Λετονία - Εσωτερική αγορά

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Οι προτεραιότητες αυτές υλοποιήθηκαν εν μέρει.

Η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για το κοινοτικό κεκτημένο σημείωσε πρόοδο σε όλους τους σχετικούς τομείς. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες στους τομείς των δημοσίων προμηθειών, της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, της έμμεσης φορολογίας και των συστημάτων πληρωμών και ασφαλίσεων. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις σημειώθηκε επίσης πρόοδος. Πράγματι, το συμβούλιο για τον ανταγωνισμό και η επιτροπή ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων εφεξής λειτουργούν πλήρως. Επιπλέον, η έκδοση για το 1998 της ετήσιας έκθεσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Τροποποιήθηκε ο νόμος περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Το Μάιο του 2000, άρχισε να ισχύει ένας νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα αυτό δεν σημείωσε αξιόλογη πρόοδο. Τον Ιανουάριο του 2001, άρχισε να εφαρμόζεται ένας νόμος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Τον Απρίλιο του 2000, εκδόθηκε ο νέος εμπορικός κώδικας ο οποίος μεταφέρει διάφορες σχετικές με το δίκαιο των επιχειρήσεων οδηγίες. Συμπληρώθηκε το γενικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Θεσπίστηκαν πολλά μέτρα απελευθέρωσης στους τομείς των κινήσεων κεφαλαίων. Σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος. Στον φορολογικό τομέα, σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος σε σχέση με τον ΦΠΑ, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό. Πραγματοποιήθηκαν αρκετά βήματα προόδου στον τελωνειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου για τους δασμούς και της ενίσχυσης της διοίκησης των τελωνείων.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η ευθυγράμμιση προχώρησε αρκετά στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Η εφαρμογή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παρουσιάζει προβλήματα. Η ευθυγράμμιση συνεχίστηκε όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα τελωνεία. Το λετονικό σύστημα είσπραξης των φόρων βελτιώθηκε.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες:

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Στον οπτικοακουστικό τομέα σημειώθηκε πρόοδος με την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων που επήλθαν στο νόμο για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επέλθουν και άλλες τροποποιήσεις. Όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, η θέσπιση νέων κανόνων καθώς και η ενίσχυση των δομών για την εφαρμογή τους συνεχίζονται. Στον τομέα του ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, η ισχύουσα νομοθεσία είναι εφεξής σύμφωνη με το κεκτημένο. Επίσης, οι αρμόδιες αρχές στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων και των συγκεντρώσεων λειτουργούν πλήρως. Αντίθετα, στους άλλους τομείς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Συνεχίστηκε η διαδικασία ευθυγράμμισης στον οπτικοακουστικό τομέα. Ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών συμπληρώθηκε με το νόμο σχετικά με τις διαφημίσεις. Θεσπίστηκαν και άλλες διατάξεις σχετικά με την πώληση εξ αποστάσεως, την ευθύνη σε περίπτωση ελαττωματικών εμπορευμάτων ή υπηρεσιών και την ασφάλεια των προϊόντων.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η ευθυγράμμιση στον τομέα της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας έχει πρακτικά περατωθεί. Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την ευθυγράμμιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, αν και φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες. Όσον αφορά τους κανόνες ανταγωνισμού, πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματική εφαρμογή τους. Ο νέος οργανισμός ρύθμισης του τομέα των τηλεπικοινωνιών άρχισε τις δραστηριότητές του. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στον οπτικοακουστικό τομέα όσον αφορά τον ΦΠΑ. Το σύστημα προστασίας των καταναλωτών είναι πρακτικά σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά παραμένουν ορισμένα προβλήματα εφαρμογής. Παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε η τελωνειακή διοίκηση, είναι αναγκαίο να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/263/ΕΚ της 30ης.03.1998Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Απόφαση 1999/854/ΕΚ της 6ης.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνωμοδότηση της Επιτροπής COM(97)2004 τελικόΔεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 703 τελικόΔεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 506 τελικόΔεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 706 τελικόΔεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1749Δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004