Εσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2006 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 705 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 504 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 704 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής SEC(2001) 1747 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1403 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1201 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Επιτροπή δεν διαπίστωνε κανένα σοβαρό πρόβλημα για την Εσθονία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Όσον αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Επιτροπή διαπίστωνε ότι η Εσθονία είχε προβεί σε ταχεία απελευθέρωση του συγκεκριμένου τομέα και, ως εκ τούτου, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα σε θέση να ευθυγραμμίσει μεσοπρόθεσμα τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο εάν κατέβαλλε εντατικότερες προσπάθειες μεταφοράς του κεκτημένου στο εθνικό της δίκαιο. Όσον αφορά την κοινωνία της πληροφορίας, η θετική προσέγγιση της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και οι προσπάθειες που καταβάλλονταν σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της εκπαίδευσης αναμενόταν ότι θα διευκόλυναν την υλοποίηση της εσθονικής κοινωνίας της πληροφορίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 υπογράμμιζε ότι τόσο η κοινωνία της πληροφορίας όσο και η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της Εσθονίας, και ότι είχε πραγματοποιηθεί πρόοδος στους εν λόγω τομείς. Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, παρότι είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τις κοινοτικές διατάξεις, η Εσθονία έπρεπε ακόμη να εκδώσει τη βασική νομοθεσία.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 επισημάνθηκε ότι, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Εσθονία όφειλε ακόμη να θεσπίσει την απαιτούμενη βασική νομοθεσία στον υπόψη τομέα, μολονότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει ήδη αρχίσει. Όσον αφορά τους τομείς της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, είχαν σημειωθεί βήματα προόδου χάρη στην πλήρη σύνδεση της Εσθονίας με το πέμπτο πρόγραμμα πλαίσιο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2000 σημείωνε ότι είχε πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος κατά το προηγούμενο έτος.

Το 2001, η Εσθονία συνέχισε την πολιτική της για την προσέγγιση του κοινοτικού κεκτημένου, ιδίως στους τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 υπογραμμίζεται ότι η Εσθονία σημείωσε κυρίως πρόοδο στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ έχει ήδη καταγράψει αξιόλογα βήματα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας. Νέα βήματα προόδου σημειώθηκαν επίσης στον τομέα της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Στην έκθεση του 2003 διαπιστώνεται ότι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της έρευνας τηρήθηκαν στην πλειονότητά τους οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Όσον αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι υποχρεώσεις έχουν εν μέρει εκπληρωθεί.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Οι δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ), σε κοινοτικό επίπεδο, όπως προβλέπονται στο άρθρο 164 της συνθήκης (πρώην άρθρο 130Ζ) και στο πρόγραμμα-πλαίσιο (άρθρο 166, πρώην άρθρο 130Θ), αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και του βιοτικού επιπέδου, στην ενθάρρυνση της αειφόρου ανάπτυξης και στην συμβολή στην επεξεργασία άλλων κοινοτικών πολιτικών.

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Εσθονίας προβλέπει τη συνεργασία στους εν λόγω τομείς, κυρίως με την συμμετοχή του συνδεδεμένου κράτους στο πρόγραμμα-πλαίσιο. Η Λευκή Βίβλος σχετικά με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995) δεν προβλέπει τη λήψη κάποιου άμεσου μέτρου στον τομέα αυτόν.

Η πολιτική τηλεπικοινωνιών της Κοινότητας έχει ως στόχο την άρση των εμποδίων στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς εξοπλισμών, υπηρεσιών και δικτύων τηλεπικοινωνιών, στο άνοιγμα των ξένων αγορών στις κοινοτικές επιχειρήσεις και στην θέσπιση σύγχρονων υπηρεσιών όπου θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ένωσης. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με την εναρμόνιση των προτύπων και των όρων παροχής υπηρεσιών, την ελευθέρωση των αγορών τερματικών, υπηρεσιών και δικτύων και με τη θέσπιση των απαιτούμενων κανονιστικών μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία προβλέπει ότι η αναβάθμιση των προτύπων και των ακολουθούμενων πρακτικών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, της τυποποίησης, της κανονιστικής πλαισίωσης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών μέχρι το κοινοτικό επίπεδο, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω συνεργασίας. Η Λευκή Βίβλος υπογραμμίζει τη σύγκλιση των κανονιστικών διατάξεων, των δικτύων και των υπηρεσιών, καθώς και τα ληπτέα μέτρα για τη σταδιακή ελευθέρωση του τομέα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η Εσθονία είναι συνδεδεμένη, από τον Ιούνιο του 1999, με το πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο (1998-2002). Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μια δομή στήριξης στο εσωτερικό του Υπουργείου Παιδείας. Η Εσθονία αποφάσισε επίσης να επιτρέψει τη συμμετοχή ερευνητών από τα κράτη μέλη στις ερευνητικές της δραστηριότητες. Το ισχύον κοινοτικό κεκτημένο δεν απαιτεί μεταφορά της νομοθεσίας στην εθνική έννομη τάξη, εν τούτοις, η Εσθονία πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει τη συμβατότητα της γενικής έννομης τάξης με το κοινοτικό κεκτημένο. Στην έκθεσή της του 2001, η Επιτροπή ενθαρρύνει την Εσθονία να βελτιώσει τις υποδομές έρευνας. Τον Δεκέμβριο του 2001, το εσθονικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης που είχε καταρτισθεί για την περίοδο 2002-2006. Η στρατηγική αυτή θα χρησιμεύσει για την εκπόνηση των ετήσιων σχεδίων δράσης στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας (ΕΑΚ). Το 2001, το μερίδιο που διατίθεται για την ΕΤΑ αυξήθηκε και αναμένεται να φθάσει το 1,5 % για την ΕΑΚ μέχρι το 2006. Η Εσθονία επίσης εξέφρασε την επιθυμία να συνδεθεί με το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο (2002-2006).

