Ουγγαρία - οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Οι προτεραιότητες αυτές τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές.

Το 1999, η Ουγγαρία εφάρμοσε μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική που περιλαμβάνει τομεακές πολιτικές με σκοπό τη βελτίωση των απαιτούμενων όρων για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά πρέπει ακόμη να επανεξετασθεί πλήρως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ολοκληρώθηκε, αλλά επιβάλλεται επειγόντως πλήρης μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Η μακροοικονομική κατάσταση βελτιώθηκε χάρη στη μείωση του δημόσιου χρέους, της ανεργίας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έχει ακόμη καταρτιστεί συστηματικό πρόγραμμα για την έναρξη της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χαλυβουργικού τομέα υπάρχει ήδη, αλλά πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά την αγορά κινητών αξιών. Η χρηματοδοτική διάρθρωση πρέπει να αναθεωρηθεί περαιτέρω.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η μακροοικονομική κατάσταση παραμένει καλή. Η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στο υψηλότερό της επίπεδο από την έναρξη της μετάβασης. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά οι αλλοδαπές επενδύσεις παραμένουν το κίνητρο της ανάπτυξης. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι σχετικά υψηλό. Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε. Η φορολογική ενοποίηση συνεχίστηκε. Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ξεκίνησε καλά, αλλά αυτή τη στιγμή πάσχει από καθυστερήσεις. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ανάπτυξη. Η μεταρρύθμιση της χαλυβουργίας επιταχύνεται. Η κυβέρνηση απέσυρε το αίτημά της για παράταση της περιόδου χάριτος που χορηγήθηκε για τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ της χαλυβουργίας.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Η μεταρρύθμιση του υγειονομικού συστήματος καθυστέρησε. Η αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων συνεχίστηκε, ή δε έγγειος αγροτική αγορά αναπτύχθηκε όπως προβλεπόταν στο σχέδιο δράσης. Η δημόσια λογιστική σε τοπικό επίπεδο ενισχύθηκε.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες:

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Η Ουγγαρία συνέχισε να ασκεί αυστηρή φορολογική πολιτική μετά την επίτευξη του στόχου που είχε προβλέψει για το 1998, σχετικά με το έλλειμμα των δημόσιων διοικήσεων. Επίσης, συνέχισε την αύξηση της δημοσιονομικής διαφάνειας με την κατάργηση πολλών εκ των υφιστάμενων δημόσιων ταμείων και με την πρόβλεψη ενός αποθεματικού για έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ) ή επιδείνωσης των λογαριασμών εξωτερικών συναλλαγών μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη. Η νέα οικονομική πολιτική δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο για τη βελτίωση των όρων οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Το σχέδιο Szechenyi εθνικής ανάπτυξης έχει ως στόχο την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Σκοπός του είναι η ανάπτυξη της παράδοσης και των επιχειρηματικών ικανοτήτων, των εμπορικών σχέσεων των ΜΜΕ, η βελτίωση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση και η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Οι λογιστικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστοποιούν ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στο στάδιο της ενοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναπτύσσονται δυναμικά. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα ειδικό πρόβλημα για τις ΜΜΕ.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Η Ουγγαρία συνέχισε να προωθεί την ανάπτυξη των ΜΜΕ αλλά η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση θα πρέπει ακόμα να βελτιωθεί, παρότι ισχύει καθεστώς κρατικών ενισχύσεων. Γενικά, οι προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί για τον οικονομικό τομέα μέσω της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση έχουν εν μέρει τηρηθεί.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 99/850/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335 της 28.12.1999

Γνωμοδότηση της Επιτροπής COM(97) 2001 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 700 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 505 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 705 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό-SEC(2001) 1748Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό-SEC(2001) 1404Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004