Μάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 69 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 508 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 708 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1751 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1407 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση παρακολούθησης της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1206 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης μεταξύ ΕΕ και Μάλτας συνεχίστηκε στους κόλπους του προγράμματος-πλαισίου της Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Μάλτα σημείωσε σημαντικές προόδους, αν και η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το μονοπώλιο μέχρι το 2010 αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 υπογράμμιζε τις προόδους που σημείωσε η Μάλτα στο πεδίο της έρευνας και της επιστήμης, ιδίως, με τη δρομολόγηση μιας εθνικής άσκησης λογιστικού ελέγχου που αποβλέπει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και στην εφαρμογή της πολιτικής της. Η έκθεση διαπίστωνε επίσης τις σημαντικές προόδους που σημειώθηκαν σε θέματα τηλεπικοινωνιών, οι κυριότερες από τις οποίες αφορούσαν το νομοθετικό πλαίσιο.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αποδεικνύει ότι η νομοθεσία της Μάλτας πληροί μόνο εν μέρει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Αντίθετα, η Μάλτα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στο πεδίο της επιστήμης και της έρευνας.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Οι δράσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) σε κοινοτικό επίπεδο, όπως αυτές προβλέπονται στη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στο πρόγραμμα πλαίσιο, αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ποιότητας ζωής, στην προώθηση μιας διαρκούς ανάπτυξης και στην χάραξη και άλλων κοινοτικών πολιτικών.

Η πολιτική τηλεπικοινωνιών της Κοινότητας έχει ως στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που παρεμβάλλονται στην εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς εξοπλισμών, υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, στο άνοιγμα των ξένων αγορών στις κοινοτικές επιχειρήσεις και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Ένωσης. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με την εναρμόνιση των προτύπων και των όρων παροχής υπηρεσιών, την απελευθέρωση της αγοράς τερματικών, υπηρεσιών και δικτύων και τη θέσπιση των απαιτουμένων νομοθετικών μέτρων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη

Στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η συνεργασία μεταξύ Μάλτας και Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκε βασικά στους κόλπους του προγράμματος-πλαισίου. Κατά τη διάρκεια του τετάρτου προγράμματος-πλαισίου, η Μάλτα αποφάσισε να μη συνεργαστεί επίσημα με το πρόγραμμα αυτό, αλλά ωστόσο δέσμευσε δύο εκατομμύρια ευρώ στο χρηματοδοτικό της πρωτόκολλο, για να υλοποιήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα-πλαίσιο αλλά για κάθε σχέδιο χωριστά. Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο Μάλτας για την επιστήμη και την τεχνολογία συγκρότησε δίκτυο τοπικών αντιπροσώπων επιφορτισμένων με την παρακολούθηση του εν λόγω έργου.

Από την εποχή εκπόνησης της τελευταίας έκθεσης, η Μάλτα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο. Από το 2001, η χώρα θα συνδεθεί πλήρως με το πέμπτο πρόγραμμα πλαίσιο. Η πραγματική υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου εξαρτάται από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος-πλαισίου. Η χώρα εξέφρασε εξάλλου την επιθυμία να συμμετάσχει στο Έκτο πρόγραμμα-πλαίσιο (2002-2006).

Η Μάλτα δρομολόγησε μια εθνική άσκηση λογιστικού ελέγχου και προοπτικής σε αυτό το πεδίο που αποβλέπει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και στην ανανέωση της πολιτικής της σε θέματα επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας. Το Συμβούλιο επιστημών και τεχνολογιών της Μάλτας (MCST), αρμόδιο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Μάλτας στα κοινοτικά προγράμματα έρευνας, σύστησε μια μονάδα στρατηγικού σχεδιασμού η οποία ανέλαβε την δημιουργία τομεακών δικτύων τα οποία να παρέχουν στρατηγικές συμβουλές σε πεδία εθνικού ενδιαφέροντος. Αναλήφθηκαν επίσης προσπάθειες για την εκπόνηση μικτών δημοσίων/ιδιωτικών έργων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α). Το MCST διοργάνωσε το 2001 σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για τα θεματικά και οριζόντια προγράμματα του Πέμπτου προγράμματος-πλαισίου.

Η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και η πραγματική του ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό πεδίο θα απαιτήσουν ιδίως μια πρόσθετη αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων για Ε&Α. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν δραστηριότητες έρευνας στα πανεπιστήμια και να υποστηριχθούν οι παρούσες προσπάθειες που στόχο έχουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στα προγράμματα - πλαίσια και την εκπόνηση μικτών δημόσιων/ιδιωτικών έργων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α).

Η έκθεση της Επιτροπής του 2003 υπογραμμίζει ότι η Μάλτα τηρεί τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά την επιστήμη και την έρευνα. Συνεπώς, θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το κεκτημένο κατά το χρόνο προσχώρησής της.

Τηλεπικοινωνίες

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος από το 1993 και έπειτα. Τα δίκτυα της Μάλτας έχουν καταστεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά και προσφέρονται βελτιωμένες υπηρεσίες, όπως η μετάδοση δεδομένων με μεγάλη ταχύτητα, οι υπηρεσίες μεταγωγής σε πακέτα, οι εφαρμογές τηλεματικής, η κινητή τηλεφωνία GMS και Ιnternet. Το ποσοστό διείσδυσης ύψους 50,4% για τη σταθερή τηλεφωνία πλησιάζει το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ.