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η ιδιωτικοποίηση, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, έχει προχωρήσει σημαντικά στην Εσθονία. Τον Ιανουάριο του 1999, ο τηλεπικοινωνιακός φορέας προέβη σε ευρείας κλίμακας δημόσια έκδοση μετοχών στη διεθνή αγορά. Ο νέος νόμος για τις τηλεπικοινωνίες εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2000, παρέχοντας το αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Από 1ης Ιανουαρίου 2001 άρχισε σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών καταλήγοντας, μερικούς μήνες αργότερα, στο άνοιγμα των τοπικών τηλεφωνικών κλήσεων.

Ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Πράγματι, το 2002, το ποσοστό διείσδυσης των κινητών υπηρεσιών στην αγορά έφθασε το 54% και η Εσθονία αριθμεί τρεις φορείς εκμετάλλευσης GSM. Παράλληλα, η παραγωγικότητα στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας σημείωσε ταχεία αύξηση και οι τιμές είναι πιο ισορροπημένες. Χρειάζεται ωστόσο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την εξισορρόπηση των τιμών, καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση του προσιτού χαρακτήρα της καθολικής υπηρεσίας μέσω ειδικών τιμολογίων.

Η έκθεση του 2002 επισημαίνει ότι η Εσθονία έχει ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και την εφαρμογή του κανονιστικού της πλαισίου. Εντούτοις, η νομοθεσία της θα πρέπει να προβλέπει την προεπιλογή του φορέα εκμετάλλευσης καθώς και όλα τα στοιχεία της καθολικής υπηρεσίας που απαιτεί το κεκτημένο. Η εφαρμογή του εσθονικού κανονιστικού πλαισίου είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κεκτημένο, με εξαίρεση την προεπιλογή του φορέα εκμετάλλευσης και όλων των στοιχείων καθολικής υπηρεσίας που απαιτεί το κεκτημένο.

Τον Φεβρουάριο του 1999 θεσπίσθηκε ο νόμος περί καλωδιακής μετάδοσης. Ο εν λόγω νόμος ρυθμίζει την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών μέσω καλωδιακών δικτύων και την άρση των περιορισμών για την παροχή υπηρεσιών καλωδιακής μετάδοσης. Προβλέπει επίσης μέτρα όσον αφορά τις αμοιβαίες αποκτήσεις συμμετοχών μεταξύ δικτύων τηλεπικοινωνιών και καλωδιακών δικτύων. Η αγορά της καλωδιακής διανομής είναι πλέον έτοιμη να ανοίξει στον ανταγωνισμό μετά την έκδοση σχετικού νόμου το Μάιο του 2001.

Όσον αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, έχει ήδη αρθεί η κρατική παρέμβαση. Ο νόμος περί ταχυδρομικών υπηρεσιών που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2001 τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002. Βάσει του νόμου αυτού, άδεια παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας θα χορηγείται σε έναν μόνο ταχυδρομικό φορέα που θα εφαρμόζει ομοιόμορφες τιμές σε όλο το έδαφος της Εσθονίας. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας, κυρίως όσον αφορά το ανεξάρτητο ρυθμιστικό όργανο, το καθεστώς αδειών, τους παρόχους καθολικής υπηρεσίας, καθώς και τα πρότυπα σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά την κοινωνία της πληροφορίας, η Εσθονία συνέχισε την εφαρμογή του προγράμματος μηχανοργάνωσης των σχολείων (Tiger Leap), που αποσκοπεί στην επίτευξη πλήρους μηχανοργάνωσης και πρόσβασης στο Internet για όλα τα σχολεία, καθώς και τη μηχανοργάνωση των διοικητικών δομών τους. Εν τούτοις, ορισμένα προβλήματα σχετικά με την πρόσβαση σε τηλεφωνικές γραμμές υψηλής ποιότητας, σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό των σχολείων, προκάλεσαν διάφορες καθυστερήσεις. Η Εσθονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συνδεδεμένων υπολογιστών στο Internet μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Εσθονία συνέχισε την εφαρμογή του σχεδίου δράσης 2002-2003 σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφοριών, το οποίο είχε εγκρίνει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2001.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.01.2004