Διάλογος μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψήφιων χωρών

Η εν λόγω ανακοίνωση καθορίζει ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των υποψήφιων χωρών. Αφορά μια καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης των κρατών μελών σχετικά με τις επιπτώσεις των προσχωρήσεων και της κοινής γνώμης των υποψήφιων χωρών σχετικά με την ιστορία, τη λειτουργία και τις αξίες της Ένωσης. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ένταξης και ενδεχομένως θα απαιτηθούν αναπροσανατολισμοί.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 29ης Ιουνίου 2005, σχετικά με το διάλογο μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψήφιων χωρών [COM(2005) 290 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

ΣΥΝΟΨΗ

Η Επιτροπή προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη πληροφόρησης και προετοιμασίας των πολιτών που σημειώθηκε κατά την τελευταία διεύρυνση. Σχεδιάζει, μέσω ενός διαλόγου με τις κοινωνίες των πολιτών της Τουρκίας και της Κροατίας, να ενισχύσει τις επαφές και τις ανταλλαγές εμπειριών, καθώς επίσης να εμβαθύνει την αμοιβαία γνώση και κατανόηση.

Η Επιτροπή επιλέγει την ευρύτερη δυνατή έννοια ορισμού της κοινωνίας των πολιτών *. Οι δήμοι και οι λοιποί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης θα κληθούν επίσης να συμμετέχουν στο διάλογο.

Η προσέγγιση του διαλόγου διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, την Κροατία ή την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει περισσότερο τις σχέσεις με αυτή την τελευταία. Προτείνει την ενίσχυση των τρεχουσών δράσεων και τη συμπλήρωσή τους με νέες δράσεις.

Η ενίσχυση των τρεχουσών δράσεων

Κροατία

Η Ένωση συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών της Κροατίας στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης (η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Κροατία είχε έναρξη ισχύος την 1η Φεβρουαρίου 2005). Ο διάλογος ενισχύθηκε με τη συμμετοχή της Κροατίας σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα όπως στο έκτο πρόγραμμα πλαίσιο ΕΤΑ ή στο πρόγραμμα Tempus.

Τουρκία

Αναπτύχθηκαν ήδη διμερείς δράσεις με την Τουρκία, που εμπίπτουν στον ορισμό του διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών, από εθνικές ή κοινοτικές αρχές.

Η ΕΕ ήδη χρηματοδοτεί πολλές ενέργειες που προορίζονται για:

Οι νέες ενέργειες

Ο διάλογος μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών πρόκειται να εξελιχθεί μακροχρόνια, σε συνάρτηση με τις ανάγκες που εκφράζονται από αυτές. Η Επιτροπή αναμένει από τους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο για τη συνέχιση του διαλόγου.

Κροατία

Ο διάλογος με την κροατική κοινωνία των πολιτών θα εξελιχθεί σε συνάρτηση με την εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ, την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την ανάπτυξη της περιφερειακής διαδικασίας συμφιλίωσης. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε ο διάλογος αυτός να επικεντρωθεί στις πρακτικές συνέπειες της διαδικασίας προσχώρησης και προτείνει να ενθαρρυνθούν οι επαφές μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των ΜΚΟ, των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ένωση και την Κροατία.

Τουρκία

Η Επιτροπή προβλέπει μια σειρά ενεργειών που προορίζονται για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στους ακόλουθους τομείς:

Η Επιτροπή διευκρινίζει επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών θα αφορά και ζητήματα που συνδέονται με τις θρησκείες και θα περιλαμβάνει τις εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις ή ενώσεις.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής

Η Επιτροπή θα διαβουλεύεται τακτικά προσωπικότητες της Τουρκίας και της Ευρώπης που επιλέγονται για τις σε βάθος γνώσεις τους των σχέσεων Ένωσης-Τουρκίας.

Η χρηματοδότηση των εν λόγω ενεργειών καταρχήν θα διασφαλιστεί από προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για τις εν λόγω χώρες, ενδεχομένως με τις ενισχύσεις από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό και την Επιτροπή. Για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών προγραμμάτων οι υποψήφιες χώρες παρέχουν συνεισφορά στον προϋπολογισμό που εν μέρει καλύπτεται από τα προενταξιακά κονδύλια.

Για την εφαρμογή των σχεδίων η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και πόρους, εκτός εάν δεν επαρκούν. Προσθέτει ότι θα ήταν επιθυμητό τα κράτη μέλη να διευκολύνουν τις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης για τους Τούρκους που θα συμμετέχουν στο διάλογο.

Παρακολούθηση και εκθέσεις

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει τακτική παρακολούθηση των ενεργειών και των αποτελεσμάτων τους. Θα διατίθενται πληροφορίες στη δικτυακή πύλη «Europa». Θα διοργανωθεί ειδική παρακολούθηση των αμοιβαίων εντυπώσεων μεταξύ της Ένωσης και της Τουρκίας ώστε να προσανατολιστεί η σχετική στρατηγική.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.01.2007