Η νομοθεσία της Μάλτας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο του 1998-2000 το οποίο συνίσταται στην εξάλειψη των εμποδίων που παρεμβάλλονται στην εύρυθμη της ενιαίας αγοράς στον εν λόγω τομέα καθώς και στην παροχή σύγχρονων καθολικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η νομοθεσία περιλαμβάνει ένα τελευταίο περιορισμό σχετικά με τον αριθμό των αδειών (δύο) που παρέχονται στους φορείς εκμετάλλευσης του συστήματος και της δημόσιας κινητής τηλεφωνίας. Λόγω του περιορισμού αυτού, δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί καμία νέα άδεια πριν από το 2005.

Εξάλλου, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός στην αγορά, η Μάλτα πρέπει να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών όσον αφορά την επιλογή των φορέων εκμετάλλευσης και την τιμολόγηση με βάση το κόστος. Επίσης, οι αρχές της Μάλτας πρέπει να ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που εκδόθηκε το 2002.

Σε θεσμικό επίπεδο, το κράτος προχώρησε στο διαχωρισμό της κανονιστικής λειτουργίας και της ελεγκτικής λειτουργίας της Μaltacom: το κανονιστικό όργανο των τηλεπικοινωνιών αναφέρει στο υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών ενώ το υπουργείο οικονομικών υπηρεσιών διαχειρίζεται την ιδιοκτησιακή λειτουργία.

Η κυβέρνηση της Μάλτας δεσμεύθηκε να ιδιωτικοποιήσει τον κλάδο προχωρώντας στην πώληση 40% του κεφαλαίου της Μaltacom, μετά από δημόσιο διαγωνισμό τον Ιούνιο του 1998, από το οποίο το 20% στην εσωτερική αγορά και το 20% μέσω διεθνών χρηματιστηρίων.

Η τηλεπικοινωνιακή αρχή της Μάλτας (MCA) δημοσίευσε, τον Ιούνιο 2002, μια επίσημη απόφαση που ορίζει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν κυρίαρχη θέση στην αγορά. Από το Νοέμβριο 2001, όλες οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να παρέχουν δωρεάν τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες επείγουσας ανάγκης. Η εφαρμογή του νέου σχεδίου αριθμοδότησης που εγκρίθηκε το προηγούμενο έτος ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο 2002. Η MCA δημοσίευσε επίσης διάφορες εκθέσεις που εκπονήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις και αφορούν, ιδίως, τον υπολογισμό σύμφωνα με το πραγματικό κόστος, τις υποχρεώσεις καθολικής υπηρεσίας και την εισαγωγή του ελέγχου των τιμών. Το 2003, η Επιτροπή στην έκθεσή της εκτιμά ότι η αρμόδια αρχή της Μάλτας για τις επικοινωνίες είναι πλήρως έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα.

Η υποδομή του κλάδου αναπτύχθηκε επαρκώς. Το σταθερό δίκτυο είναι πλέον πλήρως ψηφιοποιημένο και φτάνει σε επίπεδο διείσδυσης 53 % για τη φωνητική σταθερή τηλεφωνία. Μετά το άνοιγμα ενός δεύτερου δικτύου GSM, το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας έφτασε το 51% τον Δεκέμβριο 2001. 29 % του πληθυσμού της Μάλτας διαθέτει πρόσβαση στο Internet και 71 % των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένα στην καλωδιακή τηλεόραση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από όλες τις υποψήφιες χώρες.

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

Τις ταχυδρομικές υπηρεσίες εξασφαλίζει η Maltapost, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει. Η Μάλτα πρέπει να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο, κυρίως όσον αφορά την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, τα θέματα λογιστικής, καθώς και την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και του εν γένει καθεστώτος εγκρίσεων και χορήγησης αδειών. Πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο της δεύτερης ταχυδρομικής οδηγίας του 2002. Το νομοσχέδιο τροποποίησης του νόμου για τα ταχυδρομεία με σκοπό τη μεταφορά του κεκτημένου και επομένως τη μεγαλύτερη ελευθέρωση του κλάδου δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Κοινωνία της πληροφορίας

Το 2001 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες ηλεκτρονικά οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες που προβλέπονται από το eEurope και να προσφέρεται το σύνολο των υπηρεσιών πριν τα τέλη 2002, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης για το 2003 eEurope+ (1).

(1) Το πρόγραμμα δράσης e-Europe+ έχει ως στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού των οικονομιών των υποψηφίων για προσχώρηση στην ΕΕ χωρών, την ενθάρρυνση της δημιουργίας δυναμικοτήτων και θεσμικών οργάνων, τη βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το πρόγραμμα eEurope+ δρομολογήθηκε από τους πρωθυπουργούς των υποψηφίων χωρών κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Goteborg (15 - 16 Ιουνίου 2001).

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.01.2004