Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής COM (1998) 710 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (1999) 502 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2000) 702 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1745 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1400 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση παρακολούθησης της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1202 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η κυπριακή νομοθεσία έχει συμμορφωθεί με το κεκτημένο από το 1989. Απαιτούνται ωστόσο προσπάθειες προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί του κεκτημένου το 1997. Οι αρμόδιες αρχές δεσμεύτηκαν να προβούν στη συμμόρφωση των εθνικών διατάξεων προς την κοινοτική νομοθεσία, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 υπογραμμίστηκε η συμμόρφωση της κυπριακής νομοθεσίας με το κεκτημένο και δόθηκε έμφαση στη μεταφορά των ορισμών και την προσαρμογή των διαφημίσεων, των πωλήσεων εξ αποστάσεως και των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 αναφέρθηκε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι η νομοθεσία που αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 σημειώθηκε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία της στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 σημειώθηκε ότι από την υποβολή της τελευταίας τακτικής έκθεσης· σημειώθηκαν εξελίξεις στον τομέα της οπτικοακουστικής πολιτικής.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η Κύπρος για να συμπληρωθεί η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στον οπτικοακουστικό τομέα, το κοινοτικό κεκτημένο συνίσταται στην παροχή και στην ελεύθερη κυκλοφορία οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας προγραμμάτων στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Το εν λόγω κεκτημένο περιλαμβάνεται στην οδηγία " Τηλεόραση χωρίς σύνορα " που εφαρμόζεται σε όλους τους φορείς μετάδοσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσης που χρησιμοποιείται (ερτζιανά, δορυφόρος, καλωδιακή μετάδοση) και το καθεστώς της δημόσιας ή ιδιωτικής επιχείρησης των φορέων αυτών, ενώ προσδιορίζει τους βασικούς κανόνες που αφορούν τις διασυνοριακές μεταδόσεις. Τα κύρια σημεία στον εν λόγω τομέα είναι τα ακόλουθα:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Φεβρουάριο του 2000, έγιναν τροποποιήσεις στην κυπριακή νομοθεσία που διέπει τον οπτικοακουστικό τομέα με τις οποίες ενισχύθηκε η συμμόρφωση της τελευταίας με το κεκτημένο. Επίσης ενισχύθηκαν οι διοικητικές ικανότητες της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές της.

Το 2001, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος εξακολούθησε να ενισχύει τις διοικητικές της ικανότητες για την εφαρμογή του νόμου για τη ραδιοτηλεόραση. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό.

Το 2002, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της Κύπρου με τις διατάξεις της οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα», η ΑΡΚ διατύπωσε ορισμένα κριτήρια με βάση τα οποία είναι δυνατόν να καθοριστούν τα γεγονότα μείζονος σημασίας για το κυπριακό κοινό και συνέταξε κατάλογο με τα γεγονότα αυτά. Εξάλλου, η ΑΡΚ συνέταξε έκθεση σχετικά με την τήρηση των νομικών διατάξεων για τη διάδοση πλειονότητας ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων από τις κυπριακές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Από την έκθεση αυτή συνάγεται ότι όλοι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε ελεύθερη λήψη τηρούν τη σχετική νομοθεσία. Επιπλέον η ΑΡΚ ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σχετικά με θέματα όπως η προστασία των ανηλίκων από το ενδεχομένως επιβλαβές περιεχόμενο των εκπομπών.

Η Κύπρος επικύρωσε το πρωτόκολλο που συνοδεύει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή τηλεόραση. Εξάλλου, η χώρα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να συμμετάσχει στα κοινοτικά προγράμματα MEDIA Plus και ΜEDIA-κατάρτιση (es de en fr) από το 2003.

Η έκθεση του 2003 αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει ακόμη να επιφέρει ορισμένες τροποποιήσεις νομικής φύσης για να συμπληρώσει την ευθυγράμμισή της με το κοινοτικό κεκτημένο. Η ικανότητα εφαρμογής του κεκτημένου στον οπτικοακουστικό τομέα κρίνεται ικανοποιητική. Εντούτοις, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τον οργανισμό ρύθμισης για να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος έλεγχος του συνόλου των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Στον πολιτιστικό τομέα, η Κύπρος ικανοποιεί τα κριτήρια που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις κοινοτικές δραστηριότητες.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.01.2004