αναμένεται επίσης να καταρτίσει προτάσεις για τη βελτίωση της αποζημίωσης των επενδυτών και της αποζημίωσης των ασφαλισμένων σε περίπτωση πτώχευσης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.09.2010