Ουγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2001 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 700 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (1999) 505 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2000) 705 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1748 [Δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1404 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση παρακολούθησης της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι, λόγω της σταθερής προόδου στην ευθυγράμμιση της Ουγγρικής νομοθεσίας και με την προϋπόθεση ότι η τελευταία συνοδεύεται από τις αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές, η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον οπτικοακουστικό τομέα κατά τη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπίστωσε την επίτευξη κάποιας προόδου, ιδίως με τη μεταφορά της οδηγίας « Τηλεόραση χωρίς σύνορα », αλλά επέμενε επίσης στην ανάγκη να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1999 επιβεβαιώνει ότι η Ουγγρική νομοθεσία έχει σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο στον οπτικοακουστικό τομέα. Πάντως, μετά την έκθεση του Νοεμβρίου 1998 δεν έχει σημειωθεί καμία περαιτέρω πρόοδος.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στον οπτικοακουστικό τομέα το 2000.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ στον πολιτιστικό τομέα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή σε κοινοτικές ενέργειες.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 υπογραμμίζεται η σημαντική πρόοδος της Ουγγαρίας όσον αφορά την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αναφέρει ότι η Ουγγαρία πληροί εν μέρει τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν για την προσχώρηση όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα, το κοινοτικό κεκτημένο συνίσταται στην παροχή και στην ελεύθερη κυκλοφορία οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην προαγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προγραμμάτων, στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Το κεκτημένο αυτό περιέχεται στην οδηγία "Τηλεόραση χωρίς σύνορα" που εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου τρόπου μετάδοσης (ερτζιανά, δορυφόρος, καλώδιο) και του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα της επιχείρησης, και καθορίζει τους βασικούς κανόνες διασυνοριακής μετάδοσης. Τα βασικά σημεία στον εν λόγω τομέα είναι τα ακόλουθα:

Η ευρωπαϊκή Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας προβλέπει την μεταξύ τους συνεργασία για την προαγωγή και τον εκσυγχρονισμό της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και την εναρμόνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων της πολιτικής στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων.

Η οδηγία "Τηλεόραση χωρίς σύνορα" περιλαμβάνεται στα μέτρα που οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καλούνται να θεσπίσουν κατά την πρώτη φάση που καθορίζεται στη Λευκή Βίβλο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο τομέας των οπτικοακουστικών διέπεται από τον νόμο του 1996 για τις υπηρεσίες ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ο νόμος αυτός επέτρεψε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου σε θέματα ενημέρωσης. Συνέστησε επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εκτίμηση των ποσοστών ακρόασης, με την εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με την παρακολούθηση των προγραμμάτων και με τον έλεγχο των υπηρεσιών.

Τον Οκτώβριο του 1998, η Ουγγαρία εξέδωσε νόμο για την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «Διασυνοριακές τηλεοράσεις». Ο νόμος αυτός μεταφέρει επίσης στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία «Τηλεόραση χωρίς σύνορα». Ωστόσο, απαιτείται να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης, ιδίως όσον αφορά τη μετάδοση μέσω δορυφόρου.

Ένας νέος νόμος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υιοθετήθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2002. Όταν αυτός ο νόμος τεθεί πλήρως σε ισχύ, η Επιτροπή πιστεύει ότι το κεκτημένο στον οπτικοακουστικό τομέα θα μεταφερθεί σε μεγάλος μέρος στην ουγγρική νομοθεσία. Ορισμένες διατάξεις, ιδίως όσες αφορούν τα ευρωπαϊκά έργα, θα τεθούν σε ισχύ μετά την προσχώρηση. Οι διατάξεις που σχετίζονται με τις διακρίσεις λόγω ιθαγένειας θα καταργηθούν την ίδια στιγμή. Όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης, θα ισχύσουν ύστερα από μια συγκεκριμένη προθεσμία, αλλά πριν από την ημερομηνία προσχώρησης. Ωστόσο, ορισμένα σημεία παραμένουν αδιευκρίνιστα, ιδίως όσον αφορά τα ευρωπαϊκά έργα.

Η νομοθεσία που αφορά την τηλεοπτική αναμετάδοση εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση και ο έλεγχος του οπτικοακουστικού τομέα στην Ουγγαρία εμπίπτει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης, το οποίο διαθέτει την εξουσία ελέγχου και κυρώσεων. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο υπάγεται άμεσα στο Κοινοβούλιο. Εξάλλου ενδέχεται η υιοθέτηση του νέου νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να απαιτεί την ενίσχυση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ήταν πράγματι σκόπιμο να βελτιωθεί η διαφάνεια, ιδίως όσον αφορά την εκχώρηση συχνοτήτων και την κατανομή των κονδυλίων. Αναμένεται επίσης να καταβληθούν προσπάθειες όσον αφορά τα πρακτικά που σχετίζονται με τις οπτικοακουστικές δραστηριότητες.

Το 2003, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η Ουγγαρία πρέπει να προσαρμόσει περαιτέρω τις εθνικές της διατάξεις σχετικά με τη γλωσσική πολιτική. Η Επιτροπή θεωρεί ικανοποιητική τη διοικητική ικανότητα που απαιτείται για την εφαρμογή του κεκτημένου στον οπτικοακουστικό τομέα.

Όσον αφορά τον πολιτιστικό τομέα, η Ουγγαρία συμμετέχει στο πρόγραμμα-πλαίσιο Πολιτισμός 2000 από το 2001. Η Ουγγαρία συνεχίζει την προσαρμογή των διαρθρώσεών της προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινοτικές ενέργειες.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2